toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn, ook bekend als Trachelospermum jasminoides of Sterjasmijn, is een prachtige klimplant afkomstig uit Azië. Deze plant is een populaire keuze bij veel tuinliefhebbers vanwege zijn aangename geur en de mooie bloemen.

Trachelospermum jasminoides

De Trachelospermum jasminoides heeft glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. In de zomer produceert de Toscaanse jasmijn kleine witte bloemen die blijven bloeien tot in de herfst. Deze plant is ook nuttig voor het milieu. Hij trekt bijen en vlinders aan die belangrijk zijn voor de bestuiving van planten.

Toscaanse jasmijn als klimplant

Een van de belangrijkste voordelen van de Toscaanse jasmijn is de snelheid waarmee deze groeit. In de juiste omstandigheden kan deze plant tot zes meter hoog worden en zich snel uitbreiden. Hierdoor is de Trachelospermum jasminoides een ideale keuze voor het bedekken van (grote) oppervlakken. Deze klimplant heeft echter wel een solide ondersteuning nodig om te kunnen klimmen. Zorg ervoor dat je hiervoor een geschikt object gebruikt, zoals een trellis of hekwerk.

Toscaanse jasmijn op een schutting of pergola

Door zijn uitstekende klimeigenschappen kan de Sterjasmijn ook worden gebruikt om een pergola, boog of schutting te bedekken en zo een prachtig geurend bladerdak te creëren. Het is hierbij van belang dat de plant goed wordt ondersteund en dat deze regelmatig wordt gesnoeid om de groei onder controle te houden.

Wanneer de plant begint te groeien, zal deze snel de pergola of schutting bedekken en een mooie groene achtergrond creëren voor andere planten en bloemen in je tuin. Een pergola of schutting bedekt met Toscaanse jasmijn is niet alleen mooi, maar biedt ook privacy en beschutting tegen de wind. Dit maakt Sterjasmijn een prima optie voor het creëren van een mooie rustige buitenruimte waar je kunt ontspannen en genieten van de schoonheid van de natuur.

Toscaanse jasmijn op een rek

Toscaanse jasmijn is een mooie klimplant die goed gedijt op een rek. Een rek is een eenvoudige, maar effectieve structuur die kan worden gebruikt om de plant te ondersteunen en te begeleiden terwijl deze groeit. Wanneer je Sterjasmijn op een rek plant, moet je ervoor zorgen dat het rek stevig is en de juiste afmetingen heeft om de plant te ondersteunen tijdens de groei.

In tegenstelling tot een pergola of schutting, biedt een rek niet veel beschutting tegen de zon, dus het kan nodig zijn om een extra zonnescherm te plaatsen of het rek in de (half)schaduw te plaatsen om te voorkomen dat de plant te veel blootgesteld wordt aan de zon.

Trachelospermum soorten

Er zijn ongeveer tien soorten Trachelospermum bekend. De twee meest voorkomende soorten die als tuinplanten worden gekweekt, zijn de Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn of sterjasmijn) en de Trachelospermum asiaticum, ook wel bekend als Chinese Sterjasmijn. Deze soorten worden ook weer in verschillende varianten gekweekt.

Andere, minder bekende, soorten Trachelospermum zijn onder meer: Trachelospermum dunnii, Trachelospermum caudatum, Trachelospermum lanceolatum en Trachelospermum difforme. Elk van deze soorten heeft unieke kenmerken en wordt gekweekt voor verschillende doeleinden, zoals de bodem bedekken of klimmen.

Trachelospermum asiaticum

Trachelospermum asiaticum, ook wel bekend als Chinese Sterjasmijn, is een groenblijvende klimplant die afkomstig is uit China, Korea en Japan. Deze plant heeft donkergroene glanzende bladeren die licht golvend zijn en tot ongeveer acht centimeter lang worden.

In de zomer produceert Trachelospermum asiaticum clusters van kleine witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De bloemen hebben een kenmerkende vijfbladige stervorm en bloeien van juni tot september. Na de bloei ontwikkelen zich kleine zwarte bessen.

