vlinderstruik soorten

Vlinderstruik soorten, de 8 mooiste varianten

Er zijn veel vlinderstruik soorten, wel bijna 100 verschillende soorten en varianten. Een andere naam voor de vlinderplant is de Buddleja davidii. In dit artikel som ik de acht mooiste en bekendste vlinderstruik soorten voor je op.

Lees het artikel over de vlinderstruik voor meer informatie over onder andere de verzorging van de vlinderstruik en hoe je een vlinderstruik moet planten.

Buddleja davidii Empire Blue

We beginnen met de Buddleja davidii Empire Blue. Deze variant is één van de bekendste onder de vlinderstruik soorten. De Empire Blue is een sierheester met prachtige paarse bloempluimen die bloeit van juli tot augustus. Deze variant heeft groene bladeren en is niet wintergroen. Hij is wel goed winterhard, hij overleeft het prima tot -20 graden, dus perfect voor onze Nederlandse winters.

De Buddleja Empire Blue kan tot twee meter hoog worden en gedijt in iedere goede tuingrond die goed waterdoorlatend is. Je kan hem solitair, maar ook prima in een border plaatsen. Hij wil wel graag een plekje in de zon of in de halfschaduw. Hoe meer hij in de zon staat, hoe mooier en uitbundiger hij bloeit en hoe meer vlinders en andere insecten erop afkomen.

Buddleja davidii Black Knight

De Buddleja davidii Black Knight heeft de donkerste bloemen van alle vlinderstruik soorten. Deze variant bloeit met mooie, zeer donker paarse bloemenpluimen van wel 30 cm lang en bloeit van juli tot en met september. De bloemen bloeien dus de hele zomer en trekken met hun heerlijke geur veel vlinders aan.

De Buddleja Black Knight staat prachtig in een border, maar kan ook als solitaire plant geplaatst worden. Hij staat graag zo zonnig mogelijk, in droge tot normale grond en kan tot twee tot drie meter hoog worden. De Black Knight is niet wintergroen, maar, net zoals de Empire Blue kan hij prima tegen vorst. De bladeren van de Black Knight zijn zilvergroen van kleur.

Buddleja davidii White Profusion

De Buddleja davidii White Profusion heeft, van de vlinderstruiken met witte bloemen, de meest grote bloemen van alle vlinderstruik soorten. De White Profusion bloeit van juli tot en met augustus met prachtige forse witte bloempluimen die veel vlinders, bijen en andere insecten aantrekken.

Deze variant kan tot 2,5 meter hoog worden en staat graag op een zonnige plek met goed waterdoorlatende grond. De Buddleja White Profusion is niet wintergroen en kan net als de Black Knight en de Empire Blue goed tegen de vorst. Hij heeft mooie groene bladeren en kan prima zowel in een border geplaatst worden of solitair.

Buddleja davidii Nanho Blue

De Buddleja davidii Nanho Blue is in tegenstelling tot de bovenstaande vlinderstruik soorten wat fijner vertakt waardoor hij een stuk lager blijft dan meeste vlinderstruiken. Deze variant kan tot 1,5 meter hoog worden en bloeit van juli tot september met mooie blauwpaarse bloemen met oranje gekleurde kelkjes. Een andere bijzonder kenmerk van de Nanho Blue is dat de bloempluimen een stuk compacter zijn dan die van andere vlinderstruik soorten.

Ook deze vlinderstruik staat graag in de volle zon, maar de grond mag wat droger zijn dan bijvoorbeeld bij de White Profusion. Omdat de Nanho Blue wat compacter groeit, is hij ook geschikt voor de wat kleinere tuinen. Je kunt hem zelfs in een pot houden en op het balkon of het terras zetten.

De Nanho Blue is niet wintergroen, maar wel goed winterhard. Hij kan prima tegen vorst tot min 20 graden.

Buddleja davidii Royal Red

Een andere bekende vlinderstruik soort is de Buddleja davidii Royal Red. Deze variant valt op door zijn rijke bloei met paarsrode bloempluimen. De bloempluimen zijn relatief klein, maar lokken van alle vlinderstruiken de meeste vlinders. In tegenstelling tot wat je zou verwachten met de naam Royal Red, zijn de bloemen niet rood, maar paarsrood.

Plant de Royal Red zo zonnig mogelijk. Hoe meer zon hij krijgt, hoe meer nectar hij vormt en hoe meer vlinders eropaf komen.

De Buddleja Royal Red bloeit van juli tot en met augustus en  hij staat dus graag op een zonnige plek in goed waterdoorlatende grond. Deze vlinderstruik heeft groene bladeren, is niet wintergroen, maar kan wel, net zoals onder andere de Black Knight, prima tegen vorst.

Buddleja davidii Blue Chip

De Buddleja davidii Blue Chip is één van de kleinste vlinderstruik soorten. Deze soort wordt slechts 60 centimeter hoog en is daarmee dus super geschikt voor een kleinere tuin of in een pot op het balkon of je terras.

De Blue Chip bloeit van juli tot en met september met mooie blauw paarse bloempluimen. Het blad is langwerpig en grijsgroen de variant verliest, net als alle andere vlinderstruik soorten, zijn blad in de winter. Hij is prima bestand tegen vorst dus je kunt hem met gerust hart tot min 20 buiten laten staan. Als je hem in een pot houdt, moet je er wel voor zorgen dat de grond niet te nat is tijdens die vorstperiode, dan heb je kans dat de wortels kapot vriezen.

Ook de Buddleja Blue Chip staat het liefst op een zonnig plekje en trekt tijdens de bloei veel vlinders aan.

Buddleja davidii Pink Delight

De Buddleja davidii Pink Delight bloeit van juli tot en met augustus met enorme prachtige roze bloempluimen. Deze Pink Delight heeft één van de grootste bloemen van alle vlinderstruik soorten, soms kunnen ze wel tot een halve meter lang worden! Een ‘delight’ om te zien dus. Door deze uitbundige bloemen trekt ook deze variant lekker veel vlinders naar je tuin.

De Buddleja Pink Delight staat graag in de volle zon en doet het prima in de wat drogere grond. De plant is niet groenblijvend, maar er blijven wel wat grijsgroene bladeren aan zitten, dus hij wordt niet helemaal kaal.

Deze vlinderstruik kan tot anderhalve meter hoog worden en is, net als de Empire Blue, prima bestand tegen de vorst.

Buddleja davidii Free Petite

De Buddleja davidii Free Petite is net iets anders dan de andere vlinderstruik soorten die ik hierboven opnoem. De Free Petite is namelijk een hele serie. De naam Free Petite houdt in dat de vlinderstruik een dwergvlinderstruik is die ongeveer 70 centimeter hoog wordt. Alle planten in deze serie hebben een erg compacte groeiwijze en zijn super geschikt voor op je terras, in een pot op je balkon, als tuinplant of als hegplant.

De Buddleja Free Petite, of dwergvlinderstruik, houdt van een zonnige standplaats en normale, goede tuingrond. Ook de struiken in deze serie zijn niet wintergroen, maar wel winterhard.

We onderscheiden onder andere de volgende varianten:

  • Blue Heaven. Deze Free Petite variant bloeit van juni tot en met oktober met paarse bloempluimen.
  • De Free Petite Tutti Fruitti bloeit in juli en augustus met roodpaarse bloemen.
  • Buddleja davidii Free Petite Dark Pink bloeit van juli tot oktober met mooie roze bloempluimen.
  • Snow white. Ja, zoals de naam al verraad bloeit deze Free Petite met witte bloemen in de maanden juli en augustus.
unieketuinen.nl