passiebloem

Ontdek de verschillende soorten passiebloem voor jouw tuin

De passiebloem, ook wel bekend als Passiflora, is een bijzonder fascinerende plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Het is een klimplant met prachtige kleurrijke bloemen en unieke vruchten. De bloemen zijn meestal paars of blauw, met wit en geel als accentkleuren. Ze zijn uitgerust met lange slanke stelen en verfijnde kronen die de aandacht trekken van veel vlinders en bijen.

Passiflora

Naast hun aantrekkelijkheid, staan passiebloemen ook bekend om hun kalmerende effecten. De plant bevat natuurlijke stoffen die helpen om stress te verminderen en de slaap te bevorderen. Dit maakt de Passiflora een populaire keuze voor mensen die worstelen met slapeloosheid of angsten.

In de tuin zijn passiebloemen gemakkelijke groeiers en ze zijn geschikt voor de meeste klimaten. Ze hebben een hoge groeisnelheid en kunnen tot vijftien meter hoog worden. Hoewel ze volop licht nodig hebben, kunnen ze ook in schaduwrijke omgevingen groeien.

Passiebloem soorten

Er zijn verschillende soorten passiebloemen die elk hun specifieke eigenschappen hebben.  Een bekende soort is de Passiflora caerulea met zijn prachtige blauwe of paarse bloemen en mooie vruchten. Een andere populaire soort is de Passiflora incarnata, ook wel de roze of roodachtige passiebloem genoemd. Deze plant staat bekend om zijn mooie verfijnde bloemen en kalmerende eigenschappen. Welke soort je ook neemt, passiebloemen zijn een aanwinst voor elke tuin en zorgen voor prachtige kleuren en interessante texturen.

Passiflora caerulea

De Passiflora caerulea, ook wel bekend als de blauwe passiebloem, is waarschijnlijk de eerste soort die in Europa is geïntroduceerd. Deze plant wordt gekenmerkt door haar opvallende blauwe bloemen met witte randen en een geel hart. De blauwe passiebloem is ook een goede keuze om te laten groeien tegen trellissen en pergola’s, aangezien deze plant een gemakkelijke klimmer is.

In tegenstelling tot sommige andere soorten, is de blauwe passiebloem gemakkelijk te verzorgen. De Passiflora caerulea is dan ook een prima keuze voor zowel de beginnende als de ervaren tuinier.

Passiflora Purple Haze

De Passiflora Purple Haze is een ondersoort van de Passiflora caerulea.  De bloemen van de Passiflora Purple Haze zijn groot en uitbundig en bezitten een uniek patroon van blauwe, paarse en witte tinten. Het is een plant die vrijwel het hele jaar door bloeit. Daarnaast is deze passiebloem een stevige zelfhechtende plant die je gemakkelijk op schuttingen en pergola’s kunt laten groeien. In tegenstelling tot veel andere soorten, is de Passiflora Purple Haze niet giftig.

Passiflora incarnata

De Passiflora incarnata is een populaire plant voor tuinen en terrassen vanwege de prachtige, opvallende bloemen die in verschillende kleuren kunnen variëren, van wit tot roze en paars. De plant groeit snel en produceert een overvloed aan bloemen tijdens de zomer- en najaarsmaanden. Naast zijn decoratieve eigenschappen, wordt de Passiflora incarnata ook gebruikt in de traditionele geneeskunde voor het behandelen van slapeloosheid en angst.

Passiflora ligularis

De Passiflora ligularis is een soort passiebloem die afkomstig is uit de subtropische en tropische delen van Zuid-Amerika. Het is een klimplant met krachtige stengels en stevige ranken die kunnen worden gebruikt om zich te hechten aan andere planten of objecten. De bloemen zijn relatief groot en hebben een opvallende blauwachtige of purperen kleur. De vruchten van de Passiflora ligularis zijn eetbaar en hebben een zoete smaak.

Passiflora alata

De Passiflora alata wordt ook wel de gevleugelde passiebloem genoemd. Dit is een kleinblijvende soort met sterk geurende roodpaarse bloemen en slanke bladeren. In Zuid-Amerika wordt deze passiebloem vaak gekweekt om zijn heerlijke feloranje passievruchten. Deze soort is eenvoudig te verzorgen en verspreidt zich snel. De Passiflora alata is ook een populaire keuze voor kweek in kassen, waar de plant kan worden beschermd tegen de elementen en zo nog mooier uitkomt.

De passiebloem als klimplant

De Passiflora is een uitstekende klimplant, maar je moet hem wel de nodige ondersteuning geven. Dit kan bijvoorbeeld door de takken van de plant vast te maken aan een schutting of muurtje. Ook vlechten in een gaaswand is een uitstekende optie om de passiebloem te laten klimmen.

De passiebloem en een pergola

De combinatie van een passiebloem en een pergola is een goede manier om een tuin of buitenruimte op te fleuren. De passiebloem zal zich om de pergola heen wikkelen en deze zal op zijn beurt fungeren als een perfecte steun voor de groei van de bloem. Bovendien zal de pergola de bloem beschermen tegen extreme weersomstandigheden en zonlicht. Op deze manier creëer je een prachtig element in je eigen tuin.

Een passiebloem kopen?

Bij het kopen van een passiebloem is het belangrijk om rekening te houden met enkele belangrijke factoren. Ten eerste is het noodzakelijk om te bepalen waar je de plant wilt plaatsen. Passiebloemen groeien en bloeien het beste op een plaats met volle zon. Als je een plek met indirect zonlicht kiest, zullen de bloemen niet zo overvloedig zijn.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de ruimte die je in je tuin hebt. Deze planten kunnen tot vijftien meter hoog worden en hebben dus voldoende ruimte nodig om te groeien. Als je een kleinere tuin of een patio hebt, overweeg dan een kleinere soort, zoals de Passiflora caerulea.

Bij het kopen van een passiebloem is het ook belangrijk om te letten op de juiste verzorging. Passiebloemen hebben regelmatig water en voeding nodig om gezond te blijven. Als je niet veel ervaring heeft met het verzorgen van planten, overweeg dan een kleinere soort die gemakkelijker te verzorgen is.

Ben je van plan om de Passiflora op een scherm, schutting of pergola te laten groeien? Poot dan drie planten per strekkende meter. Op de manier zal het je een mooi en vol resultaat opleveren.

unieketuinen.nl