goudenregen

Alles over Goudenregen: Struik, Boom en Klimplant

De goudenregen, ook wel bekend als Laburnum, is een prachtige plant die in menige tuin niet misstaat. De plant dankt zijn naam aan de goudgele bloemen die in grote trossen aan de takken verschijnen in het voorjaar. De bloemen verspreiden een aangename geur en zorgen voor een prachtige aanblik in de tuin.

De goudenregen plant

De goudenregen is een snelgroeiende plant die kan worden gekweekt in diverse grondsoorten en klimaten. De Laburnum is een inheemse plant in Europa en komt ook in West-Azië voor. De plant hoort bij vlinderbloemenfamilie. De bladeren zijn donkergroen en vallen in herfst af, maar de boom is wel winterhard.

De goudenregen als boom

De goudenregen is een snelle groeier en kan dan ook uitgroeien tot een flinke boom. Een lengte van twintig meter is zeker mogelijk. De boom heeft een ronde, brede kroon en een stevige stam. Het is ook mogelijk om de goudenregen op stam te kopen, zodat je direct al met een flinke (1,5 tot 2 meter) hoge boom begint.

De goudenregen als struik

Natuurlijk hoef je niet direct een goudenregen als boom in je tuin te planten. Het is ook heel goed mogelijk om deze als struik met een klein stammetje te poten. Voor de aanblik is het dan wel mooier om een groepje van deze struiken bij elkaar te planten. Let op: een goudenregen struik kan ook hoog worden. Drie tot zes meter is heel normaal. Het is daarom wel belangrijk dat je voldoende ruimte hebt in je tuin.

 

De goudenregen als klimplant

De Laburnum is erg geschikt als klimplant, omdat deze zich gemakkelijk hecht aan bijvoorbeeld een trellis. De stevige, maar soepele stam wikkelt zich gemakkelijk om bepaalde steunen heen. Ook op een pergola doet de goudenregen het bijzonder goed. Je kunt de plant ook gebruiken als ‘groene muur’. In dat geval kun je de plant ‘leiden’ langs een muur, schutting of een hek, totdat deze helemaal is dichtgegroeid.

Laburnum soorten

Er zijn verschillende soorten Laburnum, waaronder de gewone Laburnum (Laburnum anagyroides), de Japanse Laburnum (Laburnum japonicum) en de Alpen goudenregen (Laburnum alpinum). De Japanse Laburnum is een heester die groeit tot een hoogte van drie meter. De bloemen van deze plant zijn ook geel, maar groeien in kleine trossen. De Laburnum alpinum is bijzonder winterhard en kan heel goed gebruikt worden als leistruik.

Laburnum watereri vossii

De Laburnum watereri vossii is een kruising tussen de gewone Laburnum en de Laburnum alpinum. Hieruit is dan weer de variant vossii ontstaan. Je noemt dit ook wel een hybride plant. Deze goudenregen heeft een hoofdstam van ongeveer 1,5 meter, waaruit enkele stevige takken zich splitsen. Van alle soorten Laburnum groeit deze soort het meest uitbundig. Deze boom is dan ook een van de opvallendste voorjaarsbomen.

Laburnum anagyroides

De Laburnum anagyroides noem je ook wel de gewone goudenregen. Deze plant is meer een struik dan een boom en is meestal meerstammig. Ook bij deze soort bloeien de bloemen uitbundig, maar ze geuren niet. Het grote verschil met andere soorten Laburnum is de zachte beharing van de jonge twijgen, peulen en bladeren. Andere soorten goudenregen hebben dit namelijk niet.

De goudenregen snoeien?

Het snoeien van de goudenregen is belangrijk om de plant gezond en in goede vorm te houden. Snoei de goudenregen in de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder hierbij oude, dode of beschadigde takken door ze af te knippen tot aan de basis. Verwijder ook takken die binnenin de plant groeien, omdat deze de luchtcirculatie en lichtinval belemmeren. Beperk de snoei tot ongeveer een derde deel van de plant.

Is de goudenregen giftig?

Alle delen van de plant, inclusief de bladeren, bloemen, zaden en schors, bevatten een giftige stof genaamd cytisine.  Als delen van de plant ingeslikt worden, kan dit leiden tot symptomen zoals: misselijkheid, braken, diarree en verminderde bloeddruk. Contact met de huid kan in sommige gevallen irritatie veroorzaken. Het is vooral belangrijk dat kinderen en huisdieren buiten het bereik van de Laburnum worden gehouden.

De goudenregen kopen

Als je overweegt om een goudenregen te kopen, is er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om een gezonde plant te kopen voorzien van stevige takken en volle groei. Het is ook aan te raden om te kiezen voor een plant die al in bloei staat, zodat je weet wat je kunt verwachten als de plant in je tuin staat.

Er zijn verschillende soorten goudenregen te koop, dus het is belangrijk om te weten welke soort het beste bij jouw tuin past. Sommige soorten zijn beter geschikt voor kleine tuinen, terwijl andere soorten geschikt zijn voor grotere tuinen. Wil je de goudenregen als klimplant, neem dan drie exemplaren per strekkende meter. Wil je een Laburnum als boom? Dan volstaat één plant per vierkante meter.

unieketuinen.nl