Kliko ombouw

De kliko ombouw, weg met die lelijke containers

bron afbeelding intergard.eu

Tuin helemaal aan kant? Onkruid verwijderd, gras netjes gemaaid en tuinstoelen gepoetst? Tijd om van je tuin te genieten en heerlijk weg te dromen in je fijne tuinstoel met een lekker glaasje ranja (of wijn, wat jij wilt). Je kijkt tevreden je tuin rond en dan valt je ook op de ellendige kliko’s. Ja, het is handig, je kunt al je rotzooi erin gooien en ze worden (meestal) wekelijks opgehaald, maar mooi zijn ze niet. Het worden er ook steeds meer. Hier in gemeente Oosterhout hebben we ondertussen drie kliko’s staan. Groen, rest en papier. En nee, ze zijn niet allemaal netjes dezelfde kleur. Tijd voor een kliko ombouw.

Een kliko ombouw is een hout of kunststof frame waar je kliko’s perfect in passen. Er zit een klep aan de bovenzijde voor als je afval wilt weggooien en de deur van de ombouw kan open als je de de kliko aan straat wilt zetten. Het doel van deze container ombouw? Puur esthetisch. Het ziet er gewoon veel netter uit dan een rijtje met verschillende kliko’s.   

Nadelen kliko ombouw

Zoek je nog redenen om geen container ombouw te nemen?

  • Hij neemt ruimte in. Je container ombouw staat in het zicht, dus je zal ernaar ‘moeten’ kijken.
  • Een kliko ombouw maakt het toch iets minder makkelijk om iets weg te gooien of om de afvalbakken weg te rijden als het vuilnis opgehaald wordt.
  • Stankoverlast blijft; de ombouw zal maar weinig van de stankoverlast van je GFT bak tegen houden.
  • In de winter blijf je kans houden dat de inhoud van je GFT bak bevriest bij erg koud weer. Bevroren bakken kunnen niet geleegd worden.

Container ombouw

Container ombouw nodig?

Omdat niet iedereen (lees iedere gemeente) evenveel kliko’s aanbiedt, of hetzelfde formaat kliko’s, zijn er verschillende kliko ombouw formaten. De meest gangbare formaten van de container ombouw zijn de één, twee, drie en vier containers versies.

Bekijk hier het complete aanbod van intergard.eu.

Container ombouw 2 containers

Nou is het zeer handig als je containers even groot zijn. Er zijn talloze dubbele opbergboxen voor containers op de markt. De meeste zijn geschikt voor of kliko’s van 140 liter of die van 240 liter. Een mix-en-match zie je niet vaak.

Waar je op moet letten bij de koop van een ombouw is of deze tegen de muur komt te staan. Als je ombouw tegen de muur komt te staan, dan is een achterzijde niet nodig. Mocht je de container ombouw op een open plek plaatsen, dan is het wel raadzaam om een variant met een dichte achterkant te nemen. Op die manier zijn de kliko’s volledig uit zicht en is de ombouw net ietsje steviger.

Daarnaast wil je graag dat bij het openen van de ombouw de kliko zelf ook gelijk opengaat. Je wil natuurlijk geen twee deksels openmaken met die aardappelschillen in je hand.

Als laatste moet je er bij je aankoop op letten dat de bak makkelijk uit de ombouw gehaald kan worden.

Kliko ombouw 3 containers

Bij een kliko ombouw voor drie containers kun je kiezen uit een combinatie van twee en één container ombouw of je kunt voor een ‘triple’ ombouw gaan. Bij die laatste heb je dus één ombouw voor drie containers. Ook hier geldt weer; je containers moeten dan wel dezelfde afmeting hebben. Als je verschillende formaten hebt, dan kun je beter voor een kliko ombouw van twee containers gaan en daarnaast eentje van één container plaatsen.

