makkelijke moestuin

De makkelijke moestuin, 4 nuttige tips

Wat is er leuker dan oogsten uit eigen tuin? Heerlijk verse groenten en fruit, zonder bestrijdingsmiddelen of andere toevoegingen. Puur natuur, dat wil je toch! Het meest gezonde en ook het smakelijkst zijn de groenten en fruit uit je eigen tuin.

In het artikel Hoe leg ik een moestuin aan lees je algemene informatie over het aanleggen van een moestuin. Waar je de moestuin het beste kunt plaatsen, hoe je de grond kunt bewerken, op welke manier en wanneer je welke zaadjes moet planten. Welke groenten, fruit en kruiden je in welke periode kunt planten en ook wanneer je ze kunt oogsten. In het artikel Hoe begin ik met een moestuin informeer ik je praktisch wat je in de winter kunt doen om je moestuin voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld vanaf januari al potjes op je vensterbank voor zaaien om goed voorbereid het moestuinseizoen in te gaan.

Makkelijke moestuinmix

In dit artikel zal ik je tips geven welke groenten makkelijk te kweken zijn. Ook geef ik je tips over hoe je makkelijk een moestuin aan kunt leggen. Heerlijk en makkelijk dus!

makkelijke moestuin groenten

Tip 1: een Moestuinbak

Om een moestuin te kunnen beginnen heb je weinig nodig, een bak om de groenten in te plaatsen, wat moestuin of potgrond en de zaden. Zet de moestuinbak op een plek waar voldoende zon schijnt en weinig last is van de wind. Bakken zijn er in verschillende vormen en maten. Je kunt ook een bak die je al hebt omtoveren tot moestuinbak. Het belangrijkste is dat de aarde erin blijft zitten, en het overtollige water weg kan. De grootte maakt niet uit, je moet bij een kleine bak wel rekening houden met het gewas dat je gaat planten.

Tip 2: Vierkante meter moestuin

Waarschijnlijk heb je ze weleens gezien. Een heel simpele vierkant van 4 planken aan elkaar bevestigd, zonder bodem. Je zet deze op een plek in de tuin en vult hem met tuinaarde. Door middel van 4 latten maak je van het vierkant 9 vierkantjes. In elk vakje kun je dan een andere soort groente planten.

Tip 3: Makkelijke moestuin zaden

Als je van makkelijk houdt, dan ga ik er even vanuit dat je ook lekker snel een opbrengst wilt zien. Over het algemeen gelden voor het inzaaien van een moestuin de volgende stelregels: Zorg dat je een losse, goede vruchtbare bodem hebt. De moestuingrond kun je kopen in zakken bij het tuincentrum. Vervolgens kijk je op het zadenzakje van de groente die je wilt zaaien naar de afstand die gewenst is vanaf andere planten. Dit voorkomt dat je later de groente moet verplanten. Sommige groenten kan daar namelijk niet tegen. Voor het zaaien zelf houd je de stelregel aan dat het zaadje plant op een diepte, 2 x zo groot als het zaadje zelf is. Dus een boontje bijvoorbeeld van 1 centimeter, plant je 2 centimeter diep. Daarna geef je je net gezaaide goed voldoende water, zodat de grond goed vochtig is, maar het zaadje niet hoeft te zwemmen. Het bewateren blijf je de komende dagen doen. Wanneer je plant in een potje, kun je de pot afdekken met folie, je creëert zo het effect van een kas, het blijft goed vochtig en lekker warm in de pot. In de komende weken zal het zaadje gaan kiemen en zich ontwikkelen tot een groente.

Groentezaden die snel kiemen zijn

  • Tuinkers, binnen een paar dagen zie je ze al en na 1 week kun je al oogsten.
  • Snijsla, kiemt snel, na 3 tot 5 dagen.
  • Courgette, kiemen bij voldoende warmte al binnen 1 week.
  • Basilicum, kiemt al binnen 7 dagen.

Groenten die snel geoogst kunnen worden

Groenten die snel geoogst kunnen worden bij de juiste omstandigheden zijn:

  • Tuinkers, kiemt snel en is snel te oogsten, kan al na 1 week na het zaaien geoogst worden
  • Snijsla, kun je na ongeveer 4 weken oogsten, ze kunnen ook nog wel wat langer in de grond blijven
  • Radijsjes zijn na 4 tot 5 weken te oogsten
  • Spinazie duurt ongeveer 7 weken na het zaaien voordat je kunt gaan plukken
  • Snijbiet is een lekker snel gewas, wat je na 8 weken kunt oogsten
  • Mosterdblad, kan vorst verdragen en heeft prachtig blad, lekker voor in salades of door de wokgroenten.

