Hoe kweek je een zonnebloem?

Zonnebloem kweken en verzorgen

Je hebt een zakje zonnebloem zaadjes en je wil graag een vrolijke rij zonnebloemen in je tuin hebben. In dit artikel vertellen we je hoe je dit aanpakt.

Zonnebloemen kweken

Zaai je zonnebloem zaadjes direct in de volle grond en kies een ruim plekje uit met veel zon. Maak de aarde goed los, zodat de wortels makkelijk kunnen groeien. Het beste kun je dit vanaf half mei doen, wanneer er geen kans meer is op vorst. Maak een gat van twee tot drie centimeter diep en leg de zonnebloempit met het puntje naar boven in het gat. Vul het gat met aarde en giet er minimaal een halve liter water overheen.

Geef je zonnebloemen extra water op de dagen dat het niet regent. Wil je extra grote zonnebloemen, dan kun je ze extra ‘bijvoeren’ met voeding als ze ongeveer een halve meter hoog zijn. Met een bamboe stok kun je de zonnebloem ondersteunen, zodat ze niet omwaaien bij een flinke wind.

Hoe houd ik een zonnebloem klein?

Kleine zonnebloem

Wil je graag kleine zonnebloemen, dan kun je bij een kwekerij of tuincentrum zaadjes kopen voor zogenaamde dwergzonnebloemen. Deze zonnebloemen worden slechts 40 centimeter hoog en bloeit snel na het zaaien. Deze mini zonnebloem maakt snel zijtakjes die ook weer mooie zonnebloemen produceren. Plant meerdere dwergzonnebloemen in een pot voor een mooie volle en vrolijke look. De dwergzonnebloem bloeit van mei tot oktober mits je ze op een zonnige plaats zet. Zaai de zaadjes eerst in (turf)potjes en zet ze daarna bij elkaar in een grotere pot. Ook de dwergzonnebloem heeft veel water nodig, geef hem minstens twee keer per week water.

Kan ik ook zonnebloemen in potten houden?

Er zijn vele soorten zonnebloemen, waarvan enkele uitermate geschikt zijn voor het houden in potten. De hierboven beschreven dwergzonnebloem bijvoorbeeld, of de zogenaamde Sunsation. De Sunsation wordt ongeveer 30 centimeter hoog en kan zowel binnen als buiten op het terras staan. Deze variant heeft een grote bloem met een zwart hart en een supersterk blad.

Geef de zonnebloem in pot veel water. Als je hem elke dag water geeft, dan heb je er het langste plezier van. Let er wel op dat je de pot niet de hele dag kletsnat houdt, dan rotten de wortels. Een keer per week een beetje Pokon of andere plantvoeding is ook een goed idee. Knip de verwelkte bloemen uit de plant, zodat de andere knoppen meer ruimte hebben om uit te komen. 

Rode zonnebloem

Welke soorten zonnebloemen zijn er?

Er zijn zeer veel soorten zonnebloemen, zowel eenjarige als vaste planten. Hieronder noemen we de bekendste:

  • Helianthus annuus is de meest bekende zonnebloem. Dit is een eenjarige bloem die ongeveer een meter hoog wordt. Deze bloem heeft op iedere dikke steel een prachtige geelgekleurde bloem.
  • Helianthus debilis is ook een eenjarige bloem, maar deze bloem groeit vertakt, zodat je de hele zomer door nieuwe bloemen in je tuin hebt. De debilis wordt ongeveer een halve meter hoog.
  • Helianthus Florenza is een prachtige roodbruine bloem met een gele rand. Deze bloem wordt ongeveer 1.20m hoog.
  • Rode zonnebloem, de Helianthus annuus Red Sun is een erg populaire bloem. Deze is verschillende tinten rood en heeft een lange steel. Hij is daardoor ook erg geschikt als snijbloem. Deze rode zonnebloem wordt 1.50m tot 1.80m hoog en bloeien van juni tot september.
  • De Mammoetzonnebloem is een hoge bloem die wel tot 5 meter hoog kan worden. Deze bloem kun je het beste binnen in een turfpotje laten ontkiemen en daarna in een zonnig plekje in de tuin zetten. Deze enorme zonnebloem kan wel wat ondersteuning gebruiken, dus zorg dat je lange bamboe stokken bij de hand hebt.
  • Voorjaarszonnebloem is een gele bloem die, zoals de naam al zegt, vroeg bloeit, van april tot mei. Deze zonnebloem wordt ongeveer 40 centimeter hoog en is zeer geschikt voor de siertuin. Deze bloem is een vaste plant en zal ieder jaar opnieuw gaan bloeien.
  • Hartbladzonnebloem is ook een vaste plant die bloeit van mei tot en met juli. Deze bloem wordt 30 tot 90 centimeter hoog en kenmerkt zicht door kleine gele bloemen die meestal met twee tot zes bij elkaar staan.

