rudbeckia

Alles wat je wil weten over Rudbeckia

De Rudbeckia of Zonnehoed is een kruidachtige en vaste plant die tot een meter hoog kan worden. Het geeft prachtige bloemen die op madeliefjes lijken. De plant heeft ook anti-allergische en anti-ontstekingseigenschappen. Het is heilzaam bij de behandeling van verkoudheid en griep en het verlichten van loopneus en hoest.

Zonnehoed plant

De Rudbeckia heeft de Latijnse naam Echinacea (Echinacea purpurea L.) en wordt gekenmerkt door de centrale kop vol doornen. Deze naam komt van het Griekse Echinos, wat ‘egel’ betekent. Purpurea geeft in het Latijns de eigen kleur van de bloembladen aan. In Europa werd de Zonnehoed voor het eerst geregistreerd aan het begin van de twintigste eeuw. De plant is echter oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Het wordt al eeuwenlang door de indianenstammen van dit continent gebruikt om pijlwonden, slangenbeten en blessures te genezen.

Ook staat het goed bekend als ontsmettingsmiddel bij abcessen, steenpuisten, oppervlakkige wonden en brandwonden. Voor medicinale doeleinden kun je elk deel van de plant gebruiken. Je kunt zowel de bloemen als de stengels en bladeren oogsten, of de hele plant met de wortels eraan bevestigd.

De naam zonnehoed wordt voor 2 soorten planten gebruikt, namelijk de Echinacea en de Rudbeckia. Beide planten lijken erg veel op elkaar en komen uit dezelfde familie. Van oorsprong heeft Echinacea paarse en roze bloemen, en de Rudbeckia meer geel, oranje en rode tinten. Het meest opvallende verschil is de grootte van de bloem, die van de Rudbeckia zijn over het algemeen een stuk kleiner met kleinere en meer bloemblaadjes dan die van de Echinacea.

Zonnehoed zaaien

Rudbeckia is een plant met een korte levensduur. De plant vermenigvuldigt zich door zaden. Van deze planten kan je voortdurend genieten, omdat ze gemakkelijk een grote hoeveelheid zaad vormen. Zaadvorming vindt plaats vanaf de winter tot de lente. Houd er wel rekening mee dat de nieuwere variëteiten zelden zaden krijgen. Zaden plaats je simpelweg op het oppervlak van de vochtige aarde. Dek ze daarna af met een dun laagje gezeefd zand of zaagsel.

Je kunt ook in potten of andere plantenbakken zaaien. De zaden ontkiemen binnen 2 tot 3 weken bij een constante temperatuur van 15-16 º Celsius. Je kunt ze overplanten wanneer ze 5 tot 10 cm hoog zijn. Rudbeckia fulgida vermenigvuldigt zich gemakkelijk door zaden en kan worden gezaaid op het noordelijk halfrond en met milde winters van december tot april.

Zonnehoed planten wanneer

Rudbeckia houdt erg veel van zonlicht, maar kan ook in halfschaduw staan. De plant groeit het beste in gematigde klimaten en is bestand tegen milde vorst. Het is een plant die veel vocht nodig heeft. Echter is het niet goed bestand tegen wateroverlast. Het moet dus op vochtige, maar goed doorlatende grond staan.

Zonnehoed past zich aan vele bodemsoorten aan, maar groeien het best in bodems met een pH tussen 6,0 en 7,0. Als ze eenmaal goed groeien, verdragen ze ook periodes van droogte. De Zonnehoed zal verdorren als de eerste nachtvorst aanbreekt, maar het volgende seizoen staat het weer in bloei. In de winter is het raadzaam om de wortels met mulch tegen de kou te beschermen.

