magnolia boom

Magnolia Boom

Is Magnolia een struik of een boom? Een magnolia staat bekend onder andere namen zoals de beverboom of  valse tulpenboom. Van origine is de Magnolia boom afkomstig van de heester. Er zijn verschillende soorten, welke uitgroeien tot een kleine boom, een grote struik of een meerstammige boom. De meeste soorten, die onder de kleine bomen vallen worden 3 tot 5 meter hoog. Een uitzondering is de Magnolia kobus, die wordt 8 tot 12 meter hoog. Lees meer over bomen voor in een kleine tuin.

Magnolia bloemen

De geur van Magnolia bloemen is een bekende geur in parfums, douchgels en overige verzorgingsproducten. Veel mensen weten niet dat je magnolia bloembladen ook kunt eten. Magnolia bloemen kun je in verschillende kleuren tegen komen, namelijk wit, geel, roze en paars.

Magnolia op stam

Behalve als struik, wordt de soort gekweekt op stam. Door de onderste verhoutende takken weg te snoeien kun je een magnolia op stam kweken. Het duurt wel lang, aangezien magnolia niet snel groeit. Daarnaast is er minder kans op bloemen, omdat de boom langer de tijd nodig heeft om zich te herstellen en ontwikkelen.

Magnolia soorten

Verschillende Magnolia’s zijn er in veel soorten en maten. Zoals al gezegd bloeien ze in de kleuren wit, geel, roze en paars.  De bloemen hebben stervormige, tulpvormige of grote bloemen, tot wel 40 centimeter.

Magnolia ‘Susan’

Een erg populaire 3 tot 6 meter hoge magnoliasoort is Magnolia ‘Susan’ . De plant met glanzend donkergroen blad heeft fascinerende roze tulpbloemen van ongeveer 12 centimeter. De bloeiperiode is van half april tot in juni.

Magnolia kobus

Een middelgrote boom met een piramidale kroonvorm, die uitbundig bloeit met witte bloemen. In maart en april verschijnen bloemen voor het blad aan de boom komt. Ze zijn ongeveer 10 centimeter groot en ruiken heerlijk. Het eironde blad verkleurt in het najaar in een gele herfstkleur. Magnolia kobus is zeer geschikt voor in een Japanse of Oosters tuinontwerp.

Magnolia stellata

De Stellata- variant is een bolvormige stermagnolia, die bloeit met stervormige witte bloemen in april. Deze langzaam groeiende boom of heester groeit uit tot een hoogte van circa 2 tot 2,5 meter. Magnolia stellata staat net als alle magnolia’s graag op een zonnige en goede waterdoorlatende plaats in je tuin.

Magnolia grandiflora

Een van de weinige wintergroene magnolia’s is Magnolia grandiflora. Het blad is aan de bovenzijde glanzend groen en aan de onderzijde bruin en mat van kleur. In de zomer ontstaan tot 25 centimeter grote witte bloemen. De zoetgeurende bloemen laten soms wat jaren op zich wachten. Hoe warmer de zomer, hoe meer kans op meer bloemen. Magnolia grandiflora ‘Gallisoniere’ is een veel voorkomende sterke variant van deze soort.

Magnolia soulangeana

Met paars/wit en roze, grote opstaande bloemen bloeit Magnolia soulangeana ,  ze lijken op de tulpenbloem. Vanaf april verschijnen bloemen met vervolgens een uitbundige bloei, voordat het blad aan de boom of heester verschijnt. Soms volgt nog een nabloei in de zomer, bij warm weer en een zonnige standplaats. Zonder snoei is in volwassen staat van de boom ongeveer 4 tot 6 meter. Magnolia soulangeana is een van de rijkst bloeiende soorten. De bloem is wel gevoelig voor late nachtvorst.

Magnolia liliiflora ‘Nigra’

Een langzaam groeiende heester met opvallende bloem is Magnolia liliiflora. Bij deze magnoliasoort worden de bloemen wat later gevormd, gelijktijdig met het blad. Dit is de reden dat ze wat minder gevoelig zijn voor de vorst. Mooie 12 centimeter lange bloemen zijn in knop donkerrood/paars en eenmaal geopend zijn ze donkerrood/paars van buiten en licht paars/roze tot wit van binnen. De bloeiperiode is van mei tot en met juni, met uitschieters tot in september.

