Groenblijvende leibomen, de populairste soorten

Groenblijvende leibomen houden hun bladeren het hele jaar vast. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je altijd een groene uitstraling in de tuin creëert los van welk seizoen het is. Dit maakt groenblijvende leibomen niet alleen aantrekkelijk qua uitstraling, maar je profiteert ook nog eens van praktische voordelen, zoals privacy, windbescherming en geluidsdemping. Er zijn verschillende soorten groenblijvende leibomen. In deze tekst bespreken we de populairste. 

Het verschil tussen groenblijvende en bladverliezende leibomen

Groenblijvende leibomen behouden hun bladeren gedurende het hele jaar, inclusief in de winter. Vanwege hun permanente bladeren bieden groenblijvende leibomen voortdurend privacy. Bladverliezende leibomen werpen hun bladeren af tijdens de herfstperiode, waardoor ze gedurende de winter kaal zijn. In de lente en zomer hebben ze weer fris groen blad. In de wintermaanden kan de privacy verminderd zijn, omdat ze geen bladeren hebben om inkijk tegen te houden.

Het verschil tussen wintergroene en winterharde leibomen

Met wintergroene leibomen bedoelen we hetzelfde als groenblijvende leibomen. Doordat deze bomen in de winter groen blijven, denken veel mensen dat ze dan ook wel winterhard zullen zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Een plant of boom wordt als “winterhard” beschouwd als deze in staat is om te overleven en te gedijen in lage temperaturen, vorst, sneeuwval en andere winterse omstandigheden zonder ernstige schade te lijden. Een boom als de citroen of sinasappelboom, bijvoorbeeld, is wel wintergroen, maar niet winterhard. Daarentegen is de lei olijfwilg wel wintergroen en ook winterhard.

Groenblijvende leibomen voor een kleine tuin

Groenblijvende leibomen bieden een uitstekende oplossing voor kleine tuinen vanwege de ruimtebesparende voordelen van leivormen. Hier ontdek je welke groenblijvende leibomen een slimme keuze zijn voor kleine buitenruimtes.

Lei laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Novita’)

De lei laurierkers is een sierlijke groenblijvende boom die opvalt met zijn weelderige gebladerte en elegante uitstraling. Deze groenblijvende leiboom is compact van vorm en daardoor geschikt voor kleine tuinen. Daarnaast is hij een langzame groeier, waardoor je weinig onderhoud aan deze leiboom hebt. 

Leihulst (Ilex aquifolium)

Ook de leihulst is door zijn compacte vorm zeer geschikt voor de kleine tuin of buitenruimte. Daarbij kun je het hele jaar door genieten van het typische glanzende hulstblad en de kleine rode besjes. Over het algemeen is de leihulst gemakkelijk te onderhouden. De plant vereist minimale snoei om de leivorm te behouden en kan gedijen in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden.

Lei olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

Of je nu op zoek bent naar een mediterrane sfeer, een ruimtebesparende oplossing voor een kleine tuin, of gewoon een sierlijke en onderhoudsarme struik wilt toevoegen, de lei olijfwilg biedt het allemaal. Deze opvallende struik combineert de schoonheid van de olijfboom met het opvallende zilverkleurige gebladerte van de olijfwilg. Deze lei olijfwilg heeft weinig onderhoud nodig, maar geef hem wel regelmatig water, vooral in droge periodes.

Groenblijvende leibomen tegen inkijk

Eén van de meest overtuigende redenen om groenblijvende leibomen te overwegen, is hun vermogen om natuurlijke privacy te bieden. Groenblijvende leibomen behouden hun bladeren het hele jaar door, wat betekent dat ze elk seizoen beschutting en schoonheid bieden. Dit is vooral waardevol in de wintermaanden, wanneer schuttingen of muren kaal en onaantrekkelijk kunnen lijken.

Het snoeien van groenblijvende leibomen

Het optimale moment om groenblijvende leibomen te snoeien is het late voorjaar of vroege zomer, net na het groeiseizoen. Op dit moment hebben de bomen hun belangrijkste groei doorgemaakt, maar hebben ze nog genoeg tijd om te herstellen van het snoeien, voordat de winter aanbreekt. Begin met het inspecteren van de boom op dode, beschadigde of zieke takken. Deze moeten als eerste worden verwijderd, omdat ze de gezonde delen van de boom kunnen aantasten. Het behouden van de leivorm is een belangrijk aspect van het snoeien van groenblijvende leibomen. Om dit te bereiken, snoei je alleen de nieuwe groei die zich uitstrekt buiten het gewenste vlak van de leivorm. Gedurende de rest van het jaar kun je de zogenaamde ‘onderhoudssnoei’ uitvoeren. Dit betekent dat je lichtjes snoeit, zodat de leiboom zijn vorm behoudt. Als de groei van de leibomen erg dicht is, kun je ervoor kiezen om de boom lichtjes uit te dunnen om luchtcirculatie te bevorderen en de zon door te laten. Wees echter voorzichtig om niet te veel van de boom te verwijderen, aangezien dit de groei kan belemmeren. 

De populairste groenblijvende leibomen

  1. Lei Laurier (Laurus nobilis): De laurierboom is bekend om zijn aromatische bladeren die in de keuken worden gebruikt, maar deze boom is ook een uitstekende keuze als groenblijvende leiboom. Hij heeft een compacte groeiwijze en geeft tevens een mediterrane uitstraling aan de tuin. Als je op zoek bent naar een onderhoudsarme plant met tijdloze schoonheid dan is de lei laurier is een uitstekende keuze.
  2. Lei Portugese Laurier (Prunus lusitanica): Deze lauriersoort heeft glanzende, donkergroene bladeren en een elegante uitstraling. Door zijn dichte gebladerte en compacte groeivorm fungeert hij als een prachtig privacy-scherm. Daarnaast is deze boom goed bestand tegen snoei en kan zijn strakke leivormen eenvoudig behouden. De Portugese laurier is geschikt voor verschillende tuinontwerpen en past goed in zowel stedelijke als landelijke omgevingen.
  3. Lei Taxus (Taxus baccata): De lei taxus is een langzaam groeiende, maar uiterst duurzame optie voor groenblijvende leibomen. Hij heeft donkergroen naaldachtig gebladerte en kan prachtig worden gesnoeid in strakke vormen. Taxusplanten hebben een lange levensduur en zijn bijzonder duurzaam. Ze kunnen tientallen jaren meegaan en worden vaak beschouwd als investeringen in de toekomst van de tuin.
  4. Lei steeneik (Quercus ilex): Met zijn diepgroene, leerachtige bladeren en karakteristieke stam voegt hij een vleugje mediterrane elegantie toe aan je tuin. Deze bomen kunnen tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden, waardoor ze een blijvende investering zijn in je tuin die vele generaties kan meegaan.

 

unieketuinen.nl