appels plukken en bewaren

Appels plukken

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents] 

‘Appels met peren vergelijken’
‘Snoep verstandig, Eet een Appel’
‘Een appeltje met iemand schillen’

Er zijn maar liefst 45 gezegden in de Nederlandse taal over appels en appels plukken. De appel is een bekende, zo niet de meest bekende fruitsoort die je in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer kunt vinden. In veel particuliere tuinen kun je appels plukken. Ook in ongeveer elk dorp zijn appelgaarden te vinden waar jaarlijks vele mensen appels plukken.  Wereldwijd  zijn er ruim 7000 verschillende soorten appels, niet te geloven hé?! Deze kun je  onderverdelen in handappels en moesappels. Handappels kun je na het plukken wassen zo opeten, moesappels zijn qua smaak het lekkerst als ze bewerkt worden, voor in een baksel, appelmoes of een ander recept.

Soorten appels plukken

Bekende appelbomen waarvan appels geplukt worden in Nederland zijn Elstar appels, Golden Delicious, Kanzi, Jonagold, Granny Smith,  Junami, Goudreinet, Fuji, Braeburn en Pink Lady.

Appel oogsten

Er zitten flinke prijsverschillen in de verschillende soorten, hierin is onderscheid in vrije appels en clubappels. Vrije appels zijn goedkoper, deze kun je bij elke willekeurige plek telen en verkopen. Een clubappel is er één met een licentie. Je kunt bij de licentiehouder de bomen kopen van deze soorten. De oogst van de appels moet de teler vervolgens verkopen via vooraf vastgestelde kanalen. Je kunt deze appels alleen op afgesproken plekken kopen na de oogst. Dit is een marketingstrategie die ervoor zorgt dat de appel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet en aan verwachtingen. Je betaalt hierdoor ook meer voor de appel.

Appels kun je goed in je eigen tuin verbouwen en oogsten, heerlijk een verse biologische appel plukken uit eigen tuin. Lees meer over welke appels geschikt zijn om in je tuin te verbouwen en de verschillen.  En over hoe je de appelboom snoeit en verzorgt. Heb je een appelboom, je appels geplukt en de oogst binnengehaald, dan lees je in dit artikel over wat je allemaal met die heerlijke verse vruchten kunt doen.

Appels plukken

In de maanden september en oktober worden de meeste appels van de boom geplukt. Veel fruit is het lekkerst als ze meteen na het plukken gegeten worden. Dit geldt niet voor (alle) appels. Vaak worden ze van even liggen nog voller van smaak. Appels zijn ook goed tot enkele maanden na het appels plukken te bewaren. Er zijn zomerappels, echte herfstappels en winterappels, de pluktijd hangt af van de soort.

Wanneer appel plukken

De meeste soorten zijn te plukken in september en oktober, dit is afhankelijk van het soort appel. De vrucht moet natuurlijk rijp zijn, voordat je ze van de boom haalt. Let bij het plukken op de volgende punten:

  • Als je voorzichtig een draaiende beweging maakt met de appel, laat deze vanzelf los, je hoeft niet hard te trekken aan de appel. Dan is hij nog niet rijp genoeg. Rijpe vruchten vallen in principe vanzelf van de boom. Dus als je wat gave appels op de grond ziet liggen, kan het goed zijn dat de tijd rijp is. 😊
  • Heeft de vrucht de juiste kleur, zoals je die zou verwachten bij het ras.
  • Wanneer je wilt testen of de appel plukrijp is, kun je de appel doorsnijden en de kleur van de pitten bekijken. Deze moeten bruin van kleur zijn.
  • Proeven is ook een optie, hoewel veel appels beter op smaak komen als je ze enkele weken koel bewaard hebt.

Waar kun je appels plukken?

In Nederland zijn in het najaar verschillende fruittelers die hun tuinen openen, om zelf appels te plukken en ander fruit. Als je wat onderzoek doet op internet, zie je dat er telers zijn, die er een interactieve speurtocht aan toe voegen, met veel informatie over het hoe het er aan toe gaat in een appelboomgaard. Slim en lekker is dat je ter plaatse de producten kunt proeven in de vorm van een sap aangevuld met een heerlijk vers stukje taart.  Een superleuk en gezellig herfstuitje met de kinderen, of romantisch met je nieuwe liefde. En dan over een paar weken, als het wat koeler wordt en de appels goed op smaak zijn, dan is het tijd om te bakken. Alweer een gezellige activiteit met de kinderen of familie of vrienden.

