jasmijn

Jasmijn

Jasmijn, ook wel Jasminum genoemd, is een prachtige en geurende plant die al eeuwenlang grote populariteit geniet door zijn schoonheid en heerlijke geur. Het is een bloeiende plant die voornamelijk voorkomt in Azië, maar ook in andere delen van de wereld, zoals Midden-Amerika en Europa.

Jasmijn als plant

Wat jasmijnplanten gemeen hebben, is dat ze bekend staan om hun aangename geur. Vooral de witbloemige jasmijn wordt veelvuldig gebruikt in parfums en geurende producten, zoals zeep en lotions. Jasminum wordt eveneens toegepast in de traditionele geneeskunde en aromatherapie. Er wordt beweerd dat de geur van Jasminum ontspannend en slaapbevorderend is. Dit helpt bij het verminderen van angst en stress.

Wanneer jasmijn planten?

De tijd om jasmijn planten te planten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type Jasminum, het klimaat en de groeiomstandigheden. De meeste jasmijnsoorten, zoals de winterjasmijn en de geurende Jasminum, kun je het beste in de lente of in de herfst planten. Tijdens deze seizoenen is de temperatuur overwegend mild en is er voldoende regen om de planten te helpen wortelen en groeien.

De bloem van de jasmijn

De bloem van de jasmijn is een van de meest opvallende en aantrekkelijke kenmerken van deze plant. De meeste jasmijnbloemen zijn wit of geel van kleur, maar er zijn ook soorten met roze, rood of oranje bloemen. In sommige culturen speelt de jasmijnbloem ook een belangrijke rol in religieuze en ceremoniële rituelen.

Jasmijn: soorten

Er zijn veel verschillende soorten jasmijnplanten die variëren in grootte, kleur en geur. Een bekende soort jasminum is bijvoorbeeld de Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides). Deze soort is winterhard en wordt ook wel sterjasmijn genoemd. Een andere populaire soort is de boerenjasmijn, ook wel bekend als Philadelphus. Er zijn nog veel meer soorten Jasminum die allemaal hun eigen unieke kenmerken bezitten.

Winterjasmijn of Jasminum nudiflorum

De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een winterharde klimplant met heldergele bloemen die van december tot maart bloeien, nog voordat de bladeren verschijnen. Deze jasminum is een van de weinige planten die bloeien in de winter, waardoor deze een welkome verschijning zijn in de minder zonnige maanden.

De winterjasmijn is niet alleen populair vanwege de heldere gele bloemen, maar ook vanwege de geur. Hoewel de geur niet zo sterk is als die van de zomerjasmijn, bezit de winterjasmijn ook een subtiele zoete geur die veel mensen waarderen.

Jasminum polyanthum

Jasminum polyanthum, ook bekend als roze jasmijn of Chinese jasmijn, is een groenblijvende klimplant met een overvloed aan geurige roze-witte bloemen. De bloemen van de Jasminum polyanthum bloeien in de lente en de vroege zomer en hebben een zoete geur. Ze zijn klein en wit, met een vleugje roze en vijf bloemblaadjes die in een stervormige vorm zijn gerangschikt.

De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een standplaats met volle zon of halfschaduw. Deze jasminum soort heeft ondersteuning nodig om te klimmen en kan worden geleid langs hekken, trellissen of muren.

Gewone jasmijn of Jasminum officinale

Jasminum officinale, ook bekend als gewone jasmijn, is een klimplant met witte bloemen en een heerlijke geur. De gewone jasmijn is een krachtige klimmer die steun nodig heeft om omhoog te groeien. De plant kan tot tien meter hoog worden en bloeit van de late lente tot de vroege herfst. De bloemen van de Jasminum officinale zijn wit en hebben een zoete bedwelmende geur die ’s nachts sterker wordt.

Gewone jasmijn wordt vaak toegepast in parfums en cosmetica. Eveneens wordt de plant in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege de vermeende kalmerende en angstverlichtende eigenschappen.

Jasminum sambac

Jasminum sambac staat ook bekend als de Arabische jasmijn en komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. De bloemen van de Jasminum sambac zijn wit en hebben een aangename, zoete geur die vooral ’s nachts sterk aanwezig is. De bloemen bloeien vanaf de lente tot in de zomer.

De bladeren van deze plant zijn glanzend en donkergroen van kleur en de stengels kunnen klimmen tot wel drie meter hoog. In de tuin is Jasminum sambac dan ook zeer geschikt om tegen hekken, trellissen en muren op te laten groeien. De plant biedt een overvloed aan mooie bloemen, terwijl de geur ook bestuivende insecten aantrekt.

