kerstboom buiten

Een betoverende kerstboom buiten

Kerst is de tijd van het jaar waarin huizen en tuinen zich hullen in magische sferen. Een kerstboom is het middelpunt van deze viering. Maar waarom zou je je kerstboom alleen binnen laten stralen? In dit artikel ontdek je hoe je de vreugde van een kerstboom naar buiten kunt brengen en de feestdagen nog specialer kunt maken.

Introductie tot een kerstboom buiten

Wat is een kerstboom buiten?

Een kerstboom buiten is precies wat de naam doet vermoeden: een kerstboom die buiten in je tuin of op je terras wordt geplaatst. Hiermee breng je de kerstsfeer naar de buitenlucht, en je kunt genieten van de schoonheid van deze traditie, zelfs als je binnenruimte beperkt is.

Waarom kiezen voor een kerstboom in de tuin?

Een kerstboom buiten heeft tal van voordelen. Het creëert een feestelijke sfeer in je tuin, verlicht de winterse duisternis en biedt een mooie achtergrond voor buitenactiviteiten. Daarnaast bespaart het ruimte binnen en maakt het de kerstversiering nog specialer.

Duurzaamheid van een kerstboom buiten

Kerstbomen voor buiten zijn vaak duurzamer dan die voor binnen, omdat ze in hun natuurlijke omgeving kunnen groeien en minder last hebben van de droge lucht in huizen.

Populaire soorten kerstbomen voor buiten

Er zijn verschillende kerstboomsoorten geschikt voor buiten, maar enkele populaire keuzes zijn onder andere:

 • Nordmann-spar:
  Deze soort heeft zachte naalden en is zeer geliefd vanwege zijn symmetrische vorm.
  De Nordman verliest weinig tot geen naalden. Het is een prachtige volle kerstboom met donkergroene en glanzende naalden die nauwelijks prikken. Veel mensen kiezen voor de Nordmann als echte kerstboom in hun woning. Het nadeel is dat de boom wel wat duurder is in de aanschaf.  Omdat de grotere Nordmann bomen een flinke lange hoofdwortel heeft, is de kans groter dat deze is afgestoken bij het uitgraven van de boom. Daardoor is de kans kleiner dat de Nordmann Zilverspar het goed zal doen, wanneer je hem buiten uitplant. Dit kun je na gaan door de wortel goed te bekijken. Het kan ook zijn dat je Nordmann in een pot gekweekt is, bij die bomen is de kans groter dat het aanslaat. Deze bomen zullen over het algemeen wel een stuk kleiner zijn.
 • Blauwspar
  Bekend om zijn blauwachtige naalden, waardoor hij opvalt in de buitenlucht.
  De Blauwspar, ook bekend als de Picea pungens, is een prachtige kerstboom met opvallend blauwachtige naalden. Deze boom staat bekend om zijn kegelvormige groei, waarbij de takken sierlijk naar buiten buigen. De Blauwspar doet het buiten uitstekend en is een populaire keuze voor kerstboomplantingen in de tuin. Dankzij zijn winterhardheid en aantrekkelijke uiterlijk is het een favoriete toevoeging aan kerstdecoraties in de buitenlucht. De blauwgroene tint van de naalden geeft deze boom een unieke uitstraling en draagt bij aan de feestelijke sfeer, zelfs in koude wintermaanden.
 • Servische spar
  Een compacte en winterharde keuze voor kleinere tuinen.
  Een sierlijke boom met wat afhangende takken. Aan de bovenzijde van de tak zijn de naalden donkerder van kleur en aan de onderzijde zilvergroen. Het is een heerlijk geurende boom. Qua vorm is de Servische spar over het algemeen een smallere boom, handig voor als je wat minder ruimte hebt. De Picea Omorika is goed in de tuin te planten na de kerstdagen.
 • Fraserspar
  De Fraseri heeft frisgroene naalden en wordt steeds populairder in Nederland. Omdat hij goed met kluit uit te steken is, zal deze soort vaker met kluit worden verkocht. De kans dat de boom aanslaat is daarmee ook groter. De naalden prikken niet en de boom behoud zijn  naalden goed.
 • Fijnspar
  Dit is een slanke piramidevormige kerstboom. Hij heeft donkergroene glanzende korte naalden. De fijnspar is zeer geschikt om buiten te planten. Het is de traditionele kerstboom die al jaren wordt verkocht. Fijnspar wordt veelal gekozen om de frisse geur die de boom afgeeft. Prijstechnisch is dit tevens een goede keuze.

