Molinia

Molinia Caerulea: Prachtig wintersilhouet!

Er zijn grofweg 2 soorten Molinia, Molinia caerulea en Molinia arundinacea. De laatste soort wordt duidelijk hoger, namelijk tussen de 120 en 200 centimeter, dan de Molinia caerulea. Caerulea wordt tussen de 40 en 150 centimeter hoog. Beiden zijn polvormende siergrassen die in de winter afsterven. In het vroege voorjaar snoei je de pollen helemaal terug, waarna ze weer fris uit zullen lopen. Je kunt de pollen opnemen, scheuren en delen, als je vindt dat ze te groot worden. Hiermee houd je tevens jonge frisse planten.

Pijpenstrootje

De Nederlandse naam waaronder Molinia bekend staat is het Pijpenstrootje. Molinia is een transparant siergras, die veel gebruikt wordt als weefplant in de border. Hij staat graag op een plekje in de zon of lichte schaduw op een vochtige, maar goed doorlatende grond. Een sterke winterharde plant. Per soort verschilt de herfstkleur van goudgeel naar lichtbruin. In de winter sterft de pol af, maar is zeker nog de moeite waard. De verdorde bladeren blijven sierlijk rechtop staan. Met een laagje rijp van de vorst op de plant, geeft het een mooi wintersilhouet in je border.

Molinia

Zoals al geschreven zijn er grofweg 2 soorten, de lagere Caerulea en de hogere  Arundinacea soorten. Variëteiten van Molinia caerulea zijn ‘Moorhexe’, ‘Heidebraut’, ‘Edith dudszus’ en ‘Variegata’. Een heel bekende arundinacea soort is de Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’.

Molinia moorhexe

Een kleine smallen bladverliezende grassoort met smal blad en smalle bloemstengels. Molinia caerulea ‘Moorhexe’ bloeit van juli tot oktober met paarsbruine bloempluimen. In het najaar verkleuren deze geelbruin. Het is over het algemeen een makkelijke plant voor in veel verschillende omstandigheden. Moorhexe wil wel graag een goed waterdoorlatende bodem en een zonnetje.

Molinia heidebraut

Een prachtige siergrassoort die ongeveer 50 centimeter hoog wordt. De bloemaren verschijnen in augustus en blijven tot oktober de beige-gele kleur houden. De bloempluimen worden ongeveer 100 cm hoog. Het blad aan de pol is frisgroen in het voorjaar en verkleurt in de herfst naar bruinrood. De winterharde Molinia caerulea ‘Heidebraut’ houdt in de winter een stevig wintersilhouet en heeft daarmee ook in de winter sierwaarde in de border.

Molinia caerulea edith dudszus

Een pijpenstrootje wat de maximale hoogte van 120 cm bereikt is Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’. Een mooie variëteit die dichte smalle pollen vormt. In de maanden juli, augustus en september groeien er donkerbruine bloemaren uit de stevige bloemstelen. In de winter de bloemstelen en het blad aan de plant laten, om enerzijds de plant(wortels) te beschermen tegen vocht en vorst. Anderzijds heb je nog wat moois in je border staan.

Molinia caerulea ‘Variegata’

Een opvallende soort, die een geelbont, gestreept blad heeft. De hoogte van het blad is 20-50 cm. De bloeitijd loopt van juli tot en met september. Een goede winterharde plant, die graag op een zonnige plek en een vocht doorlatende voedselrijke bodem staat. Na de winter kun je de pollen terugsnoeien tot 10 centimeter boven de grond.

Molinia arundinacea

Deze soort pijpenstrootje is een middelgrote grassoort met hoog overhangende bloemstengels en bloemaren. De bloemaren geven een mooie transparante afscheiding. De kleur van de aren is paarsbruin.  Het blad is middelgroen en verkleurt in het najaar naar geel, oranjebruin. Sterke winterharde plant, die tot 200 sm hoog kan worden (inclusief de bloei).

Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’

Deze variëteit is vernoemd naar de Duitse hovenier, tuinschrijver, en tuinfilosoof Karl Foerster. Het is een hoog opgaande soort die bloeit met fijne subtiele bloemhalmen in de maanden juli tot en met oktober. In het najaar kleurt het blad inclusief halmen naar geelbruin. De uitgebloeide stengels kun je na de winter wegknippen, waarna de plant opnieuw zich zal ontwikkelen. De Nederlandse naam is struisriet. Struisriet wordt ongeveer 200 centimeter hoog. Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’ staat graag op een zonnige plek met een goed doorlatende bodem.

Ben je op zoek naar wintergroen siergras, ga dan voor een hogere Cortaderia of een lagere Luzula. 

unieketuinen.nl