wintergroene bodembedekkers

Wintergroene bodembedekkers, een compleet overzicht

Bodembedekkers mogen niet ontbreken in een tuin, door bodembedekkers heb je namelijk minder werk. Ze zorgen ervoor dat, zoals het woord al zegt, de bodem bedekt is. En waar geen ruimte is, kan geen onkruid groeien. Daarnaast is een bodembedekker erg geschikt om je tuin te vergroenen, vooral wintergroene bodembedekkers. Tegels eruit, bodem bedekkers erin op plaatsen waar je niet veel loopt. Er zijn, zoals je verderop kunt lezen, zelfs bodembedekkers die beloopbaar zijn. Groen is in ieder geval aangenamer dan bestrating. In de winter is het minder koud en heeft de fauna een plekje om te overwinteren. Tijdens de zomer zorgt het voor verkoeling en zorgt het voor minder verdroging van de bodem.

In het artikel Wat is een goede bloeiende bodembedekker voor mijn tuin? lees je meer over veel verschillende soorten bodembedekkers die bloeien in de zomer. Hier geef ik je informatie over wintergroene en winterharde bodembedekkers, waarbij er tevens bloeiende soorten worden genoemd.

Wintergroene en winterharde bodembedekkers

Het verschil tussen wintergroen en winterhard is de zichtbaarheid in de winter. Beide soorten zullen de Nederlandse winter overleven. De ene echter onder de grond en de wintergroene soort zie je het hele jaar met blad.

Wintergroene bodembedekkers

Om in de winter geen kale tuin te hebben, kun je kiezen voor wintergroene beplanting. Bodembedekkers zijn er ook in wintergroene varianten. Voorbeelden van winterharde en wintergroene bodembedekkers zijn Pachysandra, Lonicera en Stachys. Hoewel die laatste eerder wintergrijs te noemen is, grijs is echter een mooie contrasterende kleur tussen het groen in de tuin.

Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’

Dikkemanskruid of schaduwkruid is de Nederlandse benaming die je tegenkomt voor deze sterke soort. Het liefst heeft Pachysandra een plekje in de schaduw, dan houdt je het mooie groene blad. In de zon vergeelt het wat. In maart en april bloeit de plant wit met kleine opstaande bloemen. Het blad wordt ongeveer 10 tot 15 centimeter hoog. Het is een ideale plant voor onder begroeiing van bomen of grote heesters.

Lonicera nitida ‘Maigrun’

Struikkamperfoelie, ofwel Lonicera nitida ‘Maigrun’ is de laagst blijvende struikkamperfoelie met ongeveer 50 centimeter. Een goede winterharde wat hogere sterke bodembedekker. Je kunt hem indien gewenst snoeien, maar dat hoeft niet. Deze soort is tevens geschikt om vakken van te maken in vormsnoei en lage haagjes. Het is een van de geschikte soorten ter vervanging van de buxus. Die wordt minder gebruikt door het oprukken van de buxusmot. De bloeitijd is mei, er verschijnen dan onopvallende witte kleine bloempjes.

Stachys byzantina

(Deze soort heeft bijzonder opvallende grote grijzige viltige bladeren. Kan prachtig gecombineerd worden met andere vaste planten of grassen. Door de grijzige kleur geeft dit blad een mooi contrast. Ook in de winter, wanneer het blad wat vorst heeft gehad is het erg decoratief. Stachys bloeit in de maanden juli en augustus met hardroze bloemen die ongeveer 50 centimeter hoog worden. Het blad in de winter is maximaal 20-25 centimeter hoog. Stachys hoort op een zonnige plek in de border met droge grond, daarom is deze soort erg geschikt voor rotstuinen.

Winterharde bodembedekkers

Als je bodembedekkers in je tuin plant, wil je natuurlijk wel dat ze na de winter weer terugkomen. Wil je dat niet, kies dan eenjarigen, die bloeien vaak uitbundiger en langdurig omdat ze al hun energie in dat ene jaar stoppen. Wil je langer van je planten genieten dan kies je winterharde soorten. De mate van winterhardheid wordt in de plantenwereld aangeduid in zones. Dit begint bij zone 1, die tot -45 graden kan, en loopt tot zone 11, waarbij de minimale temperatuur +4.4 graden is. In Nederland houden we over het algemeen de zones 8 a en 8 b aan voor matig winterhard, 7 a en b voor redelijk winterhard, 6 a en b voor goed winterhard en 5 a en b voor zeer goed winterhard. Uiteraard zijn de zones van 1 tot en met 4 geschikt voor nog koudere temperaturen.