 

Het kiezen en planten van een kerstboom buiten

Het kiezen van de juiste locatie

Bij het plaatsen van een kerstboom buiten is de locatie cruciaal. Kies een plek waar de boom voldoende zonlicht krijgt en zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

Tips voor het planten en verzorgen

Het planten van een kerstboom buiten vereist zorgvuldige aandacht voor detail. Zorg ervoor dat je de juiste diepte en afstand tussen bomen handhaaft. Water geven is essentieel, vooral tijdens het eerste jaar na het planten.

Onderhoud en groei van je kerstboom

Een kerstboom in de tuin vereist enig onderhoud om ervoor te zorgen dat hij gezond en mooi blijft. Over het algemeen hoef je de kerstboom niet te snoeien, tenzij er takken zijn die ziek, beschadigd of te dicht op elkaar groeien. Als dat het geval is, kun je voorzichtig snoeien om de vorm en gezondheid van de boom te behouden.

Wat betreft bemesting, is het meestal niet nodig om de kerstboom regelmatig te bemesten. In sommige gevallen kan een eenmalige dosis meststoffen in het vroege voorjaar nuttig zijn.

Wat betreft water geven, moet je in de gaten houden of de grond rond de kerstboom voldoende vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Geef water als de grond droog aanvoelt. Overmatig water geven kan echter problemen veroorzaken, dus zorg ervoor dat de grond niet constant doorweekt is.

Kortom, met de juiste locatiekeuze en af en toe wat aandacht voor water en eventueel snoeien, kan je kerstboom in de tuin gedijen zonder veel moeite.

Kerstboom met kluit na de feestdagen buiten planten

Wil je een kerstboom binnen, die je later buiten kan planten, kies dan een boom met een kluit. Let erbij de kluit op dat er zoveel mogelijk aarde tussen en rond de wortels zit en dat de aarde niet is uitgedroogd. Zodra je je boom met kluit thuis hebt, kun je deze het beste in een grote emmer of pot met voldoende aarde en vocht planten. Zorg er hierbij wel voor dat de wortels niet in het nat blijven staan. Dit kun je doen door Hydro korrels aan te brengen onderin de pot. Of je kiest een pot met gaten onderin en zet deze op een schaal, zodat het overtollige water weg kan.

Om een kerstboom met kluit na de feestdagen succesvol buiten te planten, volg deze stappen:

 1. Aanpassing aan buiten: Laat de boom eerst wennen aan de buitentemperaturen door hem enkele dagen in een koele, beschutte ruimte zoals een garage te plaatsen.
 2. Voorbereiding van de plantplaats: Kies een geschikte locatie in je tuin met voldoende zonlicht en goede afwatering. Zorg ervoor dat de grond niet bevroren is.
 3. Graaf een gat: Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo breed is als de kluit en even diep.
 4. Voorzichtig verwijderen van de kluit: Haal de kerstboom voorzichtig uit zijn pot of kluitverpakking zonder de wortels te beschadigen.
 5. Plaats de boom: Zet de boom in het gat en vul het met aarde, zorg ervoor dat hij op dezelfde diepte wordt geplant als in de pot of kluit.
 6. Goed water geven: Geef de boom grondig water om de grond te verzadigen. Blijf de eerste paar maanden regelmatig water geven.
 7. Mulchen: Leg een laag mulch rond de basis van de boom om vocht vast te houden en de wortels te beschermen.
 8. Onderhoud: Blijf de boom verzorgen, water geven en snoeien zoals nodig om gezonde groei te bevorderen.

Dit zal de overgang van een binnenkerstboom naar een buitenplant vergemakkelijken en ervoor zorgen dat de boom gedijt in zijn nieuwe omgeving.

kerstboom versiering voor buiten

Decoratieve ideeën voor buiten kerstbomen

Verlichting en versiering

Ontdek creatieve ideeën om je kerstboom buiten te verlichten en versieren. Kies voor duurzame en weerbestendige decoraties, bijvoorbeeld:

 1. Solarlampjes: Gebruik zonne-energie tuinverlichting om je kerstboom ‘s nachts te verlichten. Ze laden overdag op en creëren een magische sfeer.
 2. LED-lichtslingers: Kies voor duurzame LED-lichtslingers die weinig energie verbruiken en verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en vormen.
 3. Kerstballen voor buiten: Versier je boom met speciale kerstballen die zijn ontworpen om buiten te hangen. Ze zijn bestand tegen de elementen en voegen kleur toe.
 4. Kransen en guirlandes: Wikkel feestelijke kransen en guirlandes rond de takken van je kerstboom voor een klassieke uitstraling.
 5. Vogelvoeders met verlichting: Combineer functionaliteit en decoratie door vogelvoeders met ingebouwde verlichting toe te voegen. Zo trek je vogels aan en creëer je een betoverende sfeer. Je kan deze natuurlijk ook zelf maken.
 6. Lichtgevende ornamenten: Hang lichtgevende kerstballen en ornamenten in je boom voor een sprankelend effect.
 7. Reflecterende linten en strikken: Bevestig reflecterende linten en strikken aan de takken om het licht te vangen en te weerkaatsen.
 8. Kleurrijke linten: Wikkel felgekleurde linten rond de boom voor een levendige uitstraling, zelfs op donkere winterdagen.
 9. Gepersonaliseerde ornamenten: Voeg een persoonlijk tintje toe door gepersonaliseerde ornamenten met de namen van je gezinsleden op te hangen.

