Bruidssluier

Bruidssluier (Fallopia), één van de snelst groeiende klimplanten

De Bruidssluier, ook wel Fallopia genoemd, is een snelgroeiende plant met witte of roze bloemen. Er zijn verschillende soorten die ook bekend staan als Japanse duizendknoop en Chinese duizendknoop. Deze planten zijn inheems in Azië en Noord-Amerika, waar ze meestal als onkruid worden beschouwd. In Europa worden ze vaak gehouden als sierplanten in tuinen. Het is een uitstekende plant om tegen muurtjes of schuttingen te laten groeien om zo een ‘groene’ afscheiding te creëren.

De bruidssluier als plant

De bruidssluier heeft witte bloemen die in pluimen verschijnen. Ze bloeien van de zomer tot de vroege herfst. Daarna gaan de bloemen over in vruchten. De Fallopia is ook bekend, of beter gezegd berucht, om zijn invasieve eigenschappen. De planten groeien zeer snel en kunnen andere plantensoorten gemakkelijk verdringen. De wortels en takken zijn sterk en robuust, waardoor het moeilijk is om ze grondig te verwijderen. In de winter verliest de plant zijn bladeren, maar hij is wel winterhard.

Fallopia aubertii

De Fallopia Aubertii is ook bekend onder de naam Chinese bruidssluier. In de zomer groeien er witte of roze bloemen aan de plant, die een bijzonder contrast vormen met het blad. De bloemen worden gevolgd door witte of roze besjes. Deze bruidssluier is een rankende klimplant en zal zich dus niet zelf hechten. De plant groeit en bloeit het beste in de volle zon, maar doet het ook goed bij indirect zonlicht.

Fallopia japonica

De Fallopia japonica staat ook bekend als Japanse duizendknoop. Zoals de naam al aangeeft, komt deze plant oorspronkelijk uit Japan. De Fallopia japonica heeft groene bladeren die een scherp randje hebben. In de zomer groeien er witte bloemen aan de plant die omgeven zijn door driehoekige schutbladen. Deze bruidssluier is snelgroeiend en heeft sterk uitlopende scheuten die overal waar ze landen een nieuwe plant kunnen vormen. Hierdoor kan de plant snel uitgroeien tot een massa die andere planten en ecosystemen verstikt.

De Fallopia baldschuanica,

De Fallopia baldschuanica, ook bekend als de Amur duizendknoop, is een bladverliezende heester die oorspronkelijk uit China komt. Deze bruidssluier groeit bijzonder snel en is ideaal als je bijvoorbeeld een schutting of pergola snel wilt laten begroeien. De Fallopia baldschuanica heeft diepgroene ovale bladeren die een bijzonder effect geven aan elke tuin. In de zomer groeien er witte bloemen aan de plant die later overgaan in besjes. Deze plant is winterhard en resistent tegen ziekten en ongedierte.

Bruidssluier snoeien

Aangezien de bruidssluier een snelgroeiende plant is, mag je hem het hele jaar door snoeien. Sterker nog: je zult hier waarschijnlijk niet aan ontkomen. De echte rigoureuze snoei kun je het beste net na de winter laten plaatsvinden, zodra de vorst zo goed als verdwenen is. Het maakt in principe niet heel veel uit hoever je de Fallopia terugsnoeit. Je kunt hem zelfs helemaal tot de grond snoeien. Het beste snoei je dan ook naar eigen inzicht.

De bruidssluier als klimplant

Als er een plant is die snel kan klimmen, dan is het Fallopia. Deze plant heeft lange klimmende stengels die zich vastklampen aan bomen, muurtjes en andere objecten om omhoog te klimmen. Je kunt stengels en takken het beste begeleiden om zo het gewenste effect te krijgen. Als je de bruidssluier een beetje zijn gang laat gaan, kan hij wel acht meter hoog worden. Deze plant is dan ook heel goed te gebruiken om minder fraaie bouwwerken snel te laten begroeien.

Is bruidssluier zelfhechtend?

Een bruidssluier is geen zelfhechtende plant. De stengels van de plant slingeren zich om obstakels heen, bijvoorbeeld een trellisscherm, en klimmen op deze manier. Je zult de Fallopia daarom ook een beetje moeten begeleiden. Dit kan bijvoorbeeld door de takken vast te binden aan het klimobject. Zelfhechtende planten, zoals bijvoorbeeld de klimop, hechten zichzelf met hechtwortels vast aan bijvoorbeeld muurtjes of schuttingen. Deze planten hoef je dus niet te begeleiden.

Is bruidssluier giftig?

De bladeren van de bruidssluier zijn licht giftig voor mensen en huisdieren. De bloemen en besjes zijn iets meer giftig (bij inname), maar kunnen ook niet echt kwaad. Voorzichtigheid is geboden, maar dat is dan ook het enige. Sommige kanarieliefhebbers geven deze vogels bruidssluier te eten, omdat de hoorndelen dan zwarter worden en dit pluspunten oplevert bij een tentoonstelling. Je kunt een bruidssluier dus prima langs een volière planten.

Bruidssluier stekken

De bruidssluier laat zich uitstekend stekken en je hoeft hier weinig moeite voor te doen. Je kunt het beste in de zomermaanden een paar uitlopers van de plant afknippen. Neem hiervoor jonge scheuten zonder bloemknoppen. Deze poot je direct in de (bemeste) grond en de plant zal uit zichzelf wortelschieten en beginnen te groeien.

Bruidssluier kopen

In het algemeen is de Fallopia een geweldige plant voor zowel de beginnende als ervaren tuinier. De plant is mooi, gemakkelijk te verzorgen en biedt een snelle en eenvoudige manier om je tuin of buitenruimte op te vrolijken. Aangezien de bruidssluier een snelle groeier is, heeft hij wel ruimte nodig.

Hij is bij uitstek geschikt om objecten als een pergola, schutting of trellis te laten begroeien. Snoeien is een must, want een pergola zou kunnen bezwijken onder het gewicht van deze plant. Daarnaast heeft deze plant het liefst een plekje in de volle zon, maar halfschaduw kan hij ook prima hebben. Als je de Fallopia wilt gebruiken om een afscheiding te creëren, poot dan één tot drie planten per strekkende meter.

unieketuinen.nl