Luzula nivea, dit laagblijvende siergrasje is een leukerd om te gebruiken als vakbeplanting in je tuin. Omdat de plant smal en laag blijft is het geschikt om kleine vakken of grote potten te beplanten. In het voorjaar verschijnen er kleine wollige witte bloemen. Ook voor onder beplanting is Luzula nivea goed te gebruiken, omdat de plant het goed doet op schaduwrijke plekken.
Luzula Sylvatica
Een forsere soort Luzula is de Luzula Sylvatica. Het 2 centimeter brede blad is wat donkerder van kleur. De afmeting van een volwassen plant is met 40 tot 50 centimeter ook wat forser dan de soort. In Nederland zijn deze zeldzaam te bewonderen, voornamelijk op hellingen in en rond de bossen. De bloemen bloeien in het voorjaar en zijn beige bruin van kleur.
Luzula nivea
Over het algemeen is Luzula een plant die in zon, halfschaduw en schaduw uit de voeten kan. Het is een smalle opwaarts groeiende pol vormende soort. De bloeiwijze is halfrond en pluizig in de kleuren wit, beige of lichtbruin. Daarna verschijnen er roodbruine tot lichtbruine zaden aan de plant. Hij staat graag op droge tot vochthoudende grond met een voorkeur voor een wat zuurdere bodem. De plant is goed winterhard, wintergroen en een uitstekende bodembedekker. Lees meer over andere siergrassoorten of vragen en antwoorden over siergras
Luzula pilosa
Behaarde of ruige veldbies is de Luzula pilosa. Het onderscheid tussen Luzula pilosa en grassen is het ontbreken van knopen in de stengel. Luzula pilosa bloeit met 3 tallige kleine pluimvormige bloemen. De bloemen zijn veel kleiner en minder opvallend dan de bloemen van de andere Luzula soorten. De plant is goed winterhard, wintergroen en wordt ongeveer 30 cm hoog.
Luzula pilosa ‘Igel’
Igel lijkt op Egel, en dat is ook waar de naam vandaan komt. De vorm van Luzula pilosa ‘Igel’ lijkt op een egeltje, met het sprietelige gras wat de stekels van een egel voorstellen. Het blad is glanzend groen van kleur met wat beharing. In de maanden april, mei en juni verschijnen er pluizige witte bloemen. De bodembedekkende soort is wintergroen en goed winterhard.
Luzula ‘Schneehaschen’
Het blad van Luzula is wat behaard. De variëteit ‘Schneehaschen’ herken je aan de langere beharing op het blad. De gemiddelde hoogte is 75 cm, het blad is groen en smal. De bloemen zijn groen van kleur en bloeien in mei en juni. Een goede winterharde en wintergroene soort.
Luzula ‘Schattenkind’
Een Veldbies soort die ook bekend is onder de naam Luzula nivea ‘Schattenkind’. Een plant, die zeer geschikt is voor een schaduwrijke plek, met breder blad. De hoogte is 25 tot 50 centimeter. Daarnaast is de plant wintergroen en goed winterhard.
Veldbies
De Nederlandse naam voor Luzula is Veldbies. Van nature behoort deze plant tot de inheemse flora van Nederland. De soort is niet zeldzaam, maar stabiel in voorkomen. Je kunt veldbies vinden op vochthoudende plaatsen. In bijvoorbeeld Limburg en Drenthe op bosrijke plaatsen, als onder beplanting kom je veldbies tegen.
Grote veldbies
Grote veldbies is de Nederlandse naam voor Luzula Sylvatica. Wil je de forse pollen grote veldbies in de natuur zien, dan moet je op zoek. Ze komen namelijk niet veel voor in Nederland. Zoek dan op plekken in vooral het midden en zuiden van Limburg, op bosrijke hellingen.
Gewone veldbies
In grasvelden in Nederland, algemeen voorkomend kun je deze plant tegenkomen. De Latijnse naam voor gewone veldbies is Luzula campestris. Het blad is lichtgroen van kleur. De plant wordt 20 tot 40 centimeter hoog. Hij bloeit met bloemhoofdjes bestaande uit meer dan 10 bolvormige tot langwerpige minuscule bloemhoofdjes in de maanden maart, april en mei.