Magnolia ‘Galaxy’

Erg grote tulpvormige felroze bloemen heeft de magnolia ‘Galaxy’, bloeiend vanaf eind april. Een vrij smalle opgaande boom, die ongeveer 6 tot 9 meter hoog wordt.  De vorm van de bloemen begint smal en tulpvormig, waarna ze breed schotelvormig uitbloeien.

Magnolia ‘Heaven Scent’

De Magnolia ‘Heaven Scent’ heester heeft bloemen met, zoals de naam al doet vermoeden, een hemelse geur. Een boom wordt ongeveer 4 tot 6 meter hoog en ongeveer even breed. De bloemen zijn lilaroze van kleur en bloeien in aantal uitbundig vanaf april.

magnolia

Magnolia Planten

Maak en ruim plantgat en meng wat extra voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld compost door de bodem. Laat de magnolia van tevoren met de wortels in een bak water vocht opnemen. Zet de wortelkluit in het plantgat en vul het plantgat met aarde. Voeg eventueel een boompaal toe naast de heester of boom voor wat stevigheid. Geef vervolgens nog regelmatig water in de weken nadat je magnolia geplant hebt, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Magnolia Stekken

Voor het stekken van magnolia heb je wel wat geduld nodig, aangezien de plant maar langzaam groeit. Stekken doe je door een jonge scheut (van het huidige jaar) afknipt op ongeveer 10 centimeter. Verwijder het onderste blad van de tak, en laat de bovenste bladeren eraan zitten. Doop de stengel in stekpoeder en plaats de stek in een mengsel van potgrond met scherp zand. Doe een plastic zakje over de stek, zodat je een soort mini-kas voor de plant creëert. Zorg dat de stekken vochtig blijven en geef regelmatig water, EN heb vooral veel geduld. Het kan weken tot maanden duren, daarom is het handig om meerdere stekken te maken om teleurstelling te voorkomen. Krijgt je stek wortels en zijn deze voldoende groot, dan kun je de plant in het voorjaar uitplanten.

Magnolia Verplaatsen

Net zoals (haast) alle planten is de magnolia in de winter in rust. Wanneer het blad is gevallen kun je de boom of heester verplaatsen, als je dit wilt. Zorg ervoor dat je een ruim plantgat uitgraaft op de nieuwe plek. Meng wat bemeste tuinaarde of compost door de bodem. Graaf de Magnolia rondom ook ruim uit, zodat je geen of zo weinig mogelijk wortels beschadigd. Probeer ervoor te zorgen dat de heester of boom zo weinig mogelijk beschadigd wordt tijdens het verplaatsen. Plaats de plant op de juiste plek en bedek de wortels met de aarde die eerder uit het plantgat kwam. Druk de grond licht aan en breng eventueel een mulchlaag aan over de grond. Veranker indien nodig de boom of heester met boompalen. En blijf de boom de eerste tijd regelmatig water geven.

Magnolia Snoeien

In principe is het niet nodig om een magnolia te snoeien, omdat deze vanzelf in een mooie karakteristieke vorm groeien. Mocht je snoei vanwege de omvang van de heester of boom wel nodig vinden, snoei dan na de bloei. Het beste kun je alle afgebroken, beschadigde of kruisende en schurende takken wegsnoeien. Kijk verder goed van een afstandje naar de boom. Snoei uitstekende takken en zorg dat de boom in evenwicht blijft. Door het snoeien heb je kans op snelgroeiende scheuten. Deze kun je vervolgens nogmaals snoeien later in het jaar.

Magnolia kopen

Een magnolia groeit langzaam, dus wil je meteen een flinke heester, meerstammige boom of boom, dan zul je een groot exemplaar moeten aanschaffen. Deze zijn uiteraard een stukje prijziger dan kleine varianten. Je kunt hiervoor op zoek gaan bij een tuincentrum, of va een van de velen planten- of bomenwebshops op zoek gaan.

unieketuinen.nl