wilde wingerd

Wilde wingerd: Een overzicht met de mooiste variëteiten

Parthenocissus, beter bekend als de Wilde wingerd, is een snelgroeiende klimplant, die vaak wordt ingezet om een afscheiding te maken of een kale muur in de tuin op te vrolijken. Deze plant heeft een klim-object nodig. Het hechten aan dat object gaat vanzelf. De klimplant kan best hoog de lucht in groeien. Mocht dat niet wenselijk zijn, kan deze het hele jaar door gesnoeid worden zonder enige problemen.

Parthenocissus

Deze klimplant kan wel 10 meter hoog worden en heeft prachtige bladeren. Deze zijn groen van kleur in de zomer en kleuren onder andere geel, oranje en rood in de herfst. Daarna vallen de bladeren er vanaf en groeien ze het jaar daarna weer verder. De Parthenocissus is dus niet bladhoudend. Deze klimplant kun je het hele jaar door in jouw tuin hebben staan, want deze kan temperaturen tot -34 graden gemakkelijk verdragen en is daarmee dan ook winterhard.

De Wilde wingerd is in verschillende soorten te koop en verschilt daarin met name van blad. De bladeren van de ene Wilde wingerd zijn natuurlijk kleurrijker dan die van een ander.

Wilde wingerd soorten

Net zoals vele planten zijn er van de Wilde wingerd ook verschillende soorten. Deze klimplanten zijn beter bekend onder de naam Parthenocissus. Er zijn 5 verschillende soorten die populair zijn in menig tuinen. We hebben het dan over de Parthenocissus Quinquefolia, Parthenocissus Tricuspidata, Parthenocissus Striata, Parthenocissus Henryana en de Parthenocissus Engelmannii. Elke Wilde wingerd is weer uniek in zijn soort.

Parthenocissus Quinquefolia

Deze Wilde wingerd soort kan tot wel 20 meter hoog worden. Deze klimplant is dan ook ideaal om hele daken en muren te bedekken. Je kunt de plant overal in de tuin plaatsen, alleen als het kan, vermijd dan het noorden. Op die plek doet de klimplant het eenmaal minder goed. Door zijn van oranje tot donkerrood gekleurde bladeren valt de Parthenocissus Quinquefolia in de herfst goed op. In de winter verliest deze soort zijn blad. Een paar maanden later in het voorjaar krijgt deze plant heel onopvallend kleine groengele bloempjes.

Parthenocissus Tricuspidata

Deze klimplant wordt ook wel de Oosterse wingerd of Japanse wilde wingerd genoemd. Het blad van de Parthenocissus Tricuspidata kleurt donkerrood paars in de herfst. De periode daarna verliest de plant zijn blad. In het voorjaar komen de bloemen uit, die groen/geel van kleur zijn. Deze bloemen zijn zo klein, dat ze haast niet opvallen. Deze variant kan zich tegen allerlei oppervlakken gaan hechten. Houd het daarom goed in de gaten dat jouw houten overkapping of kozijn niet gaat beschadigen. Indien dit gebeurt, kun je hem beter snoeien.

Parthenocissus Henryana

Deze Chinese Wilde wingerd is heel geschikt om een kale muur of schutting te vullen. Het is dan ook een echte klimplant, die ongeveer 5 tot 10 meter hoog kan groeien. De bladeren veranderen natuurlijk weer door het jaar heen, net zoals bij elke Parthenocissus. Ze kunnen roodbruin/roestbruin kleuren en veranderen daarna in een diepgroene kleur met witte nerven. In de winter vallen de bladeren er vanaf. Ook deze Parthenocissus krijgt weer onopvallende geelgroene bloemen in de bloeiperiode. Nadat deze bloemen zijn uitgekomen, kan het zijn dat er blauwe bessen aan gaan groeien. Deze zijn giftig voor mensen, maar maken deze Parthenocissus Henryana wel uniek in zijn soort.

Parthenocissus Engelmannii

Deze variant wordt ook wel de kasteel wingerd of vijfbladige wingerd genoemd. Zijn vijftallige bladeren verkleuren door het jaar heen. In de lente hebben ze een paarse gloed, waarna ze groen kleuren in de zomer. In de herfst worden de bladeren rood tot paars, waarna ze weer afvallen in de winter. Deze klimplant groeit snel en kan niet alleen tegen strenge winters, maar ook tegen vervuilde lucht. In een omgeving met een drukke weg in de buurt, doet de Parthenocissus Engelmanni het fantastisch. Ook in een tuin dicht bij de zee, zal deze plant prachtig bloeien. Je kunt dol zijn op deze plant, maar dat zijn bijen ook, net zoals andere insecten. Ze kopen af op de groenwitte bloemen die in het voorjaar bloeien. In de herfst komen er zwarte bessen aan, die giftig zijn voor mensen.

Wilde wingerd nadelen

Een van de nadelen van de Wilde wingerd is dat de klimplant zich sterk kan hechten aan oppervlakken en objecten, wat niet de bedoeling is. Via de muur van de schuur, kan de Parthenocissus bijvoorbeeld klimmen tot aan het kozijn. Doordat de plant zich zo snel hecht, kan het kozijn beschadigen. Niet alle objecten en oppervlakken in de tuin zijn dus geschikt voor de Parthenocissus.

Een ander nadeel is dat aan sommige Parthenocissus soorten giftige bessen kunnen groeien. Dat is niet erg ideaal als je kleine kinderen of honden in huis hebt. Je hoeft ze maar een paar seconde uit het oog te verliezen en ze kunnen al zo’n giftige bes te pakken hebben.

Wilde wingerd kopen

Als je een Parthenocissus koopt, moet je goed opletten dat je deze op een veilige plek plant. Houdt daarmee rekening met de zon, maar ook met de objecten in de tuin. Als je net een gloednieuwe veranda hebt laten plaatsen, kun je de Wilde wingerd beter een plekje daar ver vandaan geven.

Elke Parthenocissus groeit anders. Het advies is dan ook om er een aan te schaffen per m2. Daarna kun je ze altijd nog bij planten.

unieketuinen.nl