Trachelospermum asiaticum ‘Ogon Nishiki’

Trachelospermum asiaticum ‘Ogon Nishiki’ is een variant van de Chinese sterjasmijn. De ‘Ogon Nishiki’ is afkomstig uit Japan en heeft opvallende bontgekleurde bladeren die groen en geel van kleur zijn met witte spatten. De kleuren zijn het meest levendig tijdens de lente en zomer.

Deze plant heeft verder dezelfde kenmerken als de gewone Trachelospermum asiaticum, zoals de geurige witte bloemen die in de zomer bloeien. Het is een groenblijvende klimplant die tot ongeveer vijf meter hoog en een meter breed kan worden.

Trachelospermum jasminoides ‘Pink Air’

Trachelospermum ‘Pink Air’ is een ondersoort van de Trachelospermum jasminoides. De naam ‘Pink Air’ verwijst naar de lichtroze bloemen van deze variant die een subtiele geur afgeven. De bloemen zijn kleiner dan die van de gewone Sterjasmijn en hebben een kenmerkende trechtervorm.

De bloeitijd is vergelijkbaar met die van de gewone Trachelospermum jasminoides en loopt van juni tot september. Trachelospermum ‘Pink Air’ kan net als de gewone Sterjasmijn gebruikt worden als klimplant om muren, schuttingen of pergola’s te bedekken.

Verschillende bloeikleuren

Roze Toscaanse jasmijn

Roze Toscaanse jasmijn is geen officiële benaming van een Trachelospermum-soort, maar er zijn wel enkele varianten van de Toscaanse jasmijn met roze tinten in de bloemen. Een voorbeeld hiervan is de, hiervoor besproken, ‘Pink Air’. Een ander voorbeeld is de ‘Pink Showers’. Deze plant heeft eveneens roze bloemen die een heerlijke geur afgeven.

Een andere variant met roze bloemen is Trachelospermum jasminoides ‘Variegatum’. Deze plant heeft bontgekleurde bladeren met crème en lichtgroene kleuren en produceert roze bloemen in de zomer.

Witte Toscaanse jasmijn

De Trachelospermum jasminoides, heeft van oudsher witte bloemen. Vandaar dat deze plant ook wel Witte Toscaanse jasmijn genoemd wordt. Mocht je een dergelijke plant tegenkomen dan weet je dus dat je met de gewone Toscaanse jasmijn of Sterjasmijn te maken hebt.

Er zijn echter nog meer (onder)soorten die witte bloemen produceren. Een voorbeeld van een variant met witte bloemen is de ‘Star of Venice’. Deze klimplant heeft stervormige witte bloemen die de hele zomer lang bloeien.

Gele Toscaanse jasmijn

Een variant van de Trachelospermum jasminoides met gele bloemen is de ‘Star of Toscane’.  Het is een groenblijvende plant met zachtgele bloemen die bloeien vanaf de late lente tot het begin van de herfst. De bloemen van de gele Toscaanse jasmijn zijn stervormig en hebben een sterke friszoete geur. In de zomer veranderen de bloemen van zachtgeel naar heldergeel. Deze plant is een uitstekende keuze voor mensen die houden van jasmijn met iets meer kleur in hun tuin.

Toscaanse jasmijn of sterjasmijn kopen

Je kunt Toscaanse jasmijn of sterjasmijn kopen bij de meeste tuincentra en online tuinwinkels. Het is een populaire plant en het is zeker niet moeilijk om deze te vinden. Bij het kopen van de plant is het belangrijk om op de kwaliteit van de plant te letten. Zorg ervoor dat de plant er gezond uitziet en vrij is van ziekten en plagen.

Kies ook de juiste grootte en neem een plant die past bij de oppervlakte van je tuin. Als je een kleine tuin hebt, kies dan voor een compacte variant. Wil je de plant als klimplant gebruiken? Neem dan een plant met lange stengels. Gebruik ongeveer drie planten per strekkende meter voor het creëren van een mooie groene afscheiding.

De beste tijd om Toscaanse jasmijn of sterjasmijn te kopen, is de lente of vroege zomer, wanneer de planten actief groeien. Het is aan te raden om de plant te kopen op dezelfde dag dat je van plan bent om deze te planten.

unieketuinen.nl