Zonnehoed snoeien

Het is zeer aan te raden om de plant in de late herfst te snoeien. Zo kun je de plant in de lente laten kiemen. Verwijder de gedroogde bloemen van de plant om zijn schoonheid te behouden en de bloei te verlengen. Voorkom echter overmatige snoei van de planten. Rudbeckia houdt er niet van om gestoord te worden. Daarom is het belangrijk om het met mate te snoeien. Snijd gewoon een paar stelen van elk van de stengelgroepen. Probeer daarbij de oudste of de grootste te snijden. Laat de jongere stengels rustig verder groeien. Bemest de planten één keer per jaar, bij voorkeur in het voorjaar.

zonnehoed bloem

Zonnehoed bloem

De bloemen zijn mooi en groot en trekken heel vaak vlinders aan. Ze lijken op madeliefjes, met roze of paarse tinten. De bloemen hebben opvallende bloembladen in de kleuren geel, oranje, bruin en de centrale kegel kan variëren van groen tot roestbruin, paars en zwart. De bloemen kunnen enkel of dubbel zijn. Het staat prachtig in bloembedden en bloembakken, maar is ook heel mooi als snijbloem. Je kunt ze alleen of in combinatie met andere soorten Rudbeckia’s of seizoensbloemen, rozen, grassen, kleine coniferen of andere vaste planten gebruiken.

Rudbeckia soorten

Rudbeckia is een geslacht met ongeveer 20 soorten en een groot aantal prachtige variëteiten van eenjarige, tweejaarlijkse en meerjarige planten. Het is dan ook geen wonder dat veredelaars eraan werken om hybriden te creëren met opwindende nieuwe kleuren en exotische bloemvormen. Evenmin is het verwonderlijk dat tuinders ze kopen.

Er is een groot aantal Rudbeckiasoorten die in de volgende categorieën vallen:

  • verbeterde versies van oude favoriete soorten;
  • variëteiten met ongebruikelijke bloemkleuren;
  • variëteiten met exotische bloemvormen.

Enkele aanbevolen rassen zijn:

  • Robert Bloom (Echinacea purpurea), die prominente donkeroranje centra heeft met heldere karmozijnrode bloembladen.
  • Zonnehoed van Tennessee (Echinacea tennesseensis), die groenachtig roze centra heeft met donkere mauve bloembladen.
  • Finale White (Echinacea purpurea), die roomwitte bloemhoofdjes heeft met groenachtig bruine centra.

Ook heel erg populair zijn de Rudbeckia Fulgida, Rudbeckia Fulgida Goldsturm, Rudbeckia Hirta, Rudbeckia Maxima, Rudbeckia Nitida en Rudbeckia Triloba. Over deze soorten vertellen we hieronder meer.

Rudbeckia Fulgida

Rudbeckia Fulgida

Rudbeckia Fulgida of Oranje Zonnehoed komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Noord-Amerika. Het is een eenjarige plant die als seizoensplant in de tuin wordt gebruikt, vooral om borders of kleurbedden te creëren dankzij de overvloedige bloemen. Het wordt vaak gekweekt in potten van ongeveer 13 centimeter in doorsnee. Over het algemeen geeft Rudbeckia Fulgida uitlopers af voor zijn vegetatieve voortplanting. De stengels zijn behaard. De bladeren zijn afwisselend lancetvormig of hartvormig. De bloeitijd is van april en duurt de hele zomer tot halverwege de herfst.

Rudbeckia Fulgida Goldsturm

Van half juli tot eind september kun je volop en continu genieten van de goudgele bloemen van deze Rudbeckia soort. Zelfs als ze verkleurd zijn, behouden de bloemen hun grote zwarte hart. Rudbeckia Fulgida Goldsturm is niet alleen geliefd vanwege zijn genereuze bloei, maar ook zijn zeer flexibele en aanpasbare karakter.

In zeer arme gronden zijn enkele scheppen mest aan de voet van de planten voldoende om de bloei te stimuleren. De hoogte van de soort kan variëren van 30 tot 80 cm. Rudbeckia Fulgida Goldsturm heeft een sterke gele tint met donkere ogen. De bloemmaat is 7 tot 8 cm en de plant bereikt in de tuin een hoogte van 70 cm.

Fulgida Goldsturm kopen? Op bol.com vind je deze set van 6 stuks.

Rudbeckia Hirta

Rudbeckia Hirta geeft zaden waar veel vogelsoorten van houden. Deze tweejarige plant trekt vogels, vlinders, bijen en andere insecten aan, die op hun beurt als voedsel voor vogels kunnen dienen. Rudbeckia Hirta wordt normaal gesproken gebruikt om geërodeerd land te beplanten.