Wat is de betekenis van zonnebloem?

De zonnebloem is niet zomaar een bloem. Deze bloem komt oorspronkelijk uit Centraal en Zuid-Amerika en is door de Spaanse veroveraars meegenomen naar Europa. De wetenschappelijke naam van de zonnebloem is Helianthus, dit is een samenstelling tussen de Griekse worden Helios (zon) en Anthos (bloem).

De symbolische betekenis van de zonnebloem is geluk, levenslust, adoratie en bewondering.

Zonnebloem zaden

Zonnebloem drogen

Na het bloeiseizoen van jouw zonnebloem kun je de zonnebloemen afknippen en in de groenbak gooien, maar je kunt ook de zonnebloem drogen en de zaden ‘oogsten’. Er zijn een aantal manieren om dit te doen.

Het drogen van de zonnebloem op de stengel

Als je ziet dat de zonnebloem begint te verwelken, dan is hij klaar om geoogst te worden. Zorg dat de zonnebloem goed droog blijft, anders komen de zaadjes niet goed los van de bloem. Voor deze methode is het dus belangrijk dat het droog weer is. In ons natte Nederland is de tweede methode ‘De bloem afknippen en drogen’ wellicht een betere methode. Wil je de bloem toch graag op de stengel drogen, bind dan een papieren zak stevig om de bloem heen. Dit voorkomt dat dieren de zaadjes opeten en daarnaast zorgt het ervoor dat de zaadjes op de grond vallen, dit scheelt weer tijd bij het oogsten. Als na een tijdje de achterzijde van de bloem helemaal bruin is geworden, is het tijd om de bloem af te knippen en te beginnen met oogsten. Laat ongeveer 30 centimeter stengel aan de bloem vast zitten. Haal dan de zak eraf en haal de zaadjes uit de bloem. Als het goed is dan kun je deze er nu gemakkelijk uitschudden. De zaadjes die nog vast zitten, haal je er makkelijk uit door over het hart van de bloem te strijken. Je kunt bij sommige bloemen wel meer dan 1000 zaadjes uit een bloem oogsten.

De bloem afknippen en drogen

Zoals ik al zei.. in het natte Nederland is het wellicht makkelijker om de bloem af te knippen en binnen te drogen. Bind ook nu een papieren zak stevig over de bloem heen en knip dan de bloem met zo’n 30 centimeter stengel eraf. Hang nu de bloemen ondersteboven, aan de stengel dus, aan een stuk touw. Doe dit bij voorkeur in een warme droge ruimte. Controleer regelmatig de zonnebloemen en verzamel de zaadjes die er al afgevallen zijn in een luchtdichte doos. Zo blijven ze lekker vers. Het drogen van de zonnebloemen duurt ongeveer vier dagen.

Het oogsten van de zonnebloem zaadjes

En nu? Wat doe je met al die zaadjes? Als eerste is het belangrijk dat je de zaden even goed afspoelt met koud water. Op deze manier spoel je viezigheid en eventuele bacteriën eraf. Leg dan een dikke handoek klaar en verspreid de zaadjes daarop om ze te laten drogen. Laat ze nu een paar uur met rust.

Zonnebloem zaadjes opeten of opnieuw zaaien

Je kunt de zaadjes nu opeten of bewaren om deze het volgende seizoen opnieuw te zaaien.

  • Opnieuw zaaien
    Bewaar de zaden in luchtdichte doos en plant ze in het voorjaar weer. Je kunt uiteraard ook de natuurlijke weg gebruiken om dit te bereiken, door de zonnebloemen niet handmatig te drogen. Maar een voordeel van deze methode is dat je de zaden kan beschermen tegen dieren en nattigheid.
  • Zaadjes zouten en roosteren
    Als je de zaadjes wilt opeten, dan kun je ze meteen zouten en roosteren. Laat hiervoor de zaadjes de hele nacht in een mengsel van 2 liter water en 100 milliliter zout staan. De volgende dat laat je de zaadjes goed uitlekken op bijvoorbeeld keukenpapier en daarna kun je ze verspreiden over de bakplaat (tip: gebruik bakpapier). Rooster de zaadjes ongeveer een half uur tot ze goudbruin zijn op 150 graden. Schud tijdens het roosteren regelmatig de zaadjes los. Laat nu de zaadjes helemaal afkoelen en…. Smullen maar.
unieketuinen.nl