Appels bewaren

Je kunt appels een tijdje bewaren nadat je ze geplukt hebt. De vruchten zijn eerder plukrijp, dan eetrijp. Het duurt wat langer totdat ook het vruchtvlees op smaak is gekomen. Smaak is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Om te beoordelen wanneer jij jouw appels het lekkerst vindt, kun je ze verdelen. Zet een doosje in de koeling, een doosje in de kelder, en 1 op het aanrecht. Probeer ze na een aantal weken en kijk welke je het lekkerst vindt. Vindt je dit teveel moeite, dan zijn er speciale tabellen, waarin je kunt opzoeken hoelang het duurt voordat een soort het lekkerst is en hoelang je ze kunt bewaren.

Wil je de appels langere tijd bewaren dan ligt de ideale temperatuur waarbij je dit doet rond de 4-5 graden Celsius. Er zijn soorten die je zo weken en zelfs maanden kunt bewaren.

Houd je meer van andere vruchten of wil je daar meer van weten, lees dan over bijvoorbeeld aardbeien kweken of waarom je een perenboom in je tuin wilt.

recepten met appels

Recepten met appel

Er zijn natuurlijk superveel recepten met appels, om je wat inspiratie te geven heb ik een aantal tips. De korte omschrijving daarbij bevat de duur om het recept te maken, de moeilijkheidsgraad en de ingrediënten. Ik houd van koken en bakken, maar ben geen culinair wonder. Spreekt een van mijn tips je aan, zoek dan zeker nog even uitgebreider door naar een duidelijk en passend recept bij je wensen.

makkelijk

Appeltaart

Het deeg maak je door alle ingrediënten te mixen in een kom. Vervolgens laat je het deeg rusten in de koelkast, ongeveer 60 minuten. Intussen kun je appels in stukjes snijden en mengen met rozijnen, suiker en kaneel. Na de wachttijd vul je het bakblik met deeg aan de randen. Doe het appelmengsel hierin en beleg dit met het restant van het deeg.

Benodigde tijd
20 min bereidingstijd + 60 min wachttijd + 60 min baktijd

Ingrediënten
Ei
Bakmeel
Basterdsuiker
Zout
Ongezouten roomboter
Appels
Rozijnen
Suiker

makkelijk

Appel azijn

Doe de schillen en klokhuizen van appels in een weckpot.  Voeg droge gist en water toe. Dek het mengsel af met een neteldoek.

Benodigde tijd
5 min bereidingstijd + 1 week wachttijd

Ingrediënten
Appels
Gist
Bronwater

makkelijk

Appel cider

Pers biologische appels uit, doe ze door een zeef in een weckpot. Dek de weckpot af met een doek met elastiek. Roer het mengel elke dag door en laat het op een donkere warme plek fermenteren.  Verwerk het daarna zoals je wilt, je kunt dit met of zonder alcohol verwerken.

Benodigde tijd
5 min bereidingstijd + 6 dagen wachttijd

Ingrediënten
Biologische appels

makkelijk

Appelkruimeltaart

Het deeg voor de bodem en buitenrand maak je hetzelfde als de appeltaart. Ook voor de vulling van de taart verwerk je appel met kaneel en suiker in een mengsel. Vervolgens maak je kruimeldeeg door bloem, suiker en boter te mengen en te verkruimelen bovenop de taart.

Benodigde tijd
20 min bereidingstijd + 15 min wachttijd + 60 min baktijd

Ingrediënten
Appels
Kaneel
Paneermeel
Bloem
Roomboter
Basterdsuiker
Ei
Vanillesuiker

supermakkelijk

Appelcake

Meng boter met suiker, eieren, bakmeel, kaneel en zout tot een beslag. Doe de stukjes of schijfjes appel door het beslag. Bak het geheel in een cakevorm in de oven.

Benodigde tijd
10 min bereidingstijd + 60 min baktijd

Ingrediënten
Boter
Suiker
Zelfrijzend bakmeel
Kaneel
Eieren
Appels
Zout

supermakkelijk

Appelflappen

Snijd de appels in stukken en meng deze met kaneel, suiker en rozijnen. Verdeel de vulling over de plakjes bladerdeeg en vouw deze dicht in een driehoek, bestrijk de bovenzijde met geklopt ei en suiker.

Benodigde tijd
20 min bereidingstijd + 20 min baktijd

Ingrediënten
Bladerdeeg
Appels
Rozijnen
Kaneel
Suiker
Ei

supermakkelijk

Appelbollen

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Leg de appel op een plakje bladerdeeg en vul de appel met een mengsel van rozijn, suiker en kaneel. Vouw het bladerdeeg dicht om de appel en bestrijk deze met ei, kaneel en suiker.

Benodigde tijd
15 min bereidingstijd + 25 min baktijd

Ingrediënten
Bladerdeeg
Appels
Rozijnen
Suiker
Kaneel
Ei

supermakkelijk

Appelplaattaart

Maak het deeg van bloem, basterdsuiker, zout, boter en walnoten. Laat het deeg 1 uur rusten. Bedek de bodem van de bakvorm met het deeg. Vul deze met amandelspijs, eieren en gebakken appels, gesneden in partjes, gemengd met suiker en kaneel. Bak het geheel af in de oven.

