Hondsroos ofwel Rosa Canina

Roos van de hond, is de letterlijke vertaling van Rosa Canina. In oude tijden werd beweerd dat een beet in de wortel van de hondsroos hondsdolheid kon voorkomen of genezen bij honden. Een andere variant is dat de hondsroos hondenbeten genas.

Rosa Canina

De hondsroos hoort in de rozenfamilie. Het is een forse struik die ongeveer 3 meter hoog kan worden. In Nederland en België komt hij inheems voor in struwelen en haag/bos randen. In juni en juli bloeit de roos met witte of lichtroze bloemen die een doorsnede hebben van ongeveer 5 centimeter. De bloemen trekken veel insecten, zoals bijen en vlinders. Nadat de bloem is uitgebloeid vallen de kelkbladeren af en blijft een dan nog groene vrucht over. De bladeren en takken van de hondsroos zijn groen, soms wat rood aangelopen. De takken hebben flinke stekels, die haakvormig gebogen zijn. Rosa Canina staat graag op een zonnige plek in niet te natte grond.

Wil je een Rosa Canina zonder stekels aan de takken, dan kun je kiezen voor de Rosa Canina ‘Assisiensis’. De roos lijkt sterk op de gewone Hondsroos, met gelijke bloeitijd, bloemen en bottels.

Rozenbottel

Rozenbottel

De groene vrucht die zich ontwikkeld uit het hart van de bloem rijpt aan de hondsroos. De vrucht is een ovale, rood-oranje rozenbottel. De bottels worden graag gegeten door vogels tijdens de wintermaanden. De naam rozenbottel en bottelroos worden door elkaar gebruikt. Rozenbottel is dus de vrucht van de hondsroos.

Van rozenbottels kun je rozenbotteljam of rozenbottelthee maken. Rozenbottels bevatten veel vitamine C. Als je de vrucht opent vindt je een harig pluis en zaden. Het pluis wat tussen de zaden zit wordt gebruikt om jeukpoeder van te maken. Wanneer je de pluis eet, zou dit irritatie in de maag kunnen veroorzaken. Het is aan te raden om handschoenen te dragen bij het openen van de bottel.

Je kunt de rozenbottels van (onder andere) de hondsroos onder andere gebruiken voor: 

  • kun je ze koken en het sap gebruiken,
  • de gekookte vruchten door een zeef halen,
  • de vruchten gebruiken nadat je het pluis en de zaden hebt verwijderd (met je handschoenen)
  • de vruchten en/of zaden drogen voor gebruik

Rosa Canina snoeien

De Rosa Canina bloeit op tweejarig hout, dit is de voornaamste regel waar je aan moet denken wanneer je de roos snoeit. Wilde rozen snoei je met als reden om ze te verjongen. Ook wanneer takken in de weg zitten of te lang worden, beschadigd zijn of niet meer nuttig kun je ze snoeien.

Let hierbij op dat je handschoenen draagt. De stekels op de takken zijn geen lieverdjes. Het beste tijdstip om de bottelroos te snoeien is in de periode tussen half februari en half april. Zorg in ieder geval dat je niet snoeit wanneer het vriest of wanneer er op korte termijn vorst wordt verwacht.

inheemse wilde rozen

Bottelroossoorten

Er zijn verschillende soorten inheemse wilde rozen met rozenbottels als vruchten. Een opsomming van een aantal van deze soorten vind je hier:

  • Rosa Rugosa is de Japanse bottelroos. Deze is te herkennen aan de grootste bottels. De sterke struik heeft roze, rozerode of witte bloemen.
  • Rosa Pimpinellifolia is een sterke duinroos met zwarte bottels. De bloeikleur is wit of lichtroze in de maanden mei en juni. Zoals de naam al doet vermoeden, kan deze roos goed tegen de zeewind.
  • Rosa Moyessi geeft flesvormige opvallende rozenbottels. De bloei is rood van kleur. In de maanden juni en juli zijn de bloemen te bewonderen.
  • Rosa Rubiginosa, ook bekend onder de naam Egelantier. Een inheemse roos die bloeit in de maanden juni tot augustus met roze bloemen. De rozenbottels die na de bloei verschijnen zijn fellrood van kleur.
  • Rosa Villosa, andere namen voor de Rosa Villosa zijn viltroos en Rosa Tomentosa. Hij bloeit vanaf mei met bleekroze of witte bloemen. De bottels zijn oranjerood van kleur.
  • Rosa Glauca, Kleine roze bloemen met een wit hart die bloeien aan de Rosa Glauca. De bloemen verschijnen in de maanden juni en juli. De rozenbottels zijn oranjerood van kleur.

Op zoek naar een andere bloem met de naam roos erin? Check onze artikelen over de chinese roos, gelderse roos, klaproos of stokroos eens.

unieketuinen.nl