Groenten die niet verplaatst kunnen of willen worden

  • Radijs
  • wortel
  • Pompoen
  • Courgette
  • bonen

Tip 4: Makkelijke groenten in de moestuin

De meest genoemde makkelijke groenten zijn de volgende.

Courgette

Courgette

Doordat courgette geen uitgesproken smaak heeft, kun je het op allerlei manieren verwerken in je gerechten, van soep tot salade of lekker wokken. Het bevat als groente veel ijzer en vitamine C. Een courgette is een eenjarige plant die veel ruimte nodig heeft. De zaden kiemen makkelijk en bij goede omstandigheden zie je na een week al wat boven de grond groeien. Courgette kan slecht tegen vorst en kun je daarom pas na ijsheiligen buiten planten. Een courgetteplant heeft wel wat ruimte nodig, de plant kan tot 70 centimeter hoog worden. Courgetteplanten groeien met grote gele bloemen. Je kunt ze dus met gemak in een pot op je terras zetten, naast nuttig en lekker zullen ze ook mooi staan. Als de courgette ongeveer 15 centimeter is, kun je ze oogsten. De jonge courgettes zijn het meest smaakvol. De opbrengst van 1 plant kan wel 30 tot 40 courgettes zijn, je moet ze dan wel tijdig plukken, zodra de vruchten langer aan de plant blijven zitten vertraagt de productie.

Sla

Er zijn zeer veel soorten sla, kijk maar eens rond in de supermarkt, er is een uitgebreid assortiment. Naast kropsla is er bindsla, eikenbladsla, krulsla, raketsla, groene sla, rode sla, sla met rood en groen, gespikkeld of gevlamd. Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. Je kunt de zaadjes in potjes of bakjes voorzaaien. kropsla is een zogenaamde lichtkiemer, dat betekent dat je de gezaaide zaden minimaal bedekt met grond. Deze laag van maximaal 2 millimeter moet je wel vochtig houden. Na 3 tot 5 dagen zullen de zaden kiemen, wanneer de kiem ongeveer 4 centimeter hoog is, kun je ze uit elkaar halen en buiten uitplanten. Geef ze 30 tot 35 centimeter ruimte en voldoende vocht. Na 6 tot 8 weken kun je genieten van je sla. Niet elke sla is dezelfde, dus kijk per slasoort op de verpakking hoe je het kweken het beste aan kunt pakken.

Tomaten

Tomaten zitten boordevol vitamines en antioxidanten. Daarnaast smaken ze erg lekker en kun je er van alles mee in de keuken. Van tomaten bestaan er veel verschillende soorten. Er zijn klimtomaten, struiktomaten, kerstomaten, vleestomaten, hierbij geldt dat “de roodste zijn het gezondst” heb ik gelezen. Tomaten kun je binnen zaaien vanaf eind maart/ begin april dan kunnen ze  naar buiten in de periode van half mei/ eind juni. Soms moet de plant een beetje ondersteund worden door een paaltje of zet ze langs een hek. Oogsten kun je in augustus/september. Bij het zaaien strooi je het zaad dun in de potgrond. Je dekt het af met een laagje potgrond van circa 1 centimeter. De grond bevochtigen en afdekken met een plastic folie. Zet ze op een warm plekje. Wanneer de zaailing 2 blaadjes heeft, kun je hem buiten uitplanten. Het beste kun je de tomaten een beetje uit de regen houden, maar wel in de zon graag, daar krijg je die mooie rode kleur van.

Klimtomaten en stamvormige tomaten dien je te dieven, hierbij verwijder je de nieuwe stengels in de okselscheuten van de plant. De plant kan daardoor zijn energie gebruiken om sterk te worden en lekkere vruchten te maken.

bieten

Bieten

Rode bieten zijn een superfood te noemen, ze zitten vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Je kunt bietjes zaaien van half maart tot en met juli. Bieten houden er niet van om verplaatst te worden, dus het beste zaai je ze in een grote pot of meteen in je moestuin(bak). Bietjes hebben flinke wortels, dus zorg dat er voldoende ruimte is. Plant het zaadje ongeveer 1 centimeter onder de aarde en zorg voor circa 15 tot 20 centimeter ruimte rondom het zaadje. Als je het zaadje voorweekt, heb je meer kans op kieming. Binnen 5 tot 8 dagen kiemt het bietenzaadje. Ze staan net als de meeste groenten het liefst op een zonnig plekje. Na een week of 12 kun je de bietjes oogsten. Als je ze te laat oogst worden ze minder smakelijk. Je oogst ze door ze aan het blad uit de grond te trekken, verwijder daarna meteen het blad anders heb je kans dat ze al na enkele dagen zacht worden.

unieketuinen.nl