moestuin kas

Moestuin kas

Eigen geteelde groenten en fruit zijn supergezond en extra lekker. Met een kas, waar je je moestuin groenten, fruit en kruiden kunt kweken kun je het hele jaar door smullen uit eigen tuin. Je kunt een moestuinkas makkelijk zelf maken. Heb je wat meer te besteden of wil je een hobbykas van groter formaat dan is het kopen van een kweekkas een goede optie.

Hobbykas

Hobbykas, kweekkas, tuinkas of (broei)kas zijn synoniemen voor een glazen of polycarbonaat constructie, die je in of aan je tuin zet. In dit bouwwerk kun je gewassen en planten zetten. Deze worden door de constructie beschermt door invloeden van buitenaf. Door het materiaal wat gebruikt wordt is de temperatuur binnen hoger dan buiten. Zo ontstaat een warmer klimaat. Hierdoor kun je met lagere buitentemperaturen toch alvast planten of gewassen zaaien. In combinatie met goede beluchting kun je de temperatuur in een kas op een constante hoogte houden.

Een verwarmde kas kan ook gebruikt worden om planten te laten overwinteren. Planten die de het Nederlandse klimaat te koud vinden, zullen ook niet een niet verwarmde kas niet overleven.

Hobbykas kopen

Tips voor bij de aanschaf van een hobbykas.

  • Bedenk wat je in je kas wilt gaan kweken. Passen de planten die je voor ogen hebt in de kas? Wil je gaan voor het gehele jaar verse kruiden, dan kun je mogelijk volstaan met een muurkas. Wil je de zelfvoorzienende kant op, dus het hele jaar eten uit eigen tuin, dan zul je een groter exemplaar overwegen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je gezinssamenstelling.
  • Wil je planten laten overwinteren in je tuinkas, dan kies je beter voor een polycarbonaat kas. Deze heeft een hogere isolerende werking dan een glazen kas.
  • kijk waar je de kas in je tuin gaat zetten. De kas moet namelijk wel op een zonnige plek staan. Dan kun je optimaal en zo lang mogelijk profiteren van de natuurlijke warmtebron.
  • Maak een keuze in het materiaal van je kas. Globaal bestaat de keuze uit tuindersglas, veiligheidsglas en polycarbonaat. Veiligheidsglas heeft hierbij de meeste voordelen, maar is wel wat duurder in aanschaf.

Moestuin kas maken

Wil je zelf aan de slag in je eigen tuin, dat kan. Met wat houten balken, polycarbonaat platen, bevestigingsmateriaal en een berg handigheid kun je zelf een kas maken. In principe maak je een frame van houten balken specifiek gemaakt op de ruimte die je hebt. Zorg er hierbij voor dat het hout niet vochtig wordt. Leg het ergens op, bijvoorbeeld tegels, zodat er niet continue vochtige aarde tegen aan komt. Dit verlengt de duur van je constructie aanzienlijk. Heb je de constructie van je kas staan, dan zaag je de polycarbonaatdelen met een zaag op maat en bevestig je ze. Als laatste is het handig om een deur in de constructie te maken. (dit heb je al zo gepland en getekend natuurlijk) Ik zag online een handig systeem meteen deurrail en een schuifdeur. Is je tuinkas helemaal klaar, dan kun je beginnen met de inrichting, zaaien en planten. šŸ˜Š

kruiden

Planten kas

In een kweekkas kun je planten en gewassen, zoals groenten, kruiden en fruit verbouwen. Om je wat op gang te helpen met het maken van een keuze heb ik wat soorten voor je op een rijtje gezet.

Groenten kas

Groenten die je in de kas kunt voorzaaien zijn bijvoorbeeld tomaten, paprikaā€™s aubergines, komkommers en meloenen. Deze planten houden van warmte. Ze hebben warmte nodig om zich goed te ontwikkelen en vruchten aan te maken en te laten rijpen. In de winter kun je bietjes zaaien, bloemkool, spitskool, wintersla, andijvie en boerenkool.

Kruiden kas

Naast groenten zijn er ook genoeg kruiden die je in de kas kunt kweken. Kruiden wil je natuurlijk heel het jaar liefst vers in de buurt hebben, zodat je je gerechten op smaak kunt brengen. Ā Soorten als bieslook, kervel, munt, koriander, peterselie, rozemarijn, salie en tijm kun je heel goed in een kas kweken. Je kunt hiervoor ook een muurkas gebruiken in plaats van een grotere hobbykas. Bij de kruidensoorten die wat meer uit het mediterrane gebied komen, kun je beter op de vensterbank voorzaaien, waarna je ze ook in de kas kunt laten opgroeien. Mediterrane kruiden die je beter binnen kunt voorzaaien zijn basilicum, dille en dragon.

Fruit kas

Fruitsoorten die je goed in een kas kunt kweken zijn onder andere aardbeien, moerbeien, abrikozen en meloen, watermeloen of suikermeloen. Wil je een uitdaging, of heb je een verwarmde kas, dan zou je kunnen kiezen voor perziken, nectarines, citroenen, sinaasappels en mandarijnen. Voor de citrusvruchten heb je wel wat geduld nodig, als je deze uit zaad wilt kweken. Bij het tuincentrum kun je vaak boompjes kopen, dan zal het een stuk sneller gaan. Je mist dan wel het financiƫle voordeel.

unieketuinen.nl