Jasminum grandiflorum

Jasminum grandiflorum wordt ook wel Spaanse jasmijn of koninklijke jasmijn genoemd. De plant heeft witte bloemen die een zoete en aangename geur verspreiden. Deze bloemen worden vaak gebruikt in parfums en aromatherapie vanwege hun kalmerende eigenschappen. Bovendien wordt de essentiële olie van deze jasminum gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege de antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen.

Jasmijn snoeien

Ondanks de vele soorten jasmijn die er bestaan, moeten ze overwegend op dezelfde manier gesnoeid worden. De beste tijd om Jasminum te snoeien is in het voorjaar, nadat de vorst voorbij is en voordat de plant begint aan een nieuwe groeiperiode.

Tijdens het snoeien moeten dode, beschadigde en zieke takken worden verwijderd om de plant gezond te houden. Je kunt ook de oudere takken terugsnoeien tot net boven een knoop of een vertakking. Hierdoor zal de plant nieuwe takken ontwikkelen en een vollere uitstraling krijgen.

Bij sommige soorten jasminum kan het nodig zijn om ook de langere ranken terug te snoeien. Dit kan de plant helpen om zich beter te ontwikkelen en meer bloemen te produceren. In alle gevallen is het belangrijk dat je de natuurlijke vorm van de plant behoudt.

Jasmijn: struik, boom of klimplant?

De jasmijn is een veelzijdige plant die in verschillende vormen kan groeien, bijvoorbeeld als boom, struik of klimplant. Als boom kan jasmijn tot wel tien meter hoog groeien. Dit type Jasminum heeft een rechte stam met vertakkingen die onderaan beginnen en zich naar boven toe uitbreiden.

Als struik is jasminum compacter dan de boomvorm en heeft het meer vertakkingen die dicht op elkaar groeien. Een jasmijnstruik kan tot ongeveer twee meter hoog worden en heeft een meer ronde en vollere uitstraling dan de boomvorm.

Jasmijn als klimplant kan tot zes meter hoog groeien en zich om hekken, palen en muren wikkelen. Deze Jasminum bloeit vaak rijker dan de andere twee vormen en is een goede keuze als je een spectaculair bloeiende klimplant wilt hebben.

Veelgestelde vragen over jasmijn

Is jasmijn winterhard?

Het hangt af van de specifieke soort jasminum en de omgevingsomstandigheden, maar over het algemeen zijn veel soorten jasmijn winterhard.

Hoe stek je jasmijn?

Knip een stek van tien tot vijftien centimeter van de plant. Steek deze in een pot of bak met potgrond en dek het geheel af met bijvoorbeeld plastic. Na zes weken zal de stek wortel gaan zetten. Daarna kun je doorgaan met verpotten tot de plant groot en sterk genoeg is om in de tuin te planten.

Wat is de betekenis van jasmijn?

De naam jasmijn is een afgeleide van het Perzische woord ‘Yasmin’. De betekenis is “Geschenk van God”.

Hoe verzorg je jasmijn?

Jasmijnplanten zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en vereisen niet veel aandacht. Geef de jasmijn regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast heeft jasminum regelmatige bemesting nodig om gezond te blijven.

Wanneer bloeit jasmijn?

De bloeitijd van de jasmijnplant varieert afhankelijk van de soort en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen bloeit jasminum in het voorjaar en in de zomer. Sommige soorten, zoals de winterjasmijn, bloeien echter in de winter.

Een jasmijnplant kopen

Als je op zoek bent naar een jasmijnplant om te kopen, zijn er enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden.

  • Kies een soort die past bij jouw behoeften en de omgevingsomstandigheden waarin je de plant wilt kweken.
  • Kies een jasmijnplant die past bij de grootte van de ruimte waarin je deze wilt kweken. Houd er rekening mee dat sommige soorten jasmijnplanten best groot kunnen worden, dus kies een geschikte grootte die past bij jouw tuin of buitenruimte.
  • Zorg ervoor dat je weet hoe je voor de jasminum moet zorgen voordat je deze koopt. Het is belangrijk om te weten hoe vaak je water moet geven en hoe je de plant moet bemesten en snoeien.
  • Wil je jasminum gebruiken om een haag te creëren, plant dan drie tot vijf planten per strekkende meter.
unieketuinen.nl