armeria

Engels gras, siergras of vaste plant?

Een wintergroene grassoort is Engels gras, Armeria. Een opvallende eigenschappen van dit lage siergrasje is de bloeiwijze. In mei verschijnen er bolvormige bloemen op de stengels in het gras. Armeria wordt veel gebruikt in kleine tuinen of in rotstuinen. De plant is zoutminnend, daarom kun je hem in de buurt van de zee tegenkomen. Hij kan ook prima op neutrale bodems.

Engels gras

Armeria is de Latijnse benaming van Engels gras, leuk voor in de Engelse tuin. Een bodembedekkend siergras dat goed winterhard is en jaarrond groen. In de maanden mei, juni en juli bloeit de plant met vrolijke lichtroze, hardroze of witte bloemen, afhankelijk van de variëteit. Langs snelwegen, of op plaatsen waar zout gestrooid wordt in de winter, kun je deze plant tegenkomen, omdat de soort het goed doet in een zoute bodem.

Armeria

Armeria of Engels gras, is bekend onder nog een ander naam: Strandkruid. Dit is een verwijzing naar het strand en de zoutminnende eigenschap van de plant. De soort heeft ook geen moeite om op neutrale grond te groeien en is daarmee tevens geschikt voor de tuin. Engels gras valt officieel niet onder de siergrassen, maar onder de vaste planten. Het lijkt echter meer op siergras met zijn grasachtig blad. Er zijn verschillende soorten Armeria, waar ik je kennis mee wil laten maken.

Armeria juniperifolia

Een dwergvorm van Armeria. Dwerg Engels gras is een laagblijvende bodembedekkende vaste plant. Deze soort staat graag op een goed doorlatende bodem en een zonnige plek. De hoogte is ongeveer 5 tot 10 centimeter. In mei, juni en juli verschijnen er roze pomponvormige bloemen op steeltjes tussen het blad. De soort is goed geschikt als rotsplant. Snoeien is niet nodig bij deze groenblijvende plant. Je kunt af en toe lelijk geworden blad wegknippen.

armeria

Armeria juniperifolia ‘Brookside’ is een variant die sterk is en bij uitstek geschikt in een rotstuin. Armeria juniperifolia ‘Bevan’s Variety’ is ook een soort voor de rotstuin, de bloemkleur van de laatste is wat feller roze. Nog een andere variant is Armeria juniperifolia ‘New Zealand Form’. De laatste heeft ook roze bloemen en is wat minder kieskeurig aan de standplaats, zolang de bodem goed doorlatend is en er voldoende zon is. Alle drie de soorten zijn goed winterhard.

Armeria maritima

Net als alle Armeria’s een zoutminnende soort, ze groeien van origine langs de Europese kusten. De Nederlandse naam is dan ook strandkruid. Met allerlei kleuren roze zijn er verschillende variëteiten van de soort. De soort is geschikt op zonnige plekken in bijvoorbeeld rotstuinen, of tussen stapelmuren. Varianten die veel voorkomen zijn Armeria maritima ‘Splendens’ en Armeria maritima ‘Alba’.

Armeria maritima ‘Splendens’

Zoals al genoemd is dit een soort die het goed doet in tuinen in de omgeving van de kust. Dit is ook waar de plant van origine vandaan komt. Splendens is een roze bloeiende soort die ook goed ontwikkeld op neutrale goed doorlatende gronden. De lichtroze halfronde bloemen bloeien van het late voorjaar tot in de zomer. Ze staan erg vrolijk tussen de vaste planten, boven de groene bodembedekkende pollen. De hoogte van de pol is ongeveer 15 tot 20 centimeter. De plant heeft weinig onderhoud nodig en is goed winterhard.

Armeria maritima ‘Alba’

De variëteit Armeria maritima ‘Alba’ is een witbloeiende soort met wat donkerder groen grasachtig blad. De hoogte van de plant in bloei is circa 20 centimeter. De overige eigenschappen van Armeria maritima ‘Alba’ zijn gelijk aan de andere Armeria soorten: zonnige standplaats, goed doorlatende soort, wintergroen, winterhard en staat supervrolijk in je tuin met de halfronde bloemen in mei, juni en juli.

Armeria pseudarmeria of Armeria pseudoarmeria

Armeria pseudoarmeria is een groffere en wat hogere soort Armeria. De eigenschappen zijn hetzelfde en de soort heeft verschillende variëteiten. Zoals de Armeria Pseudarmeria ‘Ballerina Red’ met prachtige opvallende rode bloemen. Het blad van de Pseudarmeria soorten is breder, niet zo grasachtig. Deze plant lijkt dus meer op de vaste plant die hij is.

Engels gras snoeien

Armeria is een erg makkelijke tuinplant. Doordat hij het hele jaar groen blijft, heeft hij geen snoei nodig. Na de winter kun je eventueel bruin geworden blad wegknippen. Qua verzorging heeft de plant elk voorjaar wat organische mest nodig. Indien de plant te ‘bol’ neigt te groeien, duw ze dan weer terug de grond in. Na 2 a 3 jaar kun je de pollen opnemen, scheuren en terug uitplanten. Zo houdt je jonge frisse planten.

unieketuinen.nl