Deze decoratieve ideeën zullen je kerstboom buiten transformeren tot een prachtig middelpunt van je feestelijke tuin. Geniet van de magische sfeer die ze creëren tijdens de vakantieperiode.

Zelfgemaakte buitenversieringen

Maak je eigen kerstversieringen voor buiten met ambachtelijke ideeën en natuurlijke elementen. Hier zijn enkele ideeën voor zelfgemaakte kerstversieringen voor buiten:

 1. Gouden Dennenappels met Sisaltouwtjes: Verzamel dennenappels en spuit ze goud. Bevestig sisaltouwtjes aan de bovenkant om ze op te hangen in je kerstboom.
 2. Krans van Gedroogde Sinaasappelschijfjes: Snijd dunne plakjes sinaasappel en droog ze in de oven. Rijg de gedroogde schijfjes aan een touw om een prachtige, geurige krans te maken.
 3. Zelfgemaakte Vogelvoeders: Maak vogelvoeders in leuke vormen, zoals sterren of kerstbomen, met een mengsel van vogelzaad, gelatine en water. Hang ze in de tuin of je kerstboom en geniet van de vogels tijdens de feestdagen.
 4. Gebreide of Gehaakte Ornamenten: Als je handig bent met breien of haken, kun je je eigen kerstballen en ornamenten maken. Kies feestelijke kleuren en patronen.
 5. Houten Sterren of Sneeuwvlokken: Snijd of zaag houten sterren of sneeuwvlokken uit triplex en schilder ze in winterse kleuren. Hang ze aan je buitenverlichting of in de kerstboom buiten.
 6. Zaklamp Sneeuwpoppen: Vul witte papieren zakken met zand of rijst en knoop ze dicht om sneeuwpoppen te maken. Voeg knoppen, ogen en een sjaal toe. Gebruik boterhamzakjes met watjes om ze waterproof te maken.
 7. Glanzende Glazen Kerstballen: Vul oude glazen kerstballen met glitters of gekleurde zoutkristallen voor een sprankelend effect. Hang ze aan linten in de tuin of in je kerstboom.
 8. Zelfgemaakte Hulstkransen: Maak je eigen kransen met verse hulsttakken en linten. Voeg wat rode bessen toe voor extra kleur.

Deze zelfgemaakte kerstversieringen voegen een persoonlijk tintje toe aan je buitenruimte en zorgen voor een feestelijke sfeer tijdens de kerstperiode. Veel plezier met knutselen en decoreren!

Veelgestelde vragen over kerstbomen buiten

Welke kerstboomsoort is het meest geschikt voor buiten?
De Nordmann-spar en Blauwspar zijn uitstekende keuzes voor buitenkerstbomen vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid.

Hoe kan ik mijn kerstboom buiten beschermen tegen weersinvloeden?
Om je kerstboom te beschermen, zorg ervoor dat hij stevig is geplant, geef hem voldoende water en gebruik weerbestendige decoraties. Anti-verdampingsspray kan ook helpen.

Kan ik mijn kerstboom elk jaar opnieuw versieren?
Ja, je kunt je buitenkerstboom elk jaar opnieuw versieren met verse decoraties om de feestelijke sfeer te behouden.

Kan ik de kerstboom ook verplaatsen?
Het verplaatsen van een volwassen kerstboom kan stress veroorzaken voor de boom en is over het algemeen niet aanbevolen. Het is het beste om de boom op zijn oorspronkelijke locatie te laten staan.

Ik heb een kerstboom met kluit binnen, kan ik die daarna buiten planten?
Ja, je kunt een kerstboom met kluit na de feestdagen buiten planten, maar zorg ervoor dat je de juiste stappen volgt voor een succesvolle overgang.

Conclusie

Een kerstboom buiten in je tuin brengt een unieke, feestelijke sfeer die iedereen kan inspireren. Het is een kans om te genieten van de natuurlijke schoonheid tijdens de feestdagen en nieuwe tradities te creëren. Dus, waarom zou je de magie van kerst beperken tot je binnenruimte? Kies voor een kerstboom buiten en maak kerst onvergetelijk.

unieketuinen.nl