Een nieuw artikel in de categorie tuinstijlen. Een stijl die absoluut een van mijn favoriete is. Ik zou zelf heel graag genieten van een tuinstijl als deze. Alleen is mijn perceeltje al zo vol geplant met allerlei ook geweldige planten en ben ik de laatste jaren al regelmatig geswitcht van indeling, dat mijn huisgenoten het wel eens welletjes vinden. Maar als je nog van plan bent om je tuin te gaan inrichten vind ik het zeker voor de zomer een aanrader.
Tropische tuin inrichten
Een tropische tuin bestaat uit overdadig veel groen. Het groen geeft je het gevoel in een tropisch paradijs te zijn. Veel planten met groen blad in alle vormen en texturen, bamboes, varens, grassen en tropische palmen kunnen natuurlijk niet ontbreken. Ondanks dat ook in Nederland het klimaat veranderd is er nog steeds kans op vorst. Het is de kunst om je Tropische tuin zo te ontwerpen dat de bomen en planten de Hollandse winters overleven.
Omdat het Nederlandse landschap een heel andere uitstraling heeft, kun je het beste gebruik maken van een omheind perceel. Een perceel kun je afsluiten van de omgeving door middel van een bamboehaag, muren of een schutting. Een tropische tuin is voorzien van een dicht beplante tuin, die niet in één oogopslag geheel te overzien is. Door smalle slingerende paadjes aan te leggen naar een verborgen zitje. Tussen de smalle paadjes is het de kunst om hier en daar een doorkijkje te creëren, zodat je echt op ontdekkingstocht kunt in je eigen tuin. Potten met sprankelende felle bloemen zijn hierbij opvallende eyecatchers.
Vormgeving Tropische tuin
In een tropische tuin gebruik je natuurlijke vormen. In de jungle zie je tenslotte ook geen strakke rechte paden. Ronde of ovale terrassen en slingerende smalle paadjes passen hier het beste. Als bestrating kun je gebruik maken van fijn grind, zand, kokossnippers of boomschors. Steen als natuursteen of tegels in aardetinten zijn passend voor het terras. Dit wordt aangevuld met al het bladgroen en een muur in aardetinten of als contrast een felle kleur. Water mag (eigenlijk) in geen enkele tuin ontbreken, ook zeker niet in een tropische tuin. Wanneer je een kleine tuin hebt, kun je al een mini watervalletje maken met wat keien, een pompje en een grote emmer om het water op te vangen. Bij wat meer ruimte kun je gebruik maken van een vijver met daarin bijvoorbeeld waterlelies of andere exotisch ogende planten.
Als je de mogelijkheden hebt, is een ingebouwd zwembad van natuursteen met een planken terras dat als een zwevend terras aan je zwembadrand ligt superluxe met een tropische uitstraling. In je Jacuzzi tussen de bladplanten voelt het alsof je je in de Tropen waant.
Materialen en objecten
Als aanvulling op al het groen in de tuin kun je enkele felle accentkleuren gebruiken. Bijvoorbeeld door een muur felblauw of terracotta te schilderen. Ook het gebruik van exotisch ogend meubilair in een felle kleur vult je ontwerp aan. Een lounge set geeft een luxe uitstraling aan je tuin en zorgt bovendien voor comfort. Maar ook een simpel houten tuinstel, met een fijn kleurig kussen waar je heerlijk op kunt zitten is ook goed in te passen. Wat ook heel leuk is en exotisch oogt is een hangmat. In het artikel over hangmatten schreven we al hoe je ultiem kunt relaxen in een hangmat, dit is een TOP combinatie met je tropische tuin.
Een overkapping met riet of een parasol van riet is essentieel voor het tropische gevoel. Als je niet veel ruimte hebt, zou je een klein deel aan de schutting als overkapping kunnen maken van ongeveer 30 centimeter met daaronder een tuinposter met tropisch uitzicht. Je krijgt dan een ruimtelijker beeld. Check het artikel over tuinpostsers voor meer inspiratie.
Als je niet van riet houdt, kun je een parasol kopen met een tropisch printje, zoals een ananasprint of flamingoprint.
De aankleding van je tuin kun je afmaken met accessoires. Hierbij kun je denken aan verlichting tussen de beplanting of in het water. Probeer hier indirect licht van te maken, zodat het sfeer toevoegt. Je kunt ook gebruik maken van kaarsen of fakkels, zorg hierbij wel voor een veilige omgeving en genoeg ruimte om de fakkels heen. Een rij met vrolijke lampjes geeft gezelligheid en je kunt hierbij ook uit ananasjes, flamingo’s of allerlei kleurtjes kiezen. Beelden, mandjes, potten of andere tropisch ogende accessoires zoals een mooi doek of kleed zullen sfeer toevoegen.