Het is ook ongelooflijk winterhard en kan temperaturen tot -34,4° Celsius verdragen. De felgele radiale bloemen zijn 5 tot 8 cm breed, met een donker centrum van kleine, dicht opeengepakte donkerbruine bollen. Kenmerkend voor de bloemen is dat ze groot van formaat, erg mooi en weelderig zijn.

Ruige Rudbeckia

Rudbeckia Hirta staat ook bekend als ruige Rudbeckia. Het is een zeer aantrekkelijke soort die je perfect kan gebruiken voor de versiering van ruimtes. De ruige Rudbeckia heeft niet alleen een grote schoonheid, maar ook geneeskrachtige eigenschappen. Je kunt van de bladeren, bloemen en wortels een thee maken die je een gevoel van welzijn geeft.

De plant staat ook bekend om zijn antibacteriele en schimmelwerende werking. De ruige Rudbeckia houdt van een mild klimaat, maar groeit ook goed in een iets kouder klimaat. Hierdoor kan het ook goed groeien in hoogtegebieden en bergachtige locaties met zachte temperaturen.

Rudbeckia Maxima

Rudbeckia Maxima

Rudbeckia Maxima is een plant met rechtopstaande bloemen. Het is een lange, slanke bloeiende plant die een maximale hoogte van 2.45 meter kan bereiken. De plant heeft een grote rozet van lichtblauwe bladvormige bladeren met een lengte van 60 centimeter en een breedte van 24 centimeter. Rudbeckia Maxima komt oorspronkelijk uit het midden en het zuiden van de Verenigde Staten, waaronder Oklahoma, Louisiana, Arkansas en Texas. Vanwege zijn populariteit heeft Rudbeckia Maxima deze namen gekregen:

  • Gigantische Zonnehoed
  • Grote Zonnehoed
  • Reusachtige Susan met bruine ogen
  • Koolblad Zonnehoed

Rudbeckia Nitida

Dit is een grote en mooie vaste plant met bloemstengels die tot 2 meter hoog kunnen worden. Felgele madeliefjes met verhoogde centrale kegels zitten in de zomer en in de herfst bovenop deze elegante stengels. Diep gelobde, donkergroene bladeren flankeren de stengels en vormen een hoge mat aan de basis.

Na verloop van tijd zal deze zonnehoed zich verspreiden vanuit een opvallende zaadvorming. De plant ziet er geweldig uit met grassen, Joe Pye-wiet en Verbena bonariensis. Rudbeckia Nitida heeft zon en regelmatige tot matige irrigatie nodig. Deze plant raakt in de winter volledig inactief, om pas in het voorjaar weer met kracht uit te komen.

Rudbeckia Triloba

Rudbeckia Triloba, gewoonlijk Susan met bruine ogen genoemd, is een grove, onkruidachtige, ietwat harige, dichtvertakte vaste plant. De bloemen met 6 -12 gele stralen en bruinpaarse middenschijven bloeien uitbundig van de zomer tot de herfst. De bladeren zijn aan beide kanten dun en ruw van structuur. Sommige bladeren zijn drielobbig. De onderste bladeren zijn eivormig tot hartvormig met lange bladstelen, terwijl de bovenste bladeren minder rond zijn.

Deze plant onderscheidt zich gedeeltelijk van Rudbeckia Hirta door een meer overvloedige bloei van kleinere bloemen die meestal minder stralen per bloemhoofd hebben.

Zonnehoed plant kopen

Omdat de plant na verloop van tijd zijn schoonheid verliest, moet hij jaarlijks opnieuw worden geplant. Zo kun je je ervan verzekeren dat de plek waarin je de Rudbeckia hebt gezet altijd mooi blijft. Een zonnehoed plant kopen en planten? Dit zijn twee sleutels tot succes: zorg voor een goede afwatering en kies voor groeikrachtige rassen. Vanwege zijn prachtige en uitbundige bloei is deze plant in ieder geval zeker de moeite van het proberen waard!

Bekijk het complete aanbod op bol.com.

unieketuinen.nl