Kamperfoelie

Kamperfoelie

De kamperfoelie, ook wel bekend als Lonicera, is een plant die in veel tuinen te vinden is. Het is een sierlijke en heerlijk geurende klimplant die bekend staat om zijn prachtige bloemen die in de zomer verschijnen. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en is geschikt voor de begroeiing van veranda’s, pergola’s en schuttingen.

Lonicera

De Lonicera is een bloeiende klimplant die behoort tot de familie van de Nachtkerzen. Deze plant groeit het beste in een schaduwrijke omgeving, maar doet het ook prima in een (gedeeltelijk) zonnige omgeving. Kamperfoelie komt oorspronkelijk uit Azië en Noord-Amerika en is inmiddels wereldwijd bekend en geliefd om zijn sierlijke uiterlijk en geurige bloemen.

Kamperfoelie soorten

Er zijn verschillende soorten kamperfoelie, elk met hun eigen unieke kenmerken. De verschillen zitten hem in de bloeitijd, kleuren, hoogtes en wintergroenheid. Een van de meest bekende soorten is de Japanse kamperfoelie (Lonicera japonica). Daarnaast zijn ook de struikkamperfoelie (Lonicera fragantissima) en de Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) erg populair onder tuinbezitters. Alle populaire soorten Lonicera zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn geschikt voor gebruik in tuinen, op terrassen en in perkjes.

Lonicera henryi

Lonicera henryi is een soort kamperfoelie die zijn populariteit dankt aan de aantrekkelijke bloemen en bladeren. De plant groeit snel en produceert geurende witroze bloemen in de late lente en de vroege zomer. Na de bloei verschijnen er blauwe of zwarte bessen. De bladeren zijn donkergroen en glanzend, waardoor ze een contrastrijke achtergrond vormen met de bloemen.

Lonicera henryi copper beauty

De Lonicera henryi copper beauty heeft een prachtige bladkleur. Het blad is donkerbruin en heeft een rode glans. Deze soort kamperfoelie groeit snel en is gemakkelijk te onderhouden. De plant bloeit in de zomer met kleine witte bloemen die zijn omgeven door roze knoppen. De bloei wordt gevolgd door blauwe bessen die in de herfst rijpen. De Lonicera henryi copper beauty is bestand tegen vorst en is een uitstekende keuze voor een schaduwrijke tuin.

Lonicera japonica

De Lonicera japonica wordt ook wel Japanse kamperfoelie genoemd. De plant is een snelgroeiende rankende struik met mooie bloemen. Aanvankelijk zijn deze wit, maar ze verkleuren naar geel en roze naarmate ze ouder worden. Het fruit bestaat uit een glanzend donkerrood of zwart bessenachtig vruchtje dat lekker is en veelvuldig wordt gegeten. De Lonicera japonica heeft weinig onderhoud nodig en gedijt in volle zon of halfschaduw. De plant groeit het best in redelijk vochthoudende, maar niet al te natte, grond.

Lonicera fragrantissima

De Lonicera fragrantissima is meer een struik dan een klimplant. De bloei begint al vroeg in het voorjaar en duurt tot het einde van de zomer. Deze plant produceert kleine witachtige bloemen met een bijzonder sterke en aangename geur. De Lonicera fragrantissima is een ideale optie voor mensen die op zoek zijn naar een decoratieve heester voor hun tuin of terras.

Lonicera xylosteum

De Lonicera xylosteum, ook bekend als de Snelle Honeysuckle, is een robuuste en decoratieve klimplant met mooie geurende bloemen en opvallende rode bessen. De bloei begint in het vroege voorjaar en duurt tot in de zomer, waarbij de plant kleine geurende witte of gele bloemen produceert. Deze bloemen zijn een waar aantrekkingspunt voor vlinders en bijen. Bovendien is de Lonicera xylosteum ook geschikt als haag en als decoratie voor hekwerk, schuttingen of muurtjes.

Lonicera tatarica

De Lonicera tatarica wordt ook wel de Tatische Honeysuckle, genoemd. De plant is populair door de bloeiende takken en de opvallende gele bloemen, die de aandacht trekken van vlinders en bijen. Deze kamperfoelie is niet alleen decoratief, maar is ook heel geschikt als haag of als decoratie voor hekwerk, schuttingen of muurtjes. De Lonicera tatarica is dan ook een ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar een sierlijke en opvallende klimplant die weinig onderhoud verlangt.

De Kamperfoelie als klimplant

De kamperfoelie is sterk en veerkrachtig, waardoor de plant zich gemakkelijk kan aanpassen aan verschillende soorten ondergronden en oppervlakken. De Lonicera heeft klimmend blad en kleine vlezige scheuten die zich stevig aan oppervlakken hechten en dienen als steun. Hierdoor kan de plant zich snel uitbreiden en groeien tot een hoogte van meerdere meters.

Kamperfoelie is ook geschikt om te groeien op hekwerk, schuttingen, muurtjes en andere oppervlakken. Hierdoor ontstaat een opvallend en sierlijk effect. Bovendien produceert de plant in de zomer prachtige, geurende bloemen, waardoor er een haag kan ontstaan die zijn weerga niet kent.

Kamperfoelie en een pergola

Kamperfoelie en een pergola zijn een perfecte combinatie voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar een sfeervolle en groene aanvulling op hun buitenruimte. Kamperfoelie is een snelgroeiende en robuuste plant die zich uitstekend leent om te worden gebruikt als klimhulp, terwijl een pergola een opvallend en stijlvol element is in de tuin.

Door de kamperfoelie tegen de pergola op te laten groeien, kun je een groene en sfeervolle ruimte creëren die niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Kamperfoelie zorgt voor een groene en schaduwrijke omgeving, terwijl de pergola zorgt voor bescherming tegen zon en regen.

Kamperfoelie kopen

Als je van plan bent om kamperfoelie te kopen voor je tuin of buitenruimte dan zijn er niet heel veel zaken waar je rekening mee moet houden. De Lonicera gedijt namelijk op veel ondergronden en heeft weinig onderhoud nodig. Heb je een tuin waar veel direct zonlicht invalt? Dan is de kamperfoelie ideaal, want hierdoor komt de bloei het beste tot zijn recht.

Je kunt de kamperfoelie uitstekend als afscheiding gebruiken. Plant dan ongeveer drie planten per strekkende meter. Je zult dan een mooie volgroeide haag krijgen die wel drie tot vier meter hoog kan worden.

unieketuinen.nl