Er zijn veel soorten goed tot zeer goed winterhard in Nederland. Voorbeelden zijn Alchemilla vulgaris, Alchemilla mollis en Sedum soorten.

Alchemilla vulgaris of mollis

Alchemilla mollis is een veelgebruikte tuinplant en niet zonder reden. De bloemen zijn geel van kleur en passen eigenlijk overal, de plant gedijt in elke grondsoort en bloeit van mei tot en met augustus. Het blad is erg decoratief, de regendruppels na een bui blijven erop liggen wat een erg mooi effect geeft. Vrouwenmantel, de Nederlandse benaming voor Alchemilla mollis, kan op een zonnige of half beschaduwde plek de bodem bedekken. Hoogte in bloei is ongeveer 30 tot 40 centimeter.

Alchemilla vulgaris is de ‘gewone’ vrouwenmantel. De verschillen tussen Alchemilla mollis en Alchemilla vulgaris zijn klein, Vulgaris is een kleinere soort, komt zeldzaam in het wild voor in Nederland. Het blad is kleiner en groener, doffer en onbehaard.

Deze wintergroene bodembedekker kopen? Bekijk deze Vrouwenmantel op bol.com.

Sedum soorten bodembedekkers

Sedum soorten

Sedum matten zijn zeer geschikt om als dak begroeiing te gebruiken. Dezelfde sedum mat als je op je dak legt, kun je in je tuin leggen, uiteraard hoeven er dan geen lagen onder en kan dit zo op de voorbewerkte bodem. Deze kleine vetplantjes zijn goed bestand tegen extreme omstandigheden, zowel warmte, zon, buien en vorst. Ook voor tussen bijvoorbeeld de tegels van een oprit zijn deze bodembedekkers bestand. Goede sterke soorten die te gebruiken zijn hiervoor zijn Sedum Acre, Sedum Album, Sedum Hispanicum en Sedum Spurium. Je koopt deze plantjes onder andere op de site van bol.com.

Laagblijvende bodembedekkers

Als onder beplanting onder grote heesters of bomen is een lage onder beplanting soms wenselijk. Ook in een kleinere tuin kun je goed werken met laagblijvende bodembedekkers. Soorten die hiervoor in aanmerking komen zijn Ajuga reptans, Aceana Microphylla, Leptinella potentillina, Thymus praecox albiflorus en Asarum europaeum.

Ajuga reptans

Ook wel bekend als kruipend zenegroen. De hoogte van Ajuga reptens is 5 tot 10 centimeter. In mei en juni heeft de plant violetblauwe bloemetjes. Het blad blijft in de winter vaak groen. Van de Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ is het blad donkkerrood-bruin. De kruiper heeft graag een lichtvochtige bodem en een plekje in de zon of half schaduw.

Check hier 6 x Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ – Zenegroen, P9 Pot (9 x 9cm) voor maar 30 euro. (link naar bol)

Aceana Microphylla

Het stekelnootje waarmee de plant met de Nederlandse naam bekend is staat het liefst op een zonnige plek. Hij blijft redelijk wintergroen. In de maanden juni en juli valt de witte bloei niet erg op. De stekelige vruchtjes in de nazomer des te meer. De hoogte van dit plantje is circa 10 centimeter.

Leptinella potentillina

Een geel-bruin bloeiend plantje met een hoogte van circa 5 centimeter. Met zijn varenachtige blad staat dit plantje graag op een zonnige plek. Deze soort kan genoemd worden onder het kopje van de beloopbare soorten. Het kan een gazon vervangen of tussen tegels in een pad worden geplant.

Op zoek naar Leptinella potentillina? Bekijk deze eens op de site van bol.com.

Thymus praecox albifloru

Thymus praecox albiflorus

Een geurende plant, die goed bezocht wordt door bijen en vlinders. De hoogte is circa 5 centimeter. Hij bloeit met witte bloempjes in de maanden juni en juli. Een geschikte soort voor in een rotstuin. In de winter is de plant groenblijvend. Plaats de bodembedekker op een zonnige niet te vochtige plaats.

