zevenblad bestrijden

Zevenblad bestrijden

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Zevenblad bestrijden is geen makkelijke klus. Globaal zijn er 3 manieren om Zevenblad te bestrijden. Je kunt handmatig alle planten en vooral ook de wortels verwijderen. Een tweede manier is het afdekken van de bodem met een zeil of worteldoek. De laatste optie is het handmatig verwijderen en aanplanten van een sterke bodembedekker. 

Aegopodium podagraria

Hanenkam, tuinmansverdriet of heers zijn andere Nederlandse namen voor de vaste plant Zevenblad. De Latijnse naam is Aegopodium podagraria. In mei, juni en juli bloeit zevenblad met witte schermen. Door zijn grote ondergrondse uitlopers is de plant in een mum van tijd door je hele tuin verspreid. Vervolgens is het lastig om de plant weg te krijgen. De plant heeft zijn naam te danken aan het blad, dat vaak bestaat uit (5-) 7 deelblaadjes. Er zijn varianten van zevenblad, herkenbaar aan een witte of gelige tekening op het blad. De hoogte van zevenblad is ongeveer 60-90 centimeter in bloei.

Zevenblad onkruid

Het onkruid zevenblad is onkruid, als het niet gewenst is. Door zijn sterke ondergrondse uitlopers is het een uitdaging om de plant te verwijderen. Het heeft daarnaast de neiging om andere planten te overwoekeren. Als je ze in je tuin wilt houden, zorg dan dat je ze in een plantenbak zet of ondergronds afschermt met een wortelbegrenzer .

Zevenblad herkennen

De tuinplant duidt op een gezonde bodem. Vaak groeit het op plaatsen, zoals beschaduwde wegbermen, langs heggen en sloten. Het liefst wortelt de plant op vochtige voedselrijke grond. Je kunt zevenblad herkennen aan het eironde blad, waarbij het topblad uit 3 deelblaadjes bestaat en daaronder staan nog 2 andere bladeren. De onderste bladeren kunnen ook nog 1 of 2 extra deelblaadjes krijgen.

Zevenblad bestrijden

Je kunt zevenblad bestrijden op verschillende manieren. Het begint met het verwijderen van zoveel mogelijk zevenblad, inclusief wortels uit de bodem. Een optie voor daarna is het dichtplanten van het deel met een bodembedekker, bijvoorbeeld Geranium macrorrhizum. Ook aardappelplanten zetten schijnt een goede optie te zijn.  Een andere mogelijkheid is een worteldoek leggen op de schoongemaakte bodem. Maak gaten op plekken waar je je andere tuinplanten wilt zetten en dek het worteldoek af met bijvoorbeeld boomschors.

Zevenblad verwijderen

Wat je het beste kunt doen om zevenblad te verwijderen? Dat wordt een flinke klus. Het liefst zo snel mogelijk reageren, wanneer je de eerste zevenblad op ziet komen.

  • Woel de grond los en verwijder ieder worteltje met de hand. Een hele klus, maar wel de meest effectieve. De kans is groot, dat je ook deze optie een aantal keer moet herhalen, maar hoe sneller je erbij bent, hoe effectiever en minder werk het is.
  • Een andere optie is om de bodem af te dekken met een zeil of doek, zodat er geen licht en zon bij de plant kan. Dit doek of zeil moet je dan wel een jaar of 2 laten liggen.
  • Mocht je deze niet haalbaar vinden, dan is maaien nog een mogelijkheid. Door het blad van de plant te verwijderen, verzwakken de wortels. Het afgemaaide of geknipte blad, kun je dan voor consumptie gebruiken.

Zevenblad voorkomen

Een goede manier om te voorkomen dat je tuin wordt overwoekert met ongewenst zevenblad is het dichtplanten van je tuin met bloeiende bodembedekkers . Op plekken waar planten staan, komen geen andere planten. Als je je planten en border laat dichtgroeien met gewenste bodembedekkers, heeft zevenblad geen kans en geen plaats om te wortelen in je tuin. Zo heb je dus veel minder kans op zevenblad.

Zevenblad eten

Het opeten van zevenblad is een goede manier om ervan af te komen 😊. Het blad kun je gebruiken als spinazie, bijvoorbeeld in je smoothie, in soep of salades. Daarnaast is zevenblad gedroogd als kruid te gebruiken. De bloemen kunnen gebruikt worden als limonadesmaakmaker. Het lekkerste blad is het jonge blad dat voor de zomer aan de plant groeit. Is het blad al wat ouder, dan wordt het ta

aier en minder smakelijk.

Zevenblad gezond?

Jazeker, het blad van zevenblad bevat vitamine C, caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Het is een beetje te vergelijken met spinazie.

Zevenblad giftig?

Nee, Zevenblad is niet giftig. Het is juist een plant met heel veel gezonde eigenschappen. Daarnaast is het een waardplant voor verschillende vlindersoorten en wordt druk bezocht door verschillende soorten bijen.

Zevenblad pesto

Heb je je zevenblad gerooid in de tuin, dan kun je in de keuken aan de slag, door bijvoorbeeld pesto van Zevenblad te maken. Dit maak je hetzelfde als dat je het van Basilicum maakt, maar dan vervang je de Basilicum door Zevenblad.

  • Neem 2 handen zevenblad
  • Voeg 4 tenen knoflook toe
  • Peper en zout erbij
  • Walnoten of pijnboompitten, ongeveer 50 gram
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie

Al deze ingrediënten maal je door elkaar met een staafmixer. Meteen gebruiken is lekker, maar je kunt het ook enkele dagen bewaren in de koelkast.

Zevenblad recepten

Je kunt de groente op dezelfde manier bereiden als spinazie. Je kunt ze mengen door een salade of stomen zoals je met spinazie doet. Lasagne of soep kun je er ook van maken. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

  • Quiche met zevenblad: 1 fijngesneden ui, 1 courgette en 2 gehakte teentjes knoflook fruit je in een pan met olijfolie. Voeg vervolgens 400 gr brandneteltoppen en 200 gram zevenblad toe. Bedek vervolgens een taartvorm met bladerdeeg en doe het mengsel erin. Giet als laatste een mengsel van 70 gram gehakte walnoten, 100 geraspte oude kaas of parmezaan, 250 gram slagroom en 4 eieren erbij. Voeg nog zeezout en peper naar smaak toe. Bak het geheel 30-45 minuten in de oven op 180 graden. Smakelijk!
  • Groetenomelet met zevenblad:2 handen zevenblad, 1 hand bieslook, 6 eieren, 5 eetlepels havermelk, 200 gram champignons, en een ui. Snijd alles in stukken, laat het wat aanbakken in een pan met olijfolie. Voeg vervolgens de eieren gemengd met havermelk toe en bak je heerlijke groenteomelet.
  • Stamppot met zevenblad: dit maak je van 300 gram zevenblad, 8 aardappelen, 3 uitjes, 2 teentjes knoflook, 1 rode paprika en wat sojamelk. Kook de aardappelen gaar. Snijd en fruit de ui, knoflook en paprika, voeg vervolgens de zevenblad toe. Maak vervolgens van de aardappelen en de melk een puree en schep hier het groentemengel doorheen. Mmmm, smullen maar!

Zevenblad thee

Naast dat je heerlijke thee kunt trekken van jong zevenblad, heeft het gezonde en geneeskrachtige werkingen. Het helpt tegen jicht, reuma en artritis. Als je het drinkt heeft een licht kalmerende werking. Lees meer over geneeskrachtige kruiden en planten.

 

unieketuinen.nl