Peperplant

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Hoe verzorg je een peperplant? Kan een peperplant overwinteren? Heeft de peperplant veel water en veel zon nodig? Hoe krijg je een goede oogst? Zomaar wat vragen waarop je de antwoorden in dit artikel kunt lezen.

Kweken in eigen huis en tuin is leuk om te doen, en je krijgt er gezonden en lekkere gewassen van. De meeste peperplanten zijn makkelijk te kweken en hebben weinig zorg nodig.

Wat heb je nodig om peper te kweken?

Er zijn verschillende manieren om peper te kweken. Je kunt natuurlijk beginnen met peperzaden. De zaden kun je kopen, of uit een peper halen. Of kun je een jonge plant kopen en vanuit daar verder kweken.

Over het algemeen heb je de volgende producten nodig als je peper wil gaan kweken:

  •       Peper zaden (of een jonge peperplant)
  •       Potgrond
  •       (organische) meststof
  •       Pot of kweekbak
  • Kweekkas
  • je kunt gebruik maken van een kweeklamp

Peperplant

De Latijnse naam voor Peperplant is Capsicum annuum. Een peperplant kan niet tegen vorst. Het liefst hebben ze veel zon, een beschutte plek en temperaturen van minimaal 18 graden. Als je je peperplant aan het einde van de zomer, in oktober naar binnen haalt en tijdens de winter als kamerplant gebruikt, kan de heester het enkele jaren goed blijven doen.

Peper

Peper is er in veel verschillende smaken en kleuren. Van zoetig, licht pittig, tot super superpittig. Dit wordt aangegeven in SHU, Scoville Heat Units. De mate van heetheid loopt van 0, geen heetheid, tot 1.000.000, de allerheetste en pittigste soorten. De kleuren waarin pepers bestaan zijn groen, rood, oranje, geel, wit, zwart, bruin en paars. Hoe heet en gekleurd de peper wordt hangt af van de teelomstandigheden.

De bloem van de peperplant

De meeste bloemen van peperplanten zijn wit. Een peperplant is zelf bestuivend. Als je planten buiten staan op een zonnige beschutte plek zullen de wind en insecten ervoor zorgen dat je plant bestoven wordt. Houd je de plant als kamerplant binnen of in de kas, dan zul je hier zelf wat moeite in moeten steken. Je kunt dit doen met een klein kwastje, of een wattenstokje. Maar ook licht tikkel tegen de plant zorgt er al voor dat het stuifmeel loslaat en op de stamper  valt.

Chilipeperplant

Er zijn verschillende namen voor de peperplant. Chile, Chille of Chilipeper zijn allemaal namen voor de (chili) peperplant. De latijnse benamingen van een aantal bekende verschillende soorten (chili) peperplanten zijn Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens en Capsicum pubescens.

Peper kweken

Peperplanten kun je planten in bakken, potten of in de volle grond. Let hierbij wel op, als je ze in de volle grond plant, dat ze absoluut niet tegen vorst kunnen. Zet ze op een beschutte plaats in de volle zon en bescherm ze tegen de wind. De planten hebben iedere dag water nodig, zeker als het warm is. Wanneer de vruchten verschijnen, haal dan het blad weg, zodat de peper in de zon hangt.

Peper kweken in pot

Het is een goed idee om je peperplant in een pot te kweken, je kunt de plant dan binnenshuis of in een kas laten opgroeien. Wanneer het warm genoeg is en de vorst weg is, zet je de pot op een zonnige plek in je tuin of op je balkon. Vervolgens in het najaar kun je de plant binnen in huis laten overwinteren. Zo heb je er ook nog een leuke kamerplant bij.

Peper zaaien

De peperzaden plant je in potgrond, bedek het zaadje met ongeveer een halve centimeter aarde. Zet ze op een warme plek, bijvoorbeeld een kas of een vensterbank. 22 graden zou ideaal zijn, in ieder geval niet te grote temperatuurverschillen en niet onder de 18 graden. Zorg dat de aarde vochtig blijft, maar niet nat. Bij teveel vocht is er kans op schimmel.

Peper zaden

Peperzaden kun je in de winkel kopen of uit een peper halen. Als je ze uit een peper haalt, spoel de zaden dan af onder water, of laat ze even weken in een bakje water. Als je ze in een glas water zet en de zaden blijven drijven, dan zijn deze niet geschikt. De drijvende zaden zijn niet kiemkrachtig en zullen zich dus niet ontwikkelen. Deze kun je weggooien. Droog de zaden die zinken enkele dagen en ze zijn gebruiksklaar.

Wanneer de plantjes na ongeveer 5 centimeter hoog zijn, kun je ze verplanten in een grotere pot.

Wanneer peper zaaien?

Als je hetzelfde jaar nog wilt genieten van pepers, kun je het beste vroeg in het jaar binnenshuis peper zaadjes voorzaaien. Zet de plant op de vensterbank, liefst op het zuiden, zodat de plant veel licht en warmte krijgt. Buiten kun je pas na ijsheiligen, half mei zaaien. Wanneer je binnen gezaaid hebt, kun je ook pas na deze datum de planten buiten laten staan.

