siergrind

Grind: 13 tips bij Grind kopen

Voor het schrijven van dit artikel heb ik onderzoek gedaan naar de aandachtspunten bij Grind kopen. Wil je grind kopen als bestrating, aanvulling op je bestrating, opritten, parkeerplaatsen,  paden, schanskorven, dakgrind of  voor de sier, als aankleding van je vijver, is een goede optie.  Grind kopen kun je online doen, via een grondbedrijf of bij de bouwmarkt of tuincentrum.

Naast dat grind veelzijdig in gebruik is, is het geschikt voor drainage. Het water kan tussen het grind door wegzakken in de bodem van je tuin Grind heeft naast de bodem bedekkende en drainerende eigenschappen een erg lange levensduur, ook nog duurzaam dus. Ik geeft je 13 tips, om op te letten bij grind kopen.

Tip 1: Welke soorten siergrind zijn er te koop?

Als je hebt besloten dat je grind gaat kopen om te gebruiken in je tuin, kun je bij de aanschaf van grind onderscheid maken in grind, siersplit en keien of breukstenen. De afmetingen van de stenen zijn verschillend en aan de hand daarvan is een indeling gemaakt:

  • grind: de ronde kiezels al dan niet machinaal gemaakt die niet groter zijn dan 4 centimeter heten grind.
  • siersplit zijn gebroken stenen of kiezels in een afmeting kleiner dan 4 centimeter
  • keien en breukstenen, stenen of gebroken stenen in afmeting groter dan 4 cm

Qua kleuren en combinaties van kleuren zijn er erg veel mogelijkheden. Zwarte, grijze, bruine, witte, rozig of paars zijn de kleuren waar je uit kunt kiezen. Uiteraard zijn er ook combinaties van kleuren, zoals het geval bij bijvoorbeeld boerengrind, of pandagrind.

grind

Tip 2: Wat is het goedkoopste grind?

De goedkopere grindsoorten zijn boerengrind, berggrind, drainagegrind en moräne grind. Dit is een bonte kleurenmix van steentjes in grijze, witte en bruine tinten. Let op de prijsverschillen online en in de winkel bij het aanschaffen van grind. De hoeveelheden worden soms in verschillende gewichten aangegeven bij de verkoop. Let hierop bij het vergelijken van prijzen.

Tip 3: Hoeveel kost een kuub grind?

De prijzen van grind lopen uiteen van 5 euro per vierkante meter tot 20 euro per vierkante meter. Per Kuub is dit een prijs van ongeveer 110 euro tot 400 euro. Op verschillende websites kun je opzoeken wat het grind of split kost wat jij graag wilt hebben.

Tip 4: Wat zijn grindmatten?

Grindmatten, grindtegels, grindplaten of grindroosters zijn in principe dezelfde matten met een andere benaming. Het zijn matten waar je het grind op stort. Door de structuur van de matten blijft het grind goed op zijn plaats liggen. Je kunt ook een combinatie van grindplaat met worteldoek kiezen.

Tip 5: Wat zijn de voordelen van je grind in de tuin?

  • Grind is goedkoop en makkelijk aan te leggen
  • Er zijn veel verschillende keuzes te maken in formaat, kleur en uitstraling
  • Grind is makkelijk in onderhoud, al is een lichte kleur grind gevoeliger voor zichtbaar vuil, dan een gemengde of donkere kleur.
  • Het laat water door en werkt daarom goed als drainage
  • Grind kun je overal leggen, ook op plaatsen waar het onhandig is om tegels te leggen
  • Grind is onkruidwerend, meer tips over onkruid bestrijden lees je op onze site.

Tip 6: Wat zijn de nadelen van grind in je tuin?

  • Loop je graag op blote voeten in je tuin, dan is grind niet altijd de meest fijne ondergrond. Split is nog minder fijn, aangezien dit minder rond van vorm is dan grind.
  • Als je grind in je tuin wilt, zorg dan voor een onkruid werend doek onder je grind om onkruid te voorkomen.
  • In de herfst is het lastig om het blad tussen je grind uit te krijgen, dit kost wat meer werk.
  • Veel grind in grote oppervlakte heeft een saaie uitstraling. Dit voorkom je door combinaties te maken van tegels en grind.
  • Grind komt terecht op plekken waar je deze niet wilt, bijvoorbeeld in je border naast je looppad van grind

split

Tip 7: Wat is verschil tussen grind en split

Grind is een verzameling van afgeronde steentje. Dit kan zowel machinaal als natuurlijk ontstaan zijn. Split bestaat uit delen gebroken stenen. De vorm hiervan is veel hoekiger.

Tip 8: Siergrind bestellen, hoe bereken je de hoeveelheid?

Als je grind wilt gaan bestellen moet je uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Dit doe je door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte van het oppervlak wat je nodig hebt. Voor een terras van 4 meter bij 3 meter is dat dus 4×3= 12 vierkante meter. Een standaard laag voor een terras is 5 centimeter. Voor grotere afmetingen maximaal 10 centimeter.

12 x 0,05 = 0,6 kubieke meter (m3)

Omdat je kiezelstenen per gewicht besteld moet je daarna nog de rekensom  maken van het aantal benodigde kubieke meters, in dit voorbeeld 0,6 x het soortelijk gewicht. Dit is het gewicht dat wordt aangegeven per soort kiezel, wat de kiezels per kubieke meter wegen. Bijvoorbeeld bij Boerengrind is het soortelijk gewicht  1500 kg per m3. Je besteld dan 0,6 x 1500 = 900 kilo aan boerengrind voor een terras van 3 bij 4 meter.

Tip 9: Gebruiksmogelijkheden van siergrind

Grind kun je op veel manieren gebruiken.

Tip 10: Grind afvoeren

Grind valt onder puinafval. Dit kun je bij de gemeentewerf in je woonplaats meestal gratis storten. Heeft het grind op je dak gelegen, dan zit er vaak dakleer of resten van dakbedekking aan. Dit is vervuild grind en mag niet bij het puinafval worden gestort.

Tip 11: Grind schoonmaken

Door het gebruik, de ligplaats en de kleur van het grind zou het nodig kunnen zijn om je grind schoon te maken. Dit voorkom je door regelmatig met een hark de steentjes door elkaar te woelen, de zon voorkomt dat er groene aanslag op je grind komt. Verwijder blad en takjes en dergelijke om vervuiling te voorkomen. Als je de steentjes wilt schoonmaken is een manier om ze in een bak of kruiwagen te scheppen en ze met de hogedrukreiniger af te spuiten. Laat ze vervolgens goed drogen in de zon en leg ze op een schoon worteldoek, terug op hun plaats.

Tip 12: Grindhark gebruiken

Een grindhark is een speciale hark, die gebruikt wordt om je pad of terras van grind te egaliseren. De hark is erg stevig, omdat het wat gewicht moet kunnen verplaatsen. Een grindhark heeft 8, 10, 12 of 14 tanden. Door met de grindhark regelmatig door je grind te woelen heeft vuil minder kans en blijft je grind langer mooi.

Tip 13: worteldoek onder je grind

De laatste tip om lang te kunnen genieten van je grind is om er een worteldoek onder te leggen. Een worteldoek of gronddoek zorgt ervoor dat je grind niet gemengd wordt met de ondergrond. Hierdoor blijft het langer schoon. Daarnaast heeft onkruid minder kans om te wortelen tussen je grind of split. Ook is er minder kans op ongedierte. Het scheelt je dus in gemak en onderhoud.

unieketuinen.nl