basilicum

Wat je nog niet wist over Basilicum!

Basilicum is een kruid wat veel in de Italiaanse keuken gebruik wordt. Het is niet winterhard, maar wel een overblijvende plant. Als je hem laat overwinteren in je huis of in de kas kun je er lang van genieten. Naast dat het een lekkere aanvulling is in gerechten is het ook een erg gezonde keuze. En zijn er nog een aantal voordelen aan het kruid, lees verder om erachter te komen waar Basilicum nog meer goed voor is.

Basilicum plant

In het artikel De kruidentuin, de complete gids voor beginners schrijf ik tips over een kruidentuin en het aanleggen hiervan. Basilicum is een leuke, makkelijke plant om te kweken. Het is belangrijk dat je weet hoe je de plant moet behandelen en wat deze nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. De plant, zoals je hem uit de supermarkt kent, bestaat uit groot aantal kleine plantjes. De wetenschappelijke naam is Ocimum Basilicum. De plant wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog. Het plantje is ook bekend onder andere namen zoals Koningskruid en Bazielkruid.

Het kweken van Basilicum

Naast dat je de plant in het tuincentrum of de supermarkt kunt kopen, is Basilicum goed zelf te kweken.  Basilicum is zoals eerder gezegd een vast plant, die warm moet overwinteren. In de praktijk blijkt het echter dat er regelmatig opnieuw gezaaid moet worden. Ook door stekken kan de plant worden vermeerderd.

Zaaien

Eind april kun je de zaadjes binnen of in een kas zaaien. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf half mei buiten te zaaien. De zaadjes die  je binnen hebt geplant, kunnen dan ook naar buiten. De grond waar je in zaait dient een vruchtbare waterdoorlatende grond te zijn. De beste plek voor basilicum is een zonnige beschutte plek. Het plantje heeft een bossige opgaande groeiwijze. Wanneer de basilicum uitgegroeid is tot een volwassen plant met bloemen en wordt bestoven door insecten ontstaan er zaden wanneer de bloemen uitdrogen. Uit de hoesjes van de bloemen kunnen dan de kleine zwarte zaadjes worden geoogst. Deze zaadjes zijn een aantal jaar geschikt om te planten. Zo kun je altijd opnieuw zaaien en oogsten.

Het verzorgen van de Basilicumplant

Het verzorgen van de Basilicumplant

Omdat de basilicum veel blad maakt, heeft het graag wat extra voeding en dan het liefste met stikstof. Basilicum is daarnaast erg gevoelig voor droogte. Houdt de grond waar hij in staat daarom vochtig, maar niet drijfnat. Het beste kun je dit doen door onder de pot (met gaten onderin) een schaal met water te plaatsen, zodat de grond en de wortels de benodigde hoeveelheid water kunnen opnemen. Ververs dit water wel regelmatig om bacteriën te voorkomen. Als het nog niet erg warm is buiten, kun je de plantje lauwwarm water geven. Door de jonