Tuinverlichting, waar moet je op letten?

Buitenverlichting brengt sfeer in je tuin voor de lange zomeravonden of de vroege knusse winteravonden. In tuinverlichtingen zijn verschillende onderverdelingen te maken, van functionele verlichting, tot spotverlichting en sfeerverlichting. Het beste is een combinatie te maken van meerdere soorten. Tuinverlichting kan ingebouwd worden en op een app ingesteld en geregeld. Solar verlichting is afhankelijk van de zonneschijn. En er zijn verschillende soorten verlichting die op een accu werken.

Aangelegde tuinverlichting

Tuinverlichting kun je aanleggen met 220 volt of 12 volt, ook wel laagspanning genoemd. Bij het aanleggen van tuinverlichting op 220 volt, leg je een kabel vanuit de meterkast van je huis naar je tuin om daar vervolgens door een professional de elektra en verlichting aan te laten leggen. Je hebt met 220 volt een hogere intensiteit die regelbaar is. Je kunt hierbij dan ook meteen stopcontacten aan laten leggen. Dit moet wel waterdicht en volgens strenge normen gedaan worden.

Tuinverlichting op 12 volt

De andere optie is het aanleggen van buitenverlichting op 12 volt. Dit kun je met behulp van internet en toelichtingen op de materialen die je aanschaft zelf doen, wanneer je handig bent. Deze verlichting wordt aangelegd op het lichtnet. Je hebt hier een stopcontact, een transformator en een prikkabel voor nodig. De voordelen van 12 volt verlichting zijn:

  • Veiligheid
  • Snelle en makkelijke installatie
  • Energiebesparend
  • Gebruik van een transformator

De transformator zet je vast in de buurt van een stopcontact, hieraan bevind zich een kabel. In die kabel zijn op een aantal plekken aansluitingen, waar je lampen ‘in kunt prikken’. Het aantal lampen, soort verlichting en soort lampen is dan naar smaak te kiezen.

Solar tuinverlichting

Een duurzame manier van het verlichten van je tuin. Overdag in de zon laadt de lamp op en ’s avonds gaat de verlichting branden.  Eigenlijk werkt het als een soort zonnepaneel. Er zit bovenop de lamp een mini-zonnepaneeltje dat energie opwekt uit de straling van de zon. Dit wordt opgeslagen in een batterij. In de avond wanneer de zon weg is, schakelt de solarlamp automatisch aan en wordt de opgeslagen stroom uit de batterij gebruikt.

Tuinverlichting op zonne-energie

Mijn eerste gedachte en die van velen met mij, denk ik, is dan: “ja, maar wat als de zon dan niet schijnt? Heb ik dan geen licht in de avond?” Dit is achterhaald, inmiddels is de technologie dusdanig verbetert dat de lamp ook bij donker en bewolkt weer licht opneemt en omzet in energie. Het is wel zo dat bij meer en felle zon de batterij beter opgeladen zal worden. Een solarlamp die altijd in het donker staat of hangt zal dus inderdaad niet goed of niet de hele nacht werken.

Naast het voordeel dat het zuinig en milieuvriendelijk is, heb je dus geen elektriciteit kabels nodig bij solarverlichting. Je kunt de lampen dus ook makkelijk verplaatsen. Solarverlichting is te verkrijgen in diverse soorten en maten. Een nadeel is dat de verlichting wat minder fel is dan verlichting die aangesloten is op elektriciteit.

Op de website van Intergard vindt je hele toffe solarverlichting. Wat denk je van een kubus (link naar Intergard) of een lichtbol (link naar Intergard) met daarnaast nog de optie met een ingebouwde speaker. Of een tuintafel die licht geeft, een plantenbak of een tuinstoel, toffe gadgets toch??

verlichte tuintafel ibiza
€ 139,98

INTERGARD


Verlichte tuintafel Ibiza

Tuintafel Ibiza design, tevens te gebruiken als tuinverlichting, flessenrek, plantenbak, tijdschriftenrek maar ook binnen, brengt sfeer naar je tuin, kamer of terras met prachtig diffuus licht.
Bekijk artikel

tuinverlichting tuinpotten
€ 1.098,00

INTERGARD


Verlichte bloempot

Verlichte bloempot en tuinverlichting in 1, deze verlichte bloempot brengt sfeer naar je tuin en heeft prachtig diffuse tuinverlichting.
Bekijk artikel

verlichte tuinstoel
€ 249,99

INTERGARD


Verlichte tuinstoel Ibiza

Tuinstoel Ibiza design, tevens te gebruiken als tuinverlichting, maar ook binnen, brengt sfeer naar je tuin, kamer of terras met prachtig diffuus licht.
Bekijk artikel

In de zomer een lichtgevende cactus (link naar Intergard.nl) en voor in de winter een eycatcher in de vorm van een kerstboom (link naar Intergard.nl) en allemaal met als doel het verlichten en sfeer brengen in je tuin.

Tuinverlichting led

Led staat voor de afkorting Led Emitting Diode, vrij vertaald in het Nederlands is dit een licht afgevende diode. Het is simpel uitgelegd een elektronisch onderdeel dat licht geeft. Dit onderdeel heeft veel minder stroom nodig dan een gloeilamp, een spaarlamp of een halogeen spot. Daarom is Ledverlichting een heel stuk zuiniger en duurzamer dan andere verlichting. Ledverlichting is er inmiddels in allerlei soorten licht, vormen en maten.

 

Tuinverlichting aanleggen

Bij het aanleggen van de verlichting in de tuin zijn er dus een aantal keuzes te maken. Hierbij kun je denken aan de bovengenoemde lichtvormen. Vervolgens maak je een keuze in het soort verlichting, bijvoorbeeld wandverlichting, grondspots, staande verlichting, sfeerverlichting, inbouwspots, opbouwspots, tafellampen, vijververlichting, enzovoorts.

Om meer zicht te krijgen in wat je wilt is het handig om een lichtplan te maken. Hierin kun je de punten aangeven waar je je verlichting wilt en keuzes maken in welk soort verlichting. Gebruik meerdere soorten om het interessant te houden. Maak daarnaast een keuze is de intensiteit van het licht, wil je warme sfeerverlichting of ga je voor functionele verlichting, zodat je goed kunt zien wie er op je oprit staat. Uiteindelijk kies je dan naar je eigen smaak de vorm, kleur en stijl van je armatuur. Een hovenier of tuinontwerper kan je eventueel  helpen bij het maken van je keuzes, mocht je er zelf niet uitkomen.

unieketuinen.nl