Asarum Europaeum

Bekend onder de Nederlandse naam mansoor. De plant heeft mooie glimmende niervormige bladeren en bloeit in de maanden april en mei met onopvallende bruinrode bloemen. De hoogte van het blad is ongeveer 10 centimeter. Een goed sterke winterharde en wintergroene soort die weinig zorg nodig heeft. Kan in de halfschaduw of op een schaduwrijke plek geplant worden.

Mansoor kopen doe je op bol.com.

Bodembedekker voor in de schaduw

Er zijn al wat schaduwsoorten langs gekomen, hier nog wat extra specifieke bodem bedekkende soorten.

Lamium

Een dovenetel is een bodembedekker die op alle ‘moeilijke’ plekken groeit. De soort kan in de schaduw op droge plekken groeien. De gevlekte dovenetel, Lamium maculatum is iets kieskeuriger, maar kan ook goed op zowel een droge, normale als vochtige bodem in de schaduw. Lamium bloeit in april, mei, juni en juli in kleuren roodpaars of geel, afhankelijk van de soort.

Saxifraga

De Nederlandse naam is Steenbreek. Dit plantje bloeit met witte bloemen in de maanden april en mei. Het blad is en blijft het hele jaar groen en wordt ongeveer 5 centimeter hoog. Omdat de plant van oorsprong uit de bergen komt, is het een geschikte soort voor een rotstuin of tussen voegen of stapelstenen.

Brunnera macrophylla

Brunnera macrophylla

Een decoratief blad waardoor deze soort veel wordt toegepast als bladplant en bodembedekker. Het bad heeft een herkenbare hartvorm. De lichtblauwe kleine bloemetjes bloeien in de periode april en mei en worden circa 30 tot 40 centimeter hoog. Brunnera Macrophylla ‘Jack Frost’ is een bekende variant met zilvergrijs blad. Het liefste staat de soort in de halfschaduw.

Op zoek naar dit decoratieve plantje? Bekijk deze mooie Brunnera macrophylla, nu voor € 35,95.

Geum

Nagelkruid is een plant die graag in de zon tot halfschaduw staat. Hij bloeit in verschillende kleuren, geel, zalm, oranje, rood en wit in de maanden mei tot en met september. Aan de bodem stelt Geum niet zoveel eisen, behalve dat hij niet graag in natte grond staat. De hoogte is tussen de 30 en 75 centimeter.

Beloopbare bodembedekkers

Voor als je wat meer groen wilt in je tuin, kun je een pad aanleggen van stapstenen. Dit kan je in je gazon doen, maar je kunt de stapstenen ook omkleden met beloopbare vaste planten, bodembedekkers.  Soorten die hier geschikt voor zijn, zijn de eerder genoemde Leptinella Potentillina en saxifraga, maar ook Sagina subulata en Azorella trifurcata.

Sagina subulata

Vetmuur in Nederlandse benaming is van origine een inheems plantje. Het lijkt wat op mos met kleine witte bloemetjes, die bloeien in de periode mei, juni en juli. De hoogte van het plantje is 3 a 4 centimeter. Door de zodenvormende eigenschappen is deze soort incidenteel beloopbaar. Niet zo sterk als gazon, maar zeker geschikt voor tussen de staptegels of langs een smal pad waar af en toe van afgeweken wordt.

Vetmuur kopen? Hier vind je zes stuks voor maar € 22,95. (link naar bol.com)

Azorella trifurcata

Azorella trifurcata of Andeskruid is een vaste plant met bodem bedekkende eigenschappen. Andeskruid bloeit met geelgroene bloemen in de maanden juni, juli en augustus. De hoogte van de plant is 3 tot 5 centimeter. De soort wil wel graag een zonnige plek in de tuin.

Bodembedekker tegen onkruid

Bodembedekkers zijn er in alle soorten en maten, hogere soorten, hele lage soorten. In allerlei kleuren bloeiend. Het grootste voordeel is voor jezelf, waar planten groeien, groeit geen onkruid. Het onkruid krijgt er niet de kans of in ieder geval vele malen minder om zich te wortelen in een bodem die reeds beplant is. Naast dit voordeel zorgt beplanting ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. In de winter vinden nuttige insecten en diertjes er beschutting en voedsel om de winter door te komen. Hierdoor lok je weer meer dieren zoals vogels naar je tuin. Alleen maar voordelen dus. Wanneer je zorgt voor de juiste soort op de juiste plek, heb je er vele jaren plezier van.

Meer weten over bodembedekkers? Lees ook; Wat is een goede bloeiende bodembedekker voor mijn tuin?

unieketuinen.nl