Agapanthus komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika, daarom is de Nederlandse naam de Afrikaanse Lelie. Deze liefdesbloem is een echte zomerbloeier en zonaanbidder. Hij is bijzonder geschikt als kuipplant voor op je terras of je balkon. Er zijn bladhoudende soorten en bladverliezende soorten. De prachtig bloeiende plant kan een hoogte bereiken van 1 meter.
Wil je meer weten over de Agapanthus, lees dan verder!
- Is de Agapanthus winterhard?
- Wanneer bloeit Agapanthus?
- Het planten, verzorgen en vermeerderen van Agapanthus
- Welke soorten Agapanthus zijn er?
Agapanthus winterhard
De bladverliezende soorten kun je in de border planten, deze kunnen wel wat vorst hebben. De bladhoudende soorten kun je beter in een pot of kuip planten, zodat ze in de winter op een minder koude plek kunnen overleven. De Agapanthus is dus matig winterhard, strenge vorst kan hij niet hebben.
Agapanthus in pot kun je buiten laten staan tot aan de eerste lichte nachtvorst. De plant krijgt hierdoor de prikkel om het blad te laten vergaan en in rust te gaan. Als het kouder dan -5 graden Celsius wordt is het beter om de soort in een schuur of kelder te zetten, waar het minder koud is. Probeer ervoor te zorgen dat de grond zo droog mogelijk is om wortelrot te voorkomen. De beste temperatuur om de planten te laten overwinteren is tussen de 2 en 8 graden.
Bladverliezende Afrikaanse lelies kun je in de volle grond zetten, dan moet je bij temperaturen onder de -5 graden de plant beschermen tegen de vorst. Dit kun je doen door de plant af te dekken met bladeren, stro, hooi of dennentakken. Een laag plastic onder de bescherming laag voorkomt teveel vocht en hiermee dus schimmels en wortelrot.
Agapanthus bloeitijd
Agapanthus bloeit met witte, blauwe of paarse bloemen in de maanden juli en augustus. Wanneer je een jonge plant hebt aangeschaft, bijvoorbeeld een potmaat P9, dan heb je kans dat er het eerste jaar nog niet veel bloemen verschijnen. Hier heeft de plant een jaar voor nodig, heb geduld, het volgende jaar zul je van meer bloemen kunnen genieten. Ook wanneer je de plant gedeeld hebt, zou het kunnen dat je het eerstvolgende jaar geen of minder bloemen hebt.
Agapanthus giftig
Op internet heb ik onderzoek gedaan naar de vraag of Afrikaanse lelie giftig is. Laat ik voorop stellen dat het geen plant is, die bedoeld is om op te eten. Niet voor mensen, kinderen en dieren. Of de plant giftig is, het antwoord lijkt Nee. Maar 100% garantie durf ik hier niet voor te geven. De plant komt namelijk op verschillende lijstjes als giftige plant voor katten voor.
Agapanthus verzorgen
Wanneer de Agapanthus in het voorjaar zijn groene punten boven de grond steekt en weer begint met groeien, begin je met het toedienen van mest en het geven van water 1 x per week. Bemesten doe je 1 keer voor de bloei en een keer na de bloei. De Afrikaanse lelie heeft voldoende voeding nodig om te kunnen bloeien. Wees zuinig met water, elke week een keer water is voldoende. Zorg ervoor dat je Agapanthus in een pot staat met goede afwatering, hij houdt namelijk niet van natte voeten.
Agapanthus zaaien
Wil je Agapanthus zaaien, dan kan dit direct na de oogst van het zaad. Omdat de plant niet soortvast is, heb je bij zaaien kans dat de soort verschilt van de moederplant. Het kan dus een verrassing zijn, wat er bloeit na het zaaien, ook leuk! De zaadjes kun je zaaien in een pot of kweekbak. Geef ze de ruimte bij het ontwikkelen. Plant een zaadje in potgrond en zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Wanneer het gaat groeien en bloeien, dan begin je met bemesten.
Agapanthus snoeien
Agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Je kunt de afgestorven bladeren weghalen. Indien de wortels van je Afrikaanse lelie in pot te groot worden, kun je een deel scheuren, waardoor je nieuwe planten kunt kweken of je snoeit een deel van de wortels weg, zodat de plant weer goed past. Ook kun je ervoor kiezen om de plant in een grotere pot te zetten.