Benodigde tijd
30 min bereidingstijd + 60 min wachttijd + 40 min baktijd

Ingrediënten
Basterdsuiker
Zout
Roomboter
Appels
Suiker
Kaneel
Amandelspijs
Walnoten

supermakkelijk

Appelmoes

Snijd de appels in stukjes, doe ze in een pan met water en eventueel wat suiker. Wanneer de stukjes zacht zijn pureer je ze met de staafmixer en voeg je wat kaneel (en suiker) toe.

Benodigde tijd
10 min bereidingstijd

Ingrediënten
Appels
Suiker
Kaneel

supermakkelijk

Appel crumble

Zeef de bloem en kneed het samen met de boter en suiker tot een kruimelig deeg. Snijd de appel zonder schil in blokjes en meng dit met suiker, kaneel en noten. Verdeel het mengsel en het deeg over de appels. Bak het mengsel gaar in de oven en bestrooi dit met poedersuiker. Heerlijk met een bolletje vanille ijs en slagroom.

Benodigde tijd
20 min bereidingstijd + 25 min baktijd

Ingrediënten
Bloem
Roomboter
Suiker
Appels
Kaneel
Hazelnoten
Poedersuiker

supermakkelijk

Gebakken appeltjes

Snijd de appels in schijfjes en bak ze in boter in de pan. Doe de schijfjes op brood en bestrooi met suiker en kaneel.

Benodigde tijd
5 min bereidingstijd + 10 min baktijd

Ingrediënten
Appels

Suiker

Kaneel

supermakkelijk

Gekarameliseerde appel

Snijd de appel in schijfjes en bak ze in de pan. Bestrooi ze met kaneel, suiker en vanillesuiker, totdat de appel zacht en glimmend is. Lekker te combineren met ijs en slagroom.

Benodigde tijd
5 min bereidingstijd + 10 min baktijd

Ingrediënten
Appels
Suiker
Kaneel
Vanillesuiker

makkelijk

Appelbeignets

Meng het bakmeel, ei, kaneel, melk en suiker door elkaar. Snijd de appels in ringen van 0,5-1 cm dik. Haal de appel door een mengsel van suiker en kaneel, dan door het beslag en bak ze in een pan of frituurpan in de olie.

Benodigde tijd
5 min bereidingstijd + 30 min wachttijd + 2 min baktijd per stuk

Ingrediënten
Zelfrijzend bakmeel
Ei
Kaneel
Appels
Melk
Suiker

supermakkelijk

Appelsap maken

Was en snijd de appels met schil, zonder klokhuis. Doe de appels in een pan met water en laat dit 45 minuten koken. Pureer dit mengsel met een staafmixer en zeef het mengsel door een vergiet met een theedoek in een fles.

Benodigde tijd
60 min bereidingstijd

Ingrediënten
Verschillende soorten appels
Suiker

makkelijk

Appeljam

Doe de appels in stukjes in een pan met citroensap, geleisuiker, vanillemerg en kaneel. Haal het vanillestokje eruit en zeef het mengsel af. Doe de jam in een potje en laat deze afkoelen met de deksel erop.

Benodigde tijd
5 min bereidingstijd + 5 min kooktijd

Ingrediënten
Geleisuiker
Appels
Vanillestokje
Kaneel
Citroen

Salades met appel

Naast de bovenstaande recepten kun je natuurlijk ook heerlijke salades maken met appels. Ik som er hieronder vier voor je op. Eet smakelijk!

supermakkelijk

Komkommersalade met appel

Rasp de appel en komkommer, meng deze met een fijngehakte ui.

Benodigde tijd
5 min bereidingstijd

Ingrediënten
Appel
Komkommer
Ui

supermakkelijk

Witlofsalade met appel en brie

Snijd de appel, witlof en brie in stukjes, meng er gehakte noten doorheen en maak het geheel af met wat honing naar smaak.

Benodigde tijd
10 min bereidingstijd

Ingrediënten
Appel
Witlof
Noten
Honing
Brie

supermakkelijk

Geitenkaassalade met appel

Snijd de appel in stukjes, bak de spekjes, meng alle ingrediënten met rucola en stukjes geitenkaas.

Benodigde tijd
10 min bereidingstijd

Ingrediënten
Appel
Rucola
Geitenkaas
spekjes

supermakkelijk

Rode bietensalade met appel

Snijd de rode biet en appel in stukjes, meng met feta en muntblaadjes. Je kunt dit als maaltijdsalade aanvullen met quinoa of bulgur.

Benodigde tijd
10 min bereidingstijd

Ingrediënten
Appel
Rode biet
Feta
Munt
Eventueel walnoot

unieketuinen.nl