Peperplant verzorgen

Als het plantje snel groeit, kun je deze ondersteunen met bijvoorbeeld een sateprikker of een andere plantensteun. Deze ondersteuning kun je naarmate de plant groter wordt laten meegroeien. Geef de plant regelmatig water, liefst elke dag en om de paar weken wat vloeibare organische meststof. Na ongeveer 3 maanden komen er bloemen in je plant. De eerste kun je verwijderen, de latere bloemen zullen hierdoor sterker worden en betere vruchten ontwikkelen. In de bladoksels, kun je net als bij tomaten de planten dieven. Dit betekent dat je de nieuwe scheuten in de bladoksels weghaalt. Tegen de tijd dat de pepers in de plant komen, kun je wat blad weghalen om te zorgen dat de zon goed bij de pepers kan.

Peperplant overwinteren

Een peperplant kan niet tegen vorst. Houd deze daarom binnen tot aan ijsheiligen, 15 mei. En zet de plant vanaf oktober, november, wanneer de temperaturen weer lager worden binnen.

Peperplant snoeien

Een peperplant hoef je niet te snoeien. Hooguit kun je het blad verwijderen, wat ervoor zorgt dat je peper in de schaduw hangt. De onderste takken van de peperplant kun je eventueel snoeien tot 20 centimeter boven de grond of potrand. Dit zijn vaak slappe en breekbare stengels. Om ervoor te zorgen dat alle energie in de vruchten gaat zitten, is dit een optie. Dit is wel afhankelijk van hoe de plant zich ontwikkelt en of er zich voldoende takken ontwikkelen.

Peperplant toppen

Zodra de zaailingen gaan groeien, haal de top uit de plant om de groei van zijtakken te stimuleren.

rode peper

Peper oogsten

Het oogsten van Peper is simpel. Houd er rekening mee dat de plant niet heel stevig is. Verwijder de peper dus met twee handen of een snoeischaartje. Hoe later en rijper je de peper oogst, des te pittiger deze is. Jongere pepers zijn wat zachter van smaak.

Wanneer peper oogsten?

Oogst de peper het liefst wanneer deze mooi op kleur is. Bij een rode peper, oogst je deze als die helemaal goed van kleur is. Hoe roder, hoe rijper en dus hoe pittiger. Eerder oogsten kan natuurlijk ook, maar dan zal de smaak minder pittig zijn.

Peper bewaren

Pepers kun je na de oogst nog een ruime week goed houden in de koelkast. Minder rijpe pepers zijn iets minder lang houdbaar. En pepers met een dikkere wand zijn minder lang houdbaar dan pepers met een dunne wand.

Rode pepers bewaren

Rode pepers kun je net als alle pepers, als ze rijp zijn een ruime week goed houden in de koelkast.

Peper schoonmaken

Hier geef ik je wat tips om een peper schoon te maken, zodat je het kunt verwerken in een gerecht.

  • Snijd eerst het steeltje en het topje van de peper af
  • Rol de peper tussen beiden handen met het afgesneden topje naar beneden, de zaden vallen dan uit de vrucht.
  • Snijd vervolgens de peper in ringetjes of in kleine stukjes, afhankelijk voor hoe je ze wilt gebruiken in je gerecht
  • En niet onbelangrijk: was daarna (en ervoor) je handen.

Peper invriezen

Je kunt goed pepers invriezen. Het nadeel van pepers invriezen is dat ze dan nat blijven en je ze niet meer kunt bakken. Ze zijn nog wel geschikt voor marinades, Curry’s of sambal.

Rode pepers invriezen

Rode pepers kun je net als alle andere pepers goed invriezen. De peper is dan niet meer geschikt om te worden gebakken.

Is peper gezond?

In principe is peper gezond. Er zit een stof in, capsaïcine dat het bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Het is echter wel afhankelijk van de mate van pittigheid. Een ongetraind pepereter, zou ik niet aanraden om pepers uit de heetste categorie te gaan eten. Over het algemeen zal je lichaam dit ook duidelijk aan je aangeven, wat je dit wel of niet kunt hebben. Dat begint bij wanneer je het in je mond stopt. Is het too much, doe het dan niet.

Peper smaak

Zoals al eerder geschreven is er een gradatie in de pittigheid van de pepers. Dit zijn de categorieën van de schaal van scoville:

  • 0 geen scherpte
  • 0-10 paprika
  • 10-100
  • 100-500
  • 500-1000 pittig gerecht
  • 3000-5000 rode peper/ chili peper
  • 5000-10000 jalapeno pepers
  • 000-50.000 pure cayennepeper
  • 000-175.000
  • 000-500.000
  • 000.000 de heetste peper ter wereld

Is peper giftig?

De pepers aan de peperplant zijn niet giftig. Andere soorten uit dezelfde Latijnse familie zouden wel giftig kunnen zijn.

Peperplant kopen

Vind je het kweken te lang duren, of heb je geen mogelijkheid om dit zelf te doen. Dan kun je een peperplant kopen. Vaak koop je deze al met pepers en al eraan.

Wil je andere kruiden, groenten of fruit kweken, lees dan onze tips voor een makkelijke moestuin.

unieketuinen.nl