Met behulp van graszoden heb je snel een mooie grasmat in de tuin liggen. Graszoden leggen is ook een klus die je prima zelf kunt uitvoeren, al kun je er natuurlijk ook voor kiezen het werk uit te besteden. Ga je zelf graszoden leggen? Gebruik de volgende 7 tips voor de perfecte grasmat.

1.     Kies de juiste kwaliteit

Bedenk voordat je graszoden gaat bestellen aan welke eisen jouw grasmat moet voldoen. Hoe intensief gaat het gras bijvoorbeeld gebruikt worden? Een gazon waar amper op gelopen wordt heeft ander gras nodig dan een grasveld waar intensief op gevoetbald wordt. Niet voor niets kun je tegenwoordig speciaal speelgras kopen, dat tegen een stootje kan. De kosten van graszoden leggen kunnen hoger uitvallen als je sterker gras wilt aanschaffen. Maar bedenk dat je deze kosten er wel weer uithaalt doordat je grasveld door de hogere kwaliteit veel langer mee zal gaan.

2.     Zorg voor genoeg graszoden

Het is niet handig om veel te veel graszoden te kopen, maar het is natuurlijk ook niet prettig om er tijdens het leggen achter te komen dat je te weinig hebt. Een handige richtlijn is om altijd 5 procent meer te nemen dan je eigenlijk heb berekend. Bij het leggen van de zoden zul je namelijk hier en daar stukken moeten afsnijden om ze passend te maken. Met die 5 procent heb je altijd wat extra.

3.     Leg de zoden zo snel mogelijk

Om de kwaliteit van de graszoden op peil te houden, is het belangrijk om de zoden na aanschaf zo snel mogelijk te leggen. Laat je de stukken langer opgerold liggen, dan zal het gras snel te weinig vocht krijgen. Leg de graszoden tot je ze gaat leggen zoveel mogelijk in de schaduw, zodat het gras niet te snel uitdroogt.

4.     Let op het weer

In principe kun je graszoden het hele jaar door leggen, maar toch zijn er wel bepaalde momenten in het jaar die het meest ideaal zijn. Dat heeft onder meer te maken met de temperatuur. Een temperatuur tussen de 15 en 20 graden is het beste. Kies bij voorkeur ook een dag uit met droog weer en hoop dan op warme dagen daarna, want die warmte kunnen de graszoden goed gebruiken.

5.     Zorg voor een goede ondergrond

Gras kan groeien op iedere bodem, maar gedijt op de ene plek wel beter dan op de andere. Het gras is gebaar bij een grond vol voedingsstoffen. Zorg voor goede mest en check, als je het helemaal goed wil aanpakken, de pH-waarde van de grond. Door kalk te strooien kun je als dat nodig is de pH-waarde verhogen en met behulp van tuinturf kun je de pH-waarde verlagen. Door hier op tijd aandacht aan te besteden, verhoog je de levensduur van je grasmat.

6.     Maak het terrein vlak

Voordat je de grasmat gaat leggen is het van belang het terrein goed te egaliseren. Je kunt graszoden ook prima op een ondergrond vol hobbels leggen, maar je zult hiermee geen vlakke, nette grasmat mee krijgen. Dat is jammer als het gaat om een siergazon, maar ook vervelend als je kinderen het als voetbalveld willen gebruiken. Om de grond egaal te maken heb je aan een simpele hooihark genoeg. Ook een gewone ijzeren hark is eventueel bruikbaar, maar daarmee is het wel een stuk lastiger om het terrein echt egaal te krijgen. Tijdens het harken zul je op allerlei afval uit de bodem stuiten, zoals puin, stenen of oude wortels. Verwijder deze, want ook dat zal het grasveld ten goede komen.

7.     Houd het nat

Is de bodem geëgaliseerd en gevoed? Dan rest er nog een stap, voordat je aan de slag kunt gaan met het leggen van de zoden. Voor een gezond gazon is het namelijk belangrijk dat je eerst zorgt voor een natte ondergrond. Zorg dat de bovenste laag grond voldoende nat is, want dat maakt het voor de graszoden makkelijker om te wortelen.

genieten van je eigen grasmat