Tropische tuin aanleggen
Zorg ervoor dat je zoals in principe bij elke aanleg een tekening maakt. Zodat je kunt kijken of het in afmetingen haalbaar is wat je wilt. Een pad moet zeker 60 centimeter breed zijn en een terras liefst 3 x 3 meter. Als je gebruik maakt van een vaste bank, kun je het wat kleiner maken en ook een tweepersoonsterras kan wat kleiner dan gemiddeld. Teken je pad kronkelig in van je huis naar het terras, je water, je schuur en de uitgang van je tuin. Heb je nog meer ruimte, teken dat ook die paden enigszins logisch in met een eindpunt, een eyecatcher, een doel waar je heen loopt. Bij veel ruimte kun je een doorlopend pad maken, met afslagen naar terras, water, en andere doelen in je tuin.
Wanneer alles op de schaaltekening past, kun je beginnen met de aanleg. Als je handig bent, kun je zelf aan de slag, maar uiteraard kun je ook vakmensen inschakelen. Dit geldt ook voor het tekenen en invullen van je tuin op papier. Kom je hier niet aan uit of twijfel je, raadpleeg dan iemand met ervaring, zoals een tuinontwerper of een hovenier. Ook wanneer je een groot deel zelf tekent en nog op zoek bent naar advies of de oplossing van een probleem, zal een deskundige graag met je meedenken.
Houdt daarnaast rekening met de wind en de zon. Tropische planten zijn vaak gevoeliger voor wind dan de inheemse beplanting in Nederland. Zorg dat de planten zo beschut mogelijk staan. Bij de keuze in planten is het belangrijk dat je nagaat of ze tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Ik zal je onderstaand meenemen in een aantal opties van geschikte al dan niet winterharde planten. Afhankelijk van je mogelijkheden om planten in de winter vorstvrij te bewaren, kun je hierin je keuzes maken.
Een tip die ik op een website las is om eens te gaan oriënteren in juli of augustus bij de ‘Open Exotentuinen’, dit is een jaarlijks evenement, waar exotische tuinen worden opengesteld voor publiek en waar je dus veel inspiratie en advies kunt opdoen.
Planten voor een Tropische Tuin
Een Tropische tuin is overladen met groen, groene bladplanten in alle vormen, texturen, hoogten en maten. Winterharde palmbomen, grassen, bamboes, planten met groot blad, varens, dat zijn de planten die de sfeer maken in de Tropische tuin. Aangevuld met bijzondere bloeiers in felle kleuren.
Tropische bomen voor in de tuin
Er zijn toch nog heel wat soorten die winterhard zijn. Aangezien bomen het liefst op hun plek blijven staan en het waarschijnlijk niet mogelijk is om ze te laten overwinteren, tenzij je een hele grote kas hebt, zou ik kiezen voor winterharde soorten. Ik noem hieronder alleen soorten die winterhard zijn.
Trachicarpus
Trachycarpus Fortunei is de meest bekende winterharde palmboom, die goed overwintert in ons klimaat. Andere Trachicarpussoorten zijn de Trachicarpus Latisectus, Trachicarpus Takil en Trachicarpus Wagnerianus. De Trachicarpus Fortunei soort kan bij ideale omstandigheden wel 10 meter hoog worden, dit zal in Nederland niet gebeuren, maar het kan wel een flinke boom worden. De Trachicarpus Wagnerianus is een lagere soort met kleiner blad. Deze kan iets beter tegen de wind. De Trachicarpus Takil is de grootste, het blad is wat stugger en korter dan de beide andere soorten.
In een eerder artikel kun je alles lezen over palmbomen.
Ficus Carica
Vijgenboom is de Nederlandse naam voor de Ficus Carica. De vijgenboom is een bladverliezende sierheester met een mooi decoratief blad. Deze heester is dus feitelijk geen boom, ook al wordt het een boom genoemd. Hij kan 3 meter hoog worden en op een zuiden muur zelfs nog wat hoger en 5 meter breed. Hij draagt geen bloemen, maar deze fruitboom krijgen vruchten. De vijgen kunnen in oktober geplukt worden. De boom kan tot -10 graden vorst hebben, dus in principe de Nederlandse winter overleven.
Chamaerops Humilis
Een dwergpalmboom, die in ons klimaat een hoogte kan bereiken van 1 tot 2 meter. Hij zit vol stekels, dus plant deze niet langs een looppad. Hij kan veel van de Nederlandse omstandigheden goed tolereren, de vorst tot -10, -12 graden. Bij hevige sneeuwval is het verstandig de groeipunt bovenin te beschermen met een paraplu, zodat de sneeuw daar niet op blijft liggen, ook de takken kunnen onder het gewicht van de sneeuw afbreken.
