struikkamperfoelie

Struikkamperfoelie, een winterharde en wintergroene heester

Struikkamperfoelie is een winterharde en wintergroene heester, die goed als haagplant gebruikt kan worden. De soort wordt veel gebruikt als vervanger voor waar eerder de Buxus werd aangeplant. Door de aantasting van buxus door de Buxusrups wordt deze soort veel minder aangeplant als voorheen. Struikkamperfoelie is een hele goede vervanger van Buxus, die niet vatbaar is voor buxusziekte of buxusmot.

Lonicera nitida

De Latijnse naam  voor struikkamperfoelie is Lonicera nitida. Kamperfoelie of Lonicera is ook bekend als een geurende klimplant met prachtige bloemen. Struikkamperfoelie of Lonicera nitida is een laagblijvende struik met klein en glanzend groen blad. Deze is te gebruiken als wintergroene bodembedekker  of lage haag. Een andere naam voor Lonicera nitida is Chinese kamperfoelie. De soort is een makkelijke plant qua standplaats en bodem. Enige beschutting tegen de wind is wel aan te raden en liefst staat de plant niet te nat. Als je de plant niet snoeit, zal deze tussen de 30 en 150 cm hoog worden, afhankelijk van de variëteit. Struikkamperfoelie kan tot wel 40 cm per jaar groeien, maar is goed naar wens te snoeien.

Rond mei bloeit de plant met onopvallende gele of witte bloemetjes, in het najaar ontstaan blauwe bessen aan de plant.

Soorten Lonicera nitida

De meeste Lonicera nitida soorten worden tussen de 30 en 80 cm hoog, met uitzondering van Lonicera fragrantissima. Bekende soorten zijn Lonicera nitida Maigrun en Lonicera nitida Elegant. Lees verder als je meer wilt weten over de verschillende soorten struikkamperfoelie.

Lonicera nitida Maigrun

Lonicera Maigrun is een van de lagere struikkamperfoelie soorten. Net als alle struikkamperfoelies is het een ijzersterke winterharde groenblijvende plant. Lonicera nitida ‘Maigrun’ heeft een wat lichtere bladkleur.  Een hele leuke plant om lage haagjes in je tuin te creëren. Je kunt hem namelijk makkelijk in vorm snoeien. Voor grote plantvakken is ‘Maigrun’ ook een goede bodembedekkende soort. Witte onopvallende bloemetjes verschijnen in mei.

Lonicera nitida Elegant

De Nederlandse naam voor Lonicera nitida Elegant is Chinese kamperfoelie. Deze soort wordt 100-120 cm hoog. In mei verschijnen onopvallende geurende witte bloemen. Het kleine ovale blad is glanzend en donkergroen van kleur. Chinese kamperfoelie is goed winterhard, groeit traag en heeft weinig snoei nodig. In het najaar ontstaan paarsblauwe bessen, waar de vogels dol op zijn. Voor mensen zijn de bessen giftig.

Chinese kamperfoelie

Benamingen van struikkamperfoelie worden door elkaar gebruikt. Het beste kun je de Latijnse benaming aanhouden, als je op zoek bent naar een specifieke soort. Dan kan er geen verwarring over bestaan. De meeste mensen zullen met de Chinese kamperfoelie de Lonicera nitida Elegant bedoelen, die in het kopje hierboven beschreven wordt.

Lonicera pileata

Lonicera pileata is een breed uitgroeiende sterke groenblijvende heester met donkerder groene ovaal klein blad. De bloei is onopvallende en geel in de maand mei. De hoogte is ongeveer 30-40 centimeter. Pileata is een goede bodembedekker, die veel gebruikt wordt als vakbeplanting in het openbaar groen. De plant hoeft niet gesnoeid te worden, wil je dit wel doen, kort dan de lange scheuten in het voorjaar en/ of de zomer. In het najaar ontstaan er paars/zwarte besjes, deze zijn giftig voor mensen, maar de vogels lusten ze graag.

Lonicera fragrantissima

Een struikkamperfoelie die het meest lijkt op de kamperfoelie klimplant. Hij heeft dezelfde bloeiwijze. Het is een winterbloeiende struik, die tot ongeveer 150 cm hoog wordt. Deze goed winterharde Lonicera fragrantissima bloeit met sterk geurende wit/gele bloemen op de kale takken. De half wintergroene heester bloeit van januari tot en met april. Na de bloei ontstaan rode bessen die geliefd zijn bij vogels. De bloemen hebben goede nectar voor bijen en insecten.

Door het regelmatig wegsnoeien van oude takken, houdt je de plant jong.

Winterkamperfoelie

Winterkamperfoelie is de Nederlandse naam voor Lonicera fragrantissima. Dit komt natuurlijk door de bloeiperiode van deze kamperfoelie, die ligt in de maanden januari tot april. Wil je meer weten over winterkamperfoelie, kijk dan in het kopje hierboven onder Lonicera fragrantissima.

Kamperfoelie haag

Struikkamperfoelie is geschikt voor bodembedekking, vakbeplanting en om een lage haag van te maken. Dit komt omdat ze makkelijk in vorm te snoeien zijn. Je kunt de planten regelmatig snoeien, zodat je een mooie compacte strakke haag krijgt. Om een haag te maken van Lonicera nitida kun je het beste 4 a 5 planten op een meter planten.

Struikkamperfoelie kopen

Struikkamperfoelie is geschikt voor in de schaduw, halfschaduw en zon. Dus wat dat betreft kun  je hem overal in je tuin wegzetten. De plant heeft qua voedingsomstandigheden in de bodem ook weinig eisen. Zorg er wel voor dat de plant niet teveel in de wind staat, en geen natte standplaats krijgt. Daar kan struikkamperfoelie minder goed tegen.

Kies bij de aanschaf van de plant een betrouwbare leverancier. Ga je in de winkel shoppen, kijk dan naar een plant met veel vertakkingen, die er gezond uit ziet. De wortels van de plant mogen niet teveel verstrengeld zijn in de pot, dan heeft de plant te weinig groeiruimte gekregen.

Veelgestelde vragen over struikkamperfoelie

Hoe hoog wordt struikkamperfoelie?

De meeste soorten struikkamperfoelie worden tussen de 30 en 80 centimeter hoog

Hoeveel struikkamperfoelie per meter?

Om een dichte haag te krijgen plant je 4 a 5 planten op een meter.

Hoe moet je struikkamperfoelie snoeien?

Om een compacte plant te krijgen, snoei je de langste takken van de struikkamperfoelie terug. Dit kun je zowel in het voorjaar als in de zomer doen. Het beste snoei je op een bewolkte dag.

unieketuinen.nl