koop en plant een appelboom

Zo koop en plant je een appelboom

Een appelboom is misschien wel een van de meest geliefde fruitbomen in Nederland. Logisch, want appelbomen vergen niet veel onderhoud en geven een heerlijk stuk fruit af waar je veel mee kunt doen. Hoe koop je een appelboom? En hoe plant je deze? In dit artikel leggen we het je uit.

De appelboom uitkiezen

Een appelboom kopen vergt aandacht. Er zijn namelijk verschillende criteria waarop je de appelboom kunt uitkiezen. Denk bijvoorbeeld aan de smaak van  de appel of de vatbaarheid voor ziektes. Houd bij het kiezen van de boom rekening met de grootte die de boom ook gaat innemen. Bij een kleine tuin zijn leibomen, patio’s en ballerina’s erg geschikt. Het stappenplan ziet er als volgt uit. Beantwoord onderstaande vragen voor jezelf:

 1. Wil ik een handappel of moesappel?
 2. Wil ik een zure of zoete appel?
 3. Wil ik dat mijn appel rijp is?
 4. Heb ik bestuivende appelbomen in de buurt om mee te combineren of ga ik dit zelf doen?
 5. Wil een laag-. half- of hoogstam?

Hoe plant ik de jonge appelboom?

De beste plek voor een appelboom is een zonnige plek. Ook halfschaduw kan nog verdraagzaam zijn voor een appelboom. Denk eraan de boom tussen november en maart te planten. De plantafstand is afhankelijk van de maat die je koopt. Zo heeft een laagstam minder ruimte nodig dan een half- of hoogstam. Het planten gaat dan ook in de volgende stappen:

 1. Graaf een gat in de grond, iets dieper dan de pot waarin de boom staat. Maak de grond rond zodat de boom goed kan wortelen.
 2. Vul het onderste stuk gat met potgrond zodat de bovenkant van de kluit gelijk is met de bovenkant van de grond/
 3. Maak de kluit van de boom goed nat met een gieter water.
 4. Maak de wortels en de kluit los; als de wortels in de vorm van de pot blijven zal de boom niet goed groeien.
 5. Plaats bij half- en hoogstam bomen direct de boompaal. Een laagstam heeft dit niet nodig.
 6. Maak het gat dicht en stamp de grond een beetje aan. Stamp het zo aan dat de boom vaststaat maar de grond nog wel doordringbaar is.
unieketuinen.nl