Albizia
De Perzische slaapboom, oftewel Albizia Julibrissin, is een breeduitgroeiende boom die 2,5 tot 3 meter hoog kan worden. Deze boom met een bijzondere bloeiwijze in de kleur roze is prachtig en bloeit in de maand juli.
Tropische planten voor in je tuin
Zoveel bijzondere en winterharde planten, dat het moeilijk is om een selectie te maken. Hieronder de meest voorkomende soorten, waar je je tuin mee kunt aanvullen. Veel soorten zijn in de winter echter niet zichtbaar, en komen in het voorjaar weer opnieuw in bloei. Dit is een minpuntje aan je tropische tuin. Echter de uitbundigheid in de zomer zal een echte liefhebber hier niet door laten afschrikken.
Tropische bladplanten
Musa Basjoo
De bananenboom is een vaste plant, ondanks de naam je zou doen vermoeden. In de winter sterft de plant bovengronds helemaal af, om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. De hoogte die de bananenboom onder goede omstandigheden kan bereiken is 4 meter, vandaar de naam ‘boom’.
Fargesia Nitida
In mijn eigen tuin staat deze frisgroene bamboe al jaren als een haag voor de schutting. Het is een niet woekerende soort die maximaal 2,5 meter hoog wordt. In de winter blijft deze mooi groen en is goed vorstbestendig. Je kunt hem snoeien naar wens. Deze is een goede aanvulling voor je groen in de winter. Fargesia soorten zijn bamboesoorten die niet woekeren, maar groeien vanuit een compacte kluit. Andere niet woekerende soorten zijn Borinda, Chusquea en Drepanostachym.
Varens
Wijfjesvaren, Mannetjesvaren, Koningsvaren, afhankelijk van je ruimte kun je een grotere of kleiner varen planten. De Athyrium Filix-Femina is een varen die 90 tot 150 cm hoog wordt. Dryopteris Filix-Mas blijft ietsje lager 80 tot ongeveer 100 cm. En de Osmunda Regalis behoort tot een van de meest indrukwekkende varens met zijn hoogte van 150-200 cm. Al deze varens zijn goed winterhard.
Phormium Tenax
Nieuw Zeelands Vlas is een wintergroene bladplant die tot wel 2 meter hoog kan worden. Niet helemaal vorstbestendig, dus is het verstandig om hem in een pot te zetten, die je vorstvrij kunt bewaren. Het bijzondere groene blad met bruine rand is zeer decoratief. Je hebt er ook een bruine soort van, de Phormium Tenax Purpureum.
Fatsia Japonica
De Vingerplant is een wintergroene plant die 2 tot 3 meter hoog kan worden en vooral bekend om zijn vingervormige blad. De winterhardheid is tot 12 graden vorst, wanneer de plant beschut staat. Laat in het jaar, in oktober en november zal deze bladplant bloeien met witte ronde bloemen.
Gunnera Manicata
Deze enorme bladplant heeft niet voor niets de naam Mammoetblad. Deze is zeker niet geschikt voor de kleine tuin, het blad kan wel 3 tot 4 meter groot worden. Hij staat graag op een vochtige plaats en in de winter moet hij bij strenge vorst beschermt worden, dit doe je door de plant die inmiddels afgestorven is te bedekken met wat blad en takken.
Tropische Bloeiende Planten
Brugmansia
Deze bloeiende plant kan tussen de 150 en 200 meter hoog worden. Met zijn tuilvormige bloeiwijze is hij helaas niet winterhard. Hij is echter goed in potten te houden en goed te snoeien. De plant moet wel regelmatig water krijgen. De Engelentrompet, zoals de Nederlandse naam luidt moet overwinteren op een vorstvrije plek.
Campsis
Een klimplant met oranjerode trompetvormige bloemen. Deze is redelijk winterhard en groeit graag over een pergola of klimscherm. Het is een uitbundige bloeier in de maanden juli, augustus en september, die tevens veel insecten aantrekt.
Akebia
De schijnaugurk in Nederlandse benaming is een vroegbloeiende halfwintergroene klimplant. De kleur van de bloemen is purperbruin/paars in april en mei. Na de bloei komen er paarsbruine vruchten aan die lijken op een augurk, vandaar de naam van de plant. Het is een goed winterharde plant, die zicht slingert om een pergola of boog, of andere planten indien er geen andere optie is.
Passiflora
De passiebloem bloeit in de maanden juli tot en met oktober. In de kleuren roze, paars en rood. Het is een klimplant die houdt van de zon en goed winterhard is. De hoogte die Passiflora kan bereiken is tot 3 meter.
Hibiscus
Hibiscus Coccineus heeft een prachtig felle rode bloeiwijze in de maanden juli en augustus. De plant wordt zo’n 120 tot 150 cm hoog. Hij is goed winterhard, in de winter verliest hij wel zijn blad, dit kun je in het voorjaar afknippen en dan zal hij opnieuw uitlopen.