10 bloeiende vaste planten voor in de schaduw

10 bloeiende vaste planten voor in de schaduw

Bijna elke tuin heeft een deel met schaduw. Dit kan een plek zijn, vlak achter je huis, naast een muur of schutting of onder een boom of grote heester. Voor elke periode in het jaar is er wat bloeiends te planten in de schaduw. Ben je op zoek naar bloeiende geschikte vaste planten die je in de schaduw kunt planten, lees dan verder.

Bekijk hier nog veel meer vaste planten die geschikt zijn voor in jouw tuin.

Bloeiende vaste planten in de schaduw in het voorjaar

Brunnera Macrophylla

Kaukasisch vergeet-mij-nietje is een mooie plant als bladplant, maar heeft ook een erg leuk bloemetje. De bloeiperiode valt in april en mei. De bodembedekker krijgt dan een lichtblauw bloemetje met een geel hart. Brunnera is een bladverliezende, maar goed winterharde plant.

Convallaria majalis

Lelietje van dalen is de Nederlandse naam van de geurende witbloeiende plant. De bloeitijd van de laagblijvende convallaria is april en mei. De plant wordt 15 tot 20 centimeter hoog. De vaste plant is niet wintergroen, maar wel winterhard. In het vroege voorjaar knip je de bladresten weg en de plant loopt opnieuw fris uit in het volgende groeiseizoen.

Epimedium

Mijn favoriete plant voor in de schaduw. Er zijn 25 soorten Epimediums in de bloeikleuren, wit, rood, roze, paars en geel. Het is een Bodembedekkende plant die voorkomt in bladverliezende en bladhoudende variëteiten. De bloeitijd is vroeg, rond april en mei.

Pulmonaria angustifolia

Een bijzonder bloeiende plant, met twee kleuren bloemen, namelijk roze en paarse. In maart, april en mei verschijnen deze kleine verschillend gekleurde bloemen. De hoogte van de plant in bloei is ongeveer 20 centimeter. Pulmonaria is goed winterhard, maar niet wintergroen.  De nederlandse naam voor deze plant is longkruid.

Tiarella cordifolia

Een groenblijvende plant voor in de schaduw met witte bloempluimen, die in april en mei verschijnen. De hoogte van de plant is 10 tot 30 centimeter in bloei. In de winter blijft het blad groen van de ijzersterke schuimbloem of perzische muts, de nederlandse benaming van Tiarella.

Dicentra Spectabilis

Nog een laatste in dit rijtje van vaste planten voor in de schaduw, maar zeker niet de minste. Tranend hartje, of gebroken hartje verwijst naar de hartvormige bloemen. De roze met witte bloemen bloeien in april en mei. Dicentra Spectabilis wordt ongeveer 60 tot 100 centimeter hoog. In de winter verliest de plant het blad. Ook na de bloeiperiode heeft dit weinig esthetische waarde, je kunt het eventueel dan al wegknippen.

Bloeiende vaste planten in de schaduw in de zomer

vaste planten

Hosta

Prachtige bladplanten, die een verrijking zijn voor de schaduwplekken in je tuin. De bladkleuren lopen uiteen van lichtgroen naar donkergroen, grijzig en bont met wit of geel. De bloei van de meeste hosta soorten valt in juni, juli en augustus. De bloeikleuren zijn wit of paars. Hosta is in de winter bladverliezend.

Lythrum salicaria

Met fel roze gekleurde aren bloeit kattenstaart in de maanden juni, juli en augustus. De hoogte bedraagt ongeveer 60 tot 80 centimeter. De makkelijk groeiende winterharde plant is niet wintergroen. Na de winter knip je de bladresten weg en de plant loopt in het nieuwe jaar fris uit. Deze plant is geliefd door vlinders, hommels en bijen.

Bloeiende vaste planten in de schaduw in herfst en winter

Helleborus niger

Kerstroos, ofwel helleborus niger bloeit in een afwijkende periode dan de meeste planten in je tuin. Daarom staat hij in dit lijstje van geweldige vaste planten voor in de schaduw. De witte bloemen, die vervolgens roze kleuren verschijnen in de manden januari, februari, maart en april. Helleborus is een goede winterharde plant die ook wintergroen blijft.

Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’

Een herfstanemoon die tot de laatbloeiende vaste planten behoort. De donkere purperrode bloem heeft een geel hart en bloeit in de maanden augustus, september en oktober. De hoogte in bloei is ongeveer 80 centimeter. In de winter verliest de vaste plant zijn blad, in maart snoeien zorgt voor een nieuwe frisse plant in de het jaar erop.

unieketuinen.nl