leiboom

Alles over leibomen

Leibomen vormen een bijzondere en prachtige toevoeging aan veel tuinen en landschappen. Deze bomen hebben niet een, voor bomen kenmerkende, rechtopstaande groei, maar worden horizontaal ‘geleid’. Naast de decoratieve waarde die ze voor de tuin of buitenruimte hebben, zijn ze zeer geschikt om schaduw en privacy te creëren.

Wat zijn leibomen?

Leibomen hebben een kale stam, terwijl de hoofdtakken (de leggers) speciaal geleid en gesnoeid worden om horizontaal langs een steunstructuur te groeien, zoals een muur, een hek, een trellis of een ander frame. Hierdoor ontstaat een platte horizontale groeiwijze in plaats van de typische rechtopstaande boomvorm. Leibomen worden vaak verward met hagen en dakbomen. Een haag is echter veel compacter en groeit verticaal, terwijl leibomen wat verder van elkaar af worden geplant en horizontaal groeien. Ook een dakboom is iets anders. De takken van een dakboom, worden wel geleid, maar dan in parasolvorm. Zo ontstaat er een ‘dak’ rondom de stam van de boom dat verkoeling biedt tijdens warme zomerdagen.

Soorten leibomen

Leilinde (Tilia platyphyllos)

De leilinde is de klassieker onder de leibomen en is al eeuwenlang in vele tuinen, parken en landgoederen te vinden. De linde heeft grote groene hartvormige bladeren die veel kleur aan de tuin toevoegen. Deze robuuste bomen doen het goed in verschillende bodemsoorten en zijn uitstekend geschikt om schaduw te bieden en privacy te creëren.

leifruitboom

Leifruitbomen

Leifruitbomen zijn gewone fruitbomen die al vanaf jonge leeftijd horizontaal geleid worden. Naast de decoratieve waarde en het bieden van schaduw, leveren deze bomen ook nog eens een grote hoeveelheid vruchten op. In principe komen allerlei soorten fruitbomen in aanmerking om als leiboom gebruikt te worden, zoals appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen. 

Leilaurier (Prunus laurocerasus)

De leilaurier staat bekend om zijn prachtige glimmende bladeren die het hele jaar door groen blijven. Hierdoor is deze leiboom voornamelijk van grote decoratieve waarde voor de tuin. Vanzelfsprekend worden ook laurierbomen vaak gebruikt om privacy en schaduw te creëren in tuinen en buitenruimtes. Dit kan zelfs als groene tunnel. 

Lei Steeneik (Quercus ilex)

De steeneik is afkomstig uit mediterrane gebieden en staat bekend om zijn kenmerkende groenblijvende bladeren en aantrekkelijke knoestige schors. Deze boomsoort is bijzonder robuust en goed bestand tegen verschillende omgevingsomstandigheden, waardoor hij geschikt is voor vrijwel iedere tuin. Deze boom moet wel regelmatig gesnoeid worden om de platte vorm te behouden.

Photinia (Photinia x fraseri)

De Photinia, ook wel lei glansmispel genoemd, is een goede keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een levendige leiboom. Met zijn opvallende rode bladeren in het voorjaar en glanzend groene gedurende de rest van het jaar, vormt de Photinia een aantrekkelijke achtergrond voor de tuin. Daarnaast is deze boom een snelle groeier, waardoor je al snel van schaduw en privacy kunt genieten.

Bladhoudende leibomen

Groenblijvende leibomen behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Ze zijn ideaal voor het bieden van permanente privacy en schaduw, zelfs tijdens de wintermaanden wanneer andere planten kaal zijn. Enkele voorbeelden van bladhoudende soorten zijn: de steeneik, de leihulst en de Photinia.

Bladverliezende leibomen verliezen hun bladeren gedurende het koude seizoen, maar bieden in de lente en zomer een rijk en veranderlijk kleurenpalet. Enkele voorbeelden: de leilinde, de lei beuk en de lei esdoorn. 

De keuze tussen bladhoudende en bladverliezende leibomen hangt af van je eigen specifieke behoeften en voorkeuren. Bladhoudende bomen bieden continu groen en privacy, terwijl bladverliezende leibomen seizoensgebonden veranderingen met zich meebrengen. In de herfst kun je bijvoorbeeld genieten van prachtige kleuren.

Leibomen planten

Om een leiboom te planten, ga je als volgt te werk. Graaf eerst een plantgat dat diep en breed genoeg is om de wortels van de leibomen comfortabel te huisvesten. Plaats vervolgens de leibomen in het plantgat en zorg ervoor dat ze recht staan en goed zijn uitgelijnd volgens het gewenste patroon. 

Verbeter de grond uit het plantgat met organische materiaal zoals compost om de bodemstructuur en vochtdoorlaatbaarheid te verbeteren en schep dit in het plantgat rondom de boom. Ten slotte de grond nog even aandrukken en de leibomen zijn geplant.

Geef de bomen royaal water na het planten. Dit is vooral tijdens het eerste groeiseizoen belangrijk om ervoor te zorgen dat de wortels zich goed vestigen in de grond.

Leibomen en de erfgrens

Volgens het Burgerlijk Wetboek moeten bomen minimaal twee meter vanuit de erfgrens geplant worden. Deze bepaling is ingesteld om te voorkomen dat de buren zo weinig mogelijk overlast hebben van jouw boom. Ondanks dat dit bij een leiboom niet het geval is, de takken groeien immers horizontaal, geldt dit wetsartikel ook voor leibomen. 

Veel tuiniers gebruiken leibomen graag als afscheiding en dan is een plek vlakbij de erfgrens wel wenselijk. In dit geval is het een kwestie van goed overleggen met de buren en eventueel afspraken op papier zetten. 

Veelgestelde vragen over leibomen

Welke leiboom moet ik kiezen?

Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is de beschikbare ruimte die je hebt. De beschikbare ruimte bepaalt de vorm en de grootte van de voor jouw tuin geschikte leiboom. Hou ook rekening met de hoeveelheid tijd die je hebt om de boom te onderhouden. 

Wanneer kan ik een leiboom planten?

In principe kun je leibomen het hele jaar door planten, maar de herfst is het beste jaargetijde. Dan is de bodem nog warm en zijn de bomen in rust. Plant leibomen in ieder geval niet als het vriest of tijdens de hete zomermaanden.

Welke leibomen zijn winterhard?

Winterharde leibomen zijn bestand tegen lage temperaturen, vorst, sneeuw en winterse omstandigheden. Bekende winterharde soorten zijn: de Photinia, de leilaurier, de leibeuk en de steeneik.

Hoever zet ik leibomen uit elkaar?

Meestal hebben leibomen een reikwijdte van 1,50 meter. Dit betekent dat ze dus zeker op deze afstand van elkaar moeten worden geplant. Echter, het is wel belangrijk om ongeveer twintig centimeter ruimte tussen de bomen te houden. Plant de leibomen met de stammen dus ongeveer 1,75 meter uit elkaar en je hebt de beste afstand. Bij een langere of kortere reikwijdte pas je de plantafstand natuurlijk aan.  

Op onze site vind je meer informatie over leibomen snoeien en groenblijvende leibomen.

unieketuinen.nl