bloeiende bodembedekkers

Wat is een goede bloeiende bodembedekker voor mijn tuin?

Het meest complete overzicht van alle bloeiende bodembedekkers!

Bodembedekkers zijn heel handig op plekken in de tuin waar je geen onkruid wilt, maar ook geen bestrating. Waar immers planten groeien, kan geen onkruid ontstaan. Ook om je tuin te vergroenen zijn bodembedekkers een goede keuze. Haal een of enkele tegels uit je tuin, zorg voor een goede bodem door tuinaarde en eventueel compost toe te voegen en plant wat bodembedekkers. Planten zijn goed voor beschutting van de bodem en wateropname in de natte koudere perioden van het jaar. In de warmere periode geven ze juist verkoeling.

Afhankelijk van de situatie waar je de bodembedekkers wilt planten is er ruime en minder ruime keuze. Om het je wat makkelijker te maken heb ik onderstaand per situatie een aantal leuke, kwalitatief goede bloeiende bodembedekkers op een rijtje gezet. In dit artikel lees je meer over wintergroene bodembedekkers. Samen met deze informatie heb je een heel compleet overzicht van alle bodembedekkers. 

Heb je veel last van onkruid? Lees dan hier een artikel over bodembedekkers tegen onkruid.

Bloeiende bodembedekkers

Phlox

Phlox is een uitstekende bodembedekker die populair is vanwege de uitbundige bloei. Het is een makkelijke plant die goed winterhard is. De phlox subulata is een echt kruipende soort die in het voorjaar bloeit. Phlox subulata bloeit in de kleuren rood, roze, wit en paars. Phlox maculata en Phlox paniculata zijn wat hoger groeiende soorten.
6 x Phlox ‘Laura’ voor 24,95 (bol.com)

Vinca Minor

Vinca Minor is een paarsbloeiende wintergroene bodembedekker die ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog wordt. Je kunt hem planten op elke plek in je tuin: zon, halfschaduw of schaduw. In de zon krijgt hij wel iets meer bloemen dan in de schaduw. Vinca Major is de grote broer, ook een wintergroene bodembedekker die in het vroege voorjaar met paarsblauwe bloemetjes bloeit.  De volwassen hoogte is ongeveer 30 centimeter. Beide soorten zijn aanraders om het onkruid in de tuin te onderdrukken.
12 x Vinca Minor voor 29.99 (bol.com)

Cornus canadiensis

Cornus canadiensis, kruipende kornoelje, een laagblijvende traag groeiende heester, die geschikt is om de bodem mee te bedekken. Met een eivormig blad, wat in het najaar rood verkleurt bereikt de plant een hoogte van circa 15 centimeter. De bloeiwijze is wit van kleur in de maanden mei en juni, gevolgd door rode besjes. Zo is de heester op meerdere momenten een decoratieve aanwinst.

Campanula

Campanula is een veelzijdige soort die graag op een zonnige of half beschaduwde plek staat. Hij bloeit met klokken in de kleuren wit, roze, paars en blauw. Een lage soort wordt ongeveer 25, een hogere bereikt 70 centimeter. Bekende soorten zijn onder andere Campanula Poscharskyana, Campanula Carpatica, Campanula Persicifolia en Campanula Lactiflora.

Saponaria

Saponaria is een langbloeiende bodembedekker met roze bloemetjes, die goed geschikt is voor een droge bodem. De hoogte is maximaal 15 centimeter. Hij staat het liefste op een zonnige plek en houdt absoluut niet van natte voeten. Daarom is hij aan te raden voor bijvoorbeeld een rotstuin of in een stapelmuur. Bekendere soorten van deze wintergroene bodembedekker zijn Saponaria Ocymoides, Saponaria Officinalis en Saponaria Pumila.
6 x Saponaria Ocymoides voor 14 euro (bol.com)

Nepeta

Nepeta, ook wel bekend als kattenkruid is een vaste plant voor in de border, waar katten over het algemeen dol op zijn. Niet planten dus, als je geen katten in de tuin wilt. Het is een goede wat hogere paars bloeiende bodembedekker. De plant heeft wel de neiging wat te gaan woekeren, met zijn groengrijze blad. De bloemen zijn paars en bloeien in de maanden juni tot en met september.
Covergreen® kant-en-klare plantenmat kattenkruid voor 20,95 (bol.com)

Epimedium

Epimedium, de elfenbloem, een prachtige meestal wintergroene soort die graag in de schaduw vertoeft. Er zijn ook soorten die het blad verliezen in de winter, maar deze hebben dan vaak een mooiere herfstverkleuring. Het bloemetje is er in de kleuren roze, paars, rood, wit en geel of gecombineerd.
6 x Epimedium youngianum ‘Niveum’ voor 30 euro (bol.com)

Armeria

Een wintergroene grassoort is Engels gras, Armeria. Een opvallende eigenschappen van dit lage siergrasje is de bloeiwijze. In mei verschijnen er bolvormige bloemen op de stengels in het gras. Armeria wordt veel gebruikt in kleine tuinen of in rotstuinen. De plant is zoutminnend, daarom kun je hem in de buurt van de zee tegenkomen. Hij kan ook prima op neutrale bodems.