Er bestaan trouwens wel container bergings waarin je diverse maten van containers kunt plaatsen, maar daar moet je wel even wat beter voor zoeken. Deze bevatten meestal één klep, waarbij je dus alle kliko’s in één keer opent. Eventueel kun je een gasveer op de klep bevestigen, zodat het minder zwaar is om te openen. Bekijk bijvoorbeeld de Trio container op blokhut.com.

Kliko ombouw 4 containers

Er zijn niet heel veel klant-en-klare container ombouw op de markt voor vier containers. VidaXL heeft er een aantal in haar assortiment, maar verder wordt vaak gezegd dat je dan twee keer een ombouw voor twee containers kunt plaatsen. Of een enkele kliko ombouw met een triple variant.

kliko ombouw dubbel
€ 199,99

INTERGARD


Kliko ombouw dubbel

Kunststof
Geschikt voor 2 kliko’s van 120 liter
Weerbestendig
Roestvrij, splintervrij en rotvrij
Bekijk artikel

Kliko ombouw triple
€ 498,99

INTERGARD


Kliko ombouw triple

Geschikt voor 3 grote kliko’s van 240 liter
Voorgemonteerde panelen, snel een eenvoudig te monteren met de bijgevoegde bouwtekening
Bekijk artikel

kliko ombouw enkel
€ 120,99

INTERGARD


Kliko ombouw enkel

Geschikt voor 1 grote kliko van 240 liter
In één handeling is de deksel van de ombouw en kliko te openen
Bekijk artikel

Kliko ombouw kunststof

Het voordeel van een kliko ombouw van kunststof is dat het oneindig lang meegaat. In vergelijking met de houten variant kost het ook minder onderhoud en is hij makkelijker schoon te maken en te houden. Je kunt een kunststof container ombouw ook gebruiken voor andere materialen, zoals opslag voor je tuinkussens of andere tuinbenodigdheden.

Kliko ombouw hout

Ga je liever voor een container ombouw met een wat natuurlijkere look, dan is hout natuurlijk een optie. Er zijn vele soorten en maten houten container bergings op de markt. Bijvoorbeeld van hardhout, Douglashout of steigerhout.

Let er bij de aankoop op dat het FSC gecertificeerd hout is en dat hij geïmpregneerd is. Impregnatie voorkomt dat de houten ombouw vroegtijdig gaat rotten.

Bekijk hier het complete aanbod van houten container ombouw op intergard.eu.

Kliko ombouw zwart

Een zwarte container ombouw is erg populair. Je kunt een zwarte kliko ombouw van hout kopen of deze zwart verven. Daarnaast zijn er ook kunstof varianten in het zwart of zelfs container ombouw varianten van staal. De stalen variant zijn er ook onder andere in het groen, antraciet  of grijs.

Container ombouw met plantenbak

Erg gewild is daarnaast de kliko ombouw met plantenbak. Je ziet vaak een containerombouw met een plantenbak er bovenop. Deze is dus iets minder handig in gebruik, aangezien je de kliko’s eruit moet rollen om er iets in te gooien.

Daarnaast bestaat er ook de opberbox op wielen. Dit is een ombouw die je om je kliko’s heen rolt. Deze bestaan met en zonder deksel. Bij de variant zonder deksel kun je er dus leuke bloemen en planten aan hangen in een hangende plantenbak.

Kliko ombouw maken

Als laatste kun je natuurlijk ook je kliko ombouw zelf maken. Check bijvoorbeeld het stappenplan van de Praxis. Daar gaan ze uit van een  houten container ombouw waar twee containers in passen. Volgens de omschrijving ben je hier acht uur mee bezig en kost het ongeveer 275 euro.

Ook de Gamma heeft een praktisch stappenplan online staan als je een container ombouw wilt maken. Hier gaan ze uit van een ombouw met plaats voor één container en een ladenkast voor overig afval, zoals glas en papier.

En als laatste noem ik de DIY kliko ombouw met plantenbak van de Karwei. Bij deze ombouw is er plaats voor twee containers en optioneel een plantenbak bovenop je ombouw.

unieketuinen.nl