Agapanthus scheuren
Agapanthus kun je goed vermeerderen door te scheuren. De plant is niet soortvast, dus wil je dezelfde soort, dan is het juist aan te raden om te scheuren. Haal de plant in het voorjaar of direct na de bloei uit de pot en wrik de delen uit elkaar. Zorg ervoor dar er 3 groeipunten aanwezig zijn in elk deel. Laat de delen een dag drogen en plant deze delen daarna apart van elkaar in potgrond gemengd met zand, dit zorgt voor een goede afwatering. Je kunt dit in een pot doen, of in een plantgat als je de Agapanthus in de border wilt zetten. Scheur je Afrikaanse lelie eens in de 4 tot 6 jaar, in de tussentijd hebben de planten de tijd nodig om te ontwikkelen.
Soorten Agapanthus
Agapanthus soorten zijn er met verschillende kenmerken, bijvoorbeeld bladhoudende en bladverliezende soorten. Er zijn verschillen in bloeikleur, wit, blauw en paars en in hoogte.
Onderstaand staan een aantal mooie soorten beschreven:
Agapanthus africanus
Een Afrikaanse Lelie die bloeit met mooie blauwe bolvormige bloemen in de maanden juli, augustus en september. De soort is matig winterhard, het beste kun je de soort vorstvrij overwinteren. Deze soort is een bladverliezende soort. De hoogte in bloei is tussen de 70 en 90 centimeter.
De Afrikaanse Lelie online kopen? Bekijk deze mooie blauwe lelie op bol.com.
Agapanthus wit: Agapanthus africanus ‘albidus’
Een wintergroene variant die bloeit met witte bolvormige bloemen. De bloeiperiode is juli en augustus. De plant staat graag op een zonnige plek en wordt in bloei 70 tot 90 centimeter hoog. Deze soort is niet winterhard, dus graag vorstvrij overwinteren.
Op zoek naar een witte agapanthus? Koop hem op bol.com.
Agapanthus ‘Amourette’
Er is onderscheid in een Agapanthus ‘Amourette’ Blue en Agapanthus ‘Amourette’ White, waarbij je uit de naam al haalt, dat de ene soort blauw bloeit en de ander wit. Het is een bladverliezende soort die niet winterhard is. Je kunt bij lichte vorst de plant goed afdekken, wanneer deze in je border staat. In pot zou ik aanraden hem altijd vorstvrij te overwinteren, bij een temperatuur tussen de 2 en 8 graden. De hoogte in bloei is 40 tot 50 centimeter. De bloeimaanden zijn juni, juli, augustus en september.
Agapanthus preacox
Deze soort is een makkelijke bladhoudende plant die bloeit met grote bloemenclusters. De plant kan in bloei een hoogte bereiken tussen de 100 en 150 centimeter. Er zijn verschillende variëteiten, wit en blauw/paars bloeiende. Een lichte nachtvorst kan de plant hebben, maar bij langdurige vorst is het aan te raden de kuip binnen te halen voor overwintering.
Agapanthus ‘Charlotte’
Een violetblauw bloeiende soort die 60 tot 80 centimeter hoog is in bloei. De soort staat het beste in een pot of kuip, zodat hij de winter binnen, vorstvrij kan doorkomen. De uitbundige bloei van deze soort begint al in juni en kan de hele zomer doorbloeien. De bloem is herkenbaar aan de donkerblauwe streep midden op het bloemblad.
Agapanthus ‘Dr Brouwer’
Een zeer decoratieve vaste plant die bloeit in de maanden juli, augustus en september. Hij staat het liefst op een zonnig plekje in je border. Dr Brouwer bloeit met blauwe bloemen en is ongeveer 80 centimeter hoo in bloei. Het is een bladverliezende soort. In de winter bij strenge vorst is het nodig om de plant te beschermen tegen de kou.
Agapanthus twister
Een bijzonder decoratieve soort met tweekleurige bloemen. Die uitlopen van blauw naar helder wit. De hoogte is tussen de 70 en 100 centimeter in bloei. De soort is bladverliezend en matig winterhard. Wanneer hij in je border staat, goed afdekken bij vorst in de winter. Wanneer hij in pot of kuip staat, laat hem dan overwinteren op een plekje waar het ongeveer 2 tot 8 graden is.
Agapanthus ‘Donau’
De kleur van de bloem van de Agapanthus ‘Donau’ is lila paars. De hoogte van de bloem, die bloeit in de maanden juli, augustus en september is ongeveer 80 centimeter. De bladverliezende soort voor in de border, dient in de winter goed afgedekt te worden. Als je hem in pot of kuip plaatst, dan kun je hem het beste in een schuur laten overwinteren.