Hortensia Snoeien

Hortensia snoeien, zo doe je dat

Hortensia’s zijn een van de meest voorkomende tuinplanten. Om ze goed te kunnen onderhouden en snoeien heb je wat extra informatie nodig over de verschillende Hortensia’s. Er is namelijk een onderverdeling in 3 soorten Hortensia’s waar je rekening mee moet houden bij het snoeien. Er zijn hortensia’s de bloeien op het nieuwe hout. Dit zijn de nieuwe jonge stengels die na de winter weer gaan groeien. Daarnaast zijn er Hortensia’s die bloeien op het oude hout, de takken die het jaar voor de winter ontstaan zijn. En een kleine groep Hortensia’s bloeien op zowel het oude als het nieuwe hout.

Wanneer hortensia snoeien

Afhankelijk van welke hortensia soort je in je bezit hebt, is de periode wanneer je kunt gaan snoeien te bepalen. In principe hoef je een hortensia die op het oude hout bloeit niet te snoeien. Je kunt volstaan met alleen het wegknippen van de oude bloemen. Een Hortensia die op het jonge hout bloeit moet je vroeg in het jaar snoeien.  Wanneer je de plant compact wilt houden, snoei je de gehele plant terug op takken van circa 15 centimeter. Wil je de plant groter hebben, dan snoei je minder ver terug.

Hortensia knippen 

Het wegknippen van de bloemen gaat zo simpel als het er staat. Je neemt een scherp snoeischaartje en knipt de bloem en ca 10/15 cm van de steel eronder weg. Als je de keuze hebt, knip dan boven een oog. Een oog is een punt waar een blad zal gaan groeien. Dit wegknippen van de bloemen kun je na de bloei doen, maar uiterlijk in maart, voordat het jonge blad weer tevoorschijn komt. In de winter kun je dan nog genieten van het winterskelet van de hortensia met rijp op sneeuw op de plant is dit een prachtig silhouet.

Hortensia snoeien najaar

Hortensia snoeien najaar

Wanneer je de Hortensia wilt snoeien omdat deze te groot is geworden heb je drie verschillende opties. Je kunt deze snoeimethoden in bijna elke periode van het jaar toepassen. Het is echter aan te raden dit na de bloei te doen, om de simpele reden dat je dan nog van de bloei kunt genieten. Snoei in ieder geval nooit in een vorstperiode.

  • Optie 1 en tevens de beste optie is dat je de plant verjongt in 3 etappes van een jaar. Elk jaar snoei je 1/3 tot de helft van de plant terug. Je begint hier met de takken die het grootst, hoogst en breedst zijn geworden en de oudste takken. Je knipt deze takken net boven de grond af. Doordat er nog 2/3 van de plant in tact blijft krijg je toch nog een bloei met grote bloemen.
  • Optie 2 is dat je een derde tot de helft van de lengte van de gehele plant afknipt. Als je hortensia dus 1 meter hoog is, snoei je alle takken af tot op 50 centimeter. De plant bloeit dan nog wel. Hij maakt meerdere bloemen en twijgen, maar dan kleiner. Er komen dus kleinere bloemen aan.

En optie 3 laat zich raden. Je verjongt de plant in 1 x. Je knipt alle takken weg tot de grond. De plant zal het jaar erop exploderen van de nieuwe jonge twijgen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen, als de plant er niet goed uit ziet. Wat ziek of zwak is misschien. Ook wanneer je de plant wilt verplaatsen is dit een goede methode. Je kunt zelfs een grotere kluit op deze manier vermeerderen. Met een scherpe schop splijt je de wortelkluit in 2,3 of 4 stukken, Deze kun je allemaal apart planten. Het eerste jaar zul je geen of nauwelijks bloemen hebben aan je hortensia, maar het jaar erop is het weer een sterke frisse, prachtig bloeiende plant.

Hortensia Annabelle Snoeien

Welke hortensia’s zijn nu degene die op het jonge hout bloeien en welke bloeien op het oude hout, of zelfs op jong en oud hout. Dat is het laatste wat je nog moet nagaan om te weten hoe je moet snoeien.

Ik zal hier een niet gelimiteerde opsomming maken van alle drie de soorten. Dit zijn de soorten die het meest voorkomen.

Hortensia’s die bloeien op het jonge hout

Deze snoei je dus tot naar je eigen inzicht tot circa 15 tot 50 centimeter boven de grond. Dit is afhankelijk van hoe hoog je je hortensia wilt hebben. De volgende soorten bloeien op het nieuwe jonge hout:

  • Pluimhortensia (Hydrangea Paniculata)
  • Hortensia Annabelle (Hydrangea Arborescens)
  • 1 soort boerenhortensia: Hydrangea macrophylla ‘forever & ever’

Hortensia’s die bloeien op het oude hout

De meeste hortensia soorten bloeien op het oude hout. Bij deze categorie kun je na de winter de uitgebloeide bloemen van de takken afknippen. Knip hierbij een stukje van de tak van circa 10 tot 15 centimeter af. Dit doe je boven een knoop, waaruit twee bladeren ontspringen. De volgende hortensia soorten bloeien op het oude hout:

  • Boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla)
  • Waterstruik (Hydrangea Serrata)
  • Fluweel hortensia (Hydrangea aspera)
  • Hydrangea involucrata
  • Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Wil je meer weten over de verzorging en het planten van Hortensia’s lees dan ook het artikel over de Hortensia.

unieketuinen.nl