Liriope

Leliegras: 9 sterke soorten

Liriope muscari is een wintergroene vaste plant met grasachtig blad. Het lijkt een siergras, maar wordt ingedeeld bij de vaste planten. In de maanden augustus tot en met oktober bloeit de plant, vaak met paarsblauwe bloemaren, maar er zijn ook roze en witbloeiende soorten. Leliegras is de Nederlandse naam voor Liriope.

Leliegras

Leliegras is geschikt als bodembedekker. Wanneer het blad wat gelig wordt tijdens de wintermaanden, knip je deze verkleurde bladeren in het voorjaar weg. De plant is niet woekerend, maar groeit breeduit. Wordt de plant te groot of lelijk, haal hem dan uit de grond, scheur hem in stukken en plant de jonge en gezonde delen weer terug. De oude delen kun je op de composthoop  gooien.

Liriope muscari

Leliegras staat graag op een plek in de halfschaduw of schaduw. De plekken met iets meer zon, maar geen volle zon, zorgen voor een uitbundigere bloei. De hoogte van het blad van Liriope muscari is 20 tot 30 centimeter. Van augustus tot oktober verschijnen blauwe opstaande aartjes tussen het grasachtige blad. De polvormige soort is goed winterhard. Qua bodemsoort is een voedzame goed doorlatende tuingrond aan te raden.

Liriope muscari moneymaker

Een van de rijk bloeiende variëteiten van Leliegras is de Liriope muscari ‘Moneymaker’. De bloemkleur is lilablauw en de afmeting van de bloem is in verhouding groter dan de meeste variëteiten. De hoogte van het blad is circa 20 centimeter, van de bloem 30 centimeter. Het blad is langwerpig en groen van kleur.

Liriope muscari ingwersen

Liriope muscari ‘Ingwersen’ is een laagblijvende vaste plant, wordt maximaal 25 cm hoog. Het blad is donkergroen en grasachtig. De bloeiperiode valt in de periode van juli tot en met oktober, of de eerste nachtvorst. De bloemen zijn lilapaars en lijken op blauwe druifjes aan een langere bloemaar. De plant kan tegen lichte nachtvorst, maar heeft graag wat bescherming bij strengere of langdurige vorst. Ze staan ook erg leuk als je ze plant in potten, bakken of als vakbeplanting.

Liriope muscari big blue

Een wat hogere Leliegras soort is Liriope muscari ‘Big Blue’. De hoogte die de bloeiende plant bereikt is ongeveer 40 centimeter. Het frisgroene tot donkergroene grasachtige blad wordt ongeveer 30 centimeter hoog. De bloei ligt in de maanden augustus tot en met oktober. In het voorjaar kan het lelijk geworden blad weggeknipt worden van de groenblijvende plant.

Liriope muscari ‘Variegata’

‘Variegata’ is een laagblijvende vaste plant, hij wordt maximaal 25 centimeter hoog. Het blad is mooi gestreept in de lengte, waarbij de randen van het blad wit zijn. De bloeikleur is lichtpaars en de aarvormige bloemen verschijnen in september en oktober. De plant is wintergroen en winterhard, maar bij strenge of late vorst is bescherming nodig. Dit is een leuke soort voor japanse tuinen of rotstuinen, maar kan ook goed als kuipplant op balkon of terras.

liriope

Liriope spicata

Een verschil tussen Liriope Muscari en Liriope Spicata is het blad en de hoogte van de bloemaren. Spicata heeft een glanzend grasachtig blad in tegenstelling tot Muscari. De bloemaren van Muscari zijn hoger dan die van Spicata. De aren van Liriope Spicata bevinden zich meer tussen de bladeren. De uitgebloeide bloemen van Spicata vormen zwartachtige bessen.

Liriope Royal purple

‘Royal Purple’ wordt veelal genoemd als de best bloeiende soort van Leliegras. Met donkerpaarse bloemaren bloeit de soort in de maanden augustus en september. De vaste plant wordt ongeveer 30 centimeter hoog. Deze soort leent zich perfect om kleur toe te voegen aan een border in het najaar. Hij kan gebruikt worden als onder beplanting, vakbeplanting of in de plantenpot of bak.

Liriope monroe white

Liriope ‘Monroe White’ bloeit alleen na een warme zomer en bij een milde herfst, maar wel met witte bloeiaren. De bloei valt in de maanden augustus, september en oktober. Hij staat net als zijn soortgenoten graag in de lichte (half) schaduw en houdt van een goed waterdoorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. De hoogte van een volwassen plant is ongeveer 30 centimeter.

Liriope muscari ‘Majestic’

Een compacte soort die veel als randbeplanting wordt gebruikt, omdat hij wat lager blijft. De bloeikleur is blauwachtig paars. De bloemen verschijnen in de maanden augustus tot oktober. Het blad is grasachtig en donkergroen. ‘Majestic’ is goed als bodembedekker te gebruiken.

Liriope muscari ‘Gold Banded’

Een bijzondere verschijning is Liriope ‘Gold Banded’. Deze valt op door het geel, bont, gestreepte blad. Het blad is wat breder dan dat van andere variëteiten.  De polvormige plant verspreid zich langzaam als bodembedekker door de border. Door de bladkleur vallen de violet paarse aren in augustus, september en oktober nog meer op. De plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog.

 

unieketuinen.nl