Wit bloeiende bodembedekkers

Wit bloeiende bodembedekkers

Ben je op zoek naar een bloeiende bodembedekker met witte bloemen, dan zal ik hier wat opties voor je opsommen:

 • Iberis Sempervirens een wintergroene soort die vol witte bloemetjes staat in de maanden april, mei en juni.
  6 x Iberis sempervirens ‘Pink Ice’ voor 29 euro (bol.com)
 • Vinca minor ‘Alba’, een witte maagdenpalm, wintergroen, geschikt voor zon, half schaduw en schaduw.
 • Sedum Spurium ‘Alba Superbum’, een vetplant met witte bloemschermen voor in de zon of halfschaduw
 • Liriope Muscari ‘Monroe White’, een grassoort met donkergroen blad en een bloem die lijkt op een wit ‘blauw druifje’.
  12 x Liriope muscari ‘Monroe White’ voor 49,99 (bol.com)
 • Epimedium Yougianium ‘Niveum’, een soortje voor in de schaduw, wordt ongeveer 20 centimeter hoog, helderwit bloeiend in de maanden april en mei.

Paars bloeiende bodembedekkers

Paars bloeiende bodembedekkers

Wil je liever een paarsbloeiende soort, dan is er ook keuze te over. Bijvoorbeeld de volgende opties:

 • Amsonia ‘Blue Ice’ heeft trossen vol stervormige paarsblauwe bloemen en is familie van de maagdenpalm. De hoogte is ongeveer 40 centimeter en bloeiperiode loopt van mei tot en met juni.
 • Brunnera Macrophyla, een soort met een opvallend blad, en hele fijne paarsblauwe bloemetjes in de maanden april en mei. De hoogte in bloei is ongeveer 40 centimeter. Brunnera houdt van een plekje in de zon.
  6 x Brunnera macrophylla voor 35 euro (bol.com)
 • Phlox is er in veel verschillende paarstinten. Zo is de Phlox Subulata ‘Purple Beauty’ een lichtpaarse variant, de ‘Bavaria’ is lila van kleur en de Phlox ‘Eye Shadow’ een paarse met een donkerpaars hart. Phloxen zijn soms wintergroen en verlangen een droog plekje in de zon.
 • Aubrieta ‘Hamburger Stadtpark’ vormt een paars tapijt in het voorjaar, van eind maart tot in juni. Een sterke soort die goed winterhard is en wintergroen blijft.
 • Prunella grandiflora ‘Bella Blue, een sterke vaste plant die bloeit in de zomer en nazomer in het paars. De bolvormige bloemen worden circa 30 centimeter hoog en hebben graag een plekje in de zon of halfschaduw.

Geraniums als bodembedekker

Geraniums als bodembedekker

Geraniums zijn zeer geschikt als bodembedekkers, ze begroeien de bodem en hebben over het algemeen een lange bloeitijd.

Geranium ‘Dreamland’

Een bladverliezende winterharde soort die lang bloeit met lichtroze geaderde bloemen. De hoogte van de plant is ongeveer 40 centimeter n bloei. De bloeitijd ligt in de maanden juni, juli, augustus, september, oktober en met goed weer zelfs in november nog. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Ik adviseer je de uitgebloeide bloemen te verwijderen voor de doorbloei. Een plekje in de zon of halfschaduw is het beste voor deze soort.

Geranium sanguineum

De Nederlandse benaming voor Geranium sanguineum is bloed-ooievaarsbek. Een bossige bodembedekker die uitgroeit tot ongeveer 20 centimeter hoogte. Een sterke borderplant die graag een plekje in de zon of halfschaduw heeft. Bloeit met kleine bloemen in karmijnrood van juni tot en met september. Om doorbloei te stimuleren is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Geranium sanguineum is goed winterhard.

Wil je nog meer weten over bodembedekkers, lees dan verder in het artikel wintergroene bodembedekkers, een compleet overzicht.

unieketuinen.nl