mango

Mango kweken: plant de mango pit

Mango’s zijn heerlijke zoete vruchten, waar je op talloze manieren van kan genieten. In koude gerechten en salades, warme gerechten, smoothies of gewoon als fruit kun je de mango gebruiken. Als je de mango schilt kom je een grote witte schijf in de vrucht tegen. Dit is het omhulsel van de pit. Met de pit die je hieruit kunt halen, plant de mango pit. Lees verder voor tips over hoe je mango kunt kweken door de pit te planten. 

Wat heb je nodig om mango te kweken?

Er zijn verschillende manieren om mango plant te kweken. Je kunt natuurlijk beginnen met het planten van mango zaden of een mangopit. Daarnaast kun je een jonge plant kopen en vanuit daar verder kweken of je kunt bij vrienden of familie die al succesvol mango’s hebben gekweekt een jonge mango-plant adopteren.

Over het algemeen heb je de volgende producten nodig als je mango wil gaan kweken:

  •       Mango zaden of pitten (of wortels van de mango, scheuten of een jonge plant)
  •       Potgrond
  •       organische meststof  of compost
  •       Pot of kweekbak

Mango plant

Naast dat Mango een heerlijke vrucht is, is het ook een gezellige kamerplant voor in je huis. Je kunt een mango plant of boom helaas niet in het Nederlandse klimaat in je tuin zetten. De plant of (kleine) boom vraag om een minimum temperatuur van rond de 18 graden. In de zomer kun je hem prima buiten zetten, graag zelfs. Mango houdt namelijk van zon. En in de koudere perioden van het jaar kun je hem dan in pot naar binnenhalen als kamerplant.

De mangoplant heeft leerachtig, glanzend donkergroen ovaal blad.

De bloem van mango

Pas na 10 jaar heb je een hele kleine kans op bloemen in je mango plant of boom. Dit zijn dan heel veel, hele kleine lichtgele of roze bloemetjes. Na bestuiving, zal een klein deel hiervan uitgroeien tot een vrucht. De bloesem van de mango is eetbaar. Bijen kunnen heerlijke honing maken door het bestuivingsproces van de mango-bloemen.

Mango kweken

De makkelijkste manier om zelf een mango plant te kweken is het kopen van een, liefst biologische, mango. In het midden van de mango zit een platte langwerpige witachtige pit. In deze pit bevindt zich de mango boon. Door de pit goed schoon te maken en voorzichtig open te wrikken met een mes, kom je bij de boon, of echte pit. Deze pit kun je op verschillende manieren opkweken naar een plantje. Het belangrijkste is dat de pit vochtig blijft. Je kunt de pit met een houten prikker in een glas hangen, zodat een deel van de pit onder water is.

Een andere manier is de pit verpakken in een vochtig keukenpapier. Meteen uitplanten in vochtige grond en afdekken met huishoudfolie is ook nog een mogelijkheid. Zorg er in ieder geval voor dat de pit vocht heeft en dat de temperatuur minimaal 18 graden is. Een geschikte plek voor de ontkieming is op de vensterbank in de zon of boven de verwarming. Wanneer je de wortel en/of het kiemplantje van circa 1 tot 2 centimeter ziet, kun je deze in potgrond uitplanten.

Mango plant kweken in pot

Heb je het kiemplantje in een potje uitgeplant, zorg dan nog steeds voor voldoende vochtige aarde. Wanneer het stekje een lengte van ongeveer 15 centimeter heeft bereikt, kun je deze weer overpotten in een grotere pot. Als de plant meerdere stengels en bladeren krijgt, kun je deze wat voeding geven in de vorm van organische meststof. Geef de plant wel twee keer in de week water. En zoals al geschreven, in de zomer lekker buiten in het zonnetje zetten om vervolgens onder de 18 graden buiten, weer binnen te halen.

Mango zaaien

Terwijl ik het internet afstruinde kwam ik geen shops tegen, die mango zaden of pitten verkopen. Waarschijnlijk omdat de mango het in ons Nederlandse klimaat niet gaat redden. Wil je een mango plant, dan zul je een mango moeten kopen en de pit hieruit moeten halen. Een andere optie is zoeken in het buitenland, tijdens je vakantie bijvoorbeeld. Wil je vruchten uit je tuin, die wel bestand zijn tegen ons klimaat, dan zou je kunnen kiezen voor aardbeien of appels

Mango boom of plant verzorgen

De mango heeft de Latijnse naam Mangifera indica. In tropische gebieden is het een van de grootste groenblijvende bomen in de wereld. Er zijn meer dan 1000 verschillende variëteiten van Mangifera.  In ons klimaat zal een mango niet uitgroeien tot en boom en helaas ook geen bloemen en vruchten dragen. Een mango plant houdt je in de winter binnen bij minimaal 18 graden, in de zomer kan deze naar buiten bij dezelfde temperatuur. Geef de plant voldoende vocht, 2 keer in de week.  Als je een kas  hebt, waar de mango in kan en het minimaal 18 graden is

Mango oogsten

In het buitenland is er een korte periode van oogst, namelijk 3 maanden. Door de enorme hoeveelheid mango’s gaat een flink deel van de mango’s verloren, omdat de infrastructuur niet geschikt is voor de korte oogstperiode.

Mango vrucht

mango

De mango is een ovale vrucht die ongeveer een doorsnede heeft van 15 centimeter. De schil is vaak groen, soms met geel of rood. Het vruchtvlees is zoet, sappig en oranje van kleur. De platte houten pit in het midden van de mango is niet eetbaar. Deze houten platte pit bevat een kleine boon, dit is de pit die je kunt uitplanten.

Mango rijp

De kleur van de mango zegt weinig over de rijpheid. Hoe rijper de mango, hoe zoeter deze smaakt. Een rijpe mango herken je aan de zoete geur en de zachtheid van de vrucht. Kun je met je vinger de mango licht indrukken, dan heb je een rijp exemplaar.

Mango schillen

Met een dunschiller verwijder je de schil van de mango. Vervolgens snijd je het vruchtvlees van de grote platte pit af. Het vruchtvlees zit stevig vast aan de pit.

Mango in koelkast

Je kunt mango in de koelkast bewaren. Hierdoor zal de mango minder snel rijpen en kun je hem langer bewaren. Leg de vrucht voordat je hem wilt eten een paar dagen op de fruitschaal, dan krijg je de lekkere zoete smaak.

Mango invriezen

Ben je dol op mango en wil je niet zonder zitten. Dan kun je de verse mango invriezen. Snijd het vruchtvlees in blokjes en bewaar deze in je vriezer. In de winkel kun je in de vriezer ook zakken met gesneden mango vinden. Dat scheelt je wat snijwerk.

Is mango gezond?

Mango’s zitten boordevol vitamines, vitamine A, B6 en C bijvoorbeeld. Foliumzuur en mineralen als calcium, ijzer en magnesium zijn andere gezonde stoffen die een mango bevat. Andere eigenschappen van de mango: hij is vezelrijk, het sap zou goed zijn tegen een zonnesteek en bij het sporten zou het verzuring tegengaan.

Mango fruit

Naast alle goede eigenschappen van mango is het vooral een hele lekkere vrucht. Je kunt hem zo eten, in je smoothie blenden, of mengen met je kwark of yoghurt als ontbijt. Door de mango te verhitten krijgt deze een nog zoetere smaak. Ook in salades en chutneys, in een rijstgerecht of op een broodje smaakt het goed. Genoeg redenen om te gaan voor mango.

Mango plant kopen

Wil je de mango niet om de vruchten, maar vind je de plant gewoon leuk. Dan is er ook de mogelijkheid om de plant te kopen. Je kunt op zoek bij je plaatselijke tuincentrum. Bij de exotische tuincentra zul je meer kans hebben om een Magnificera te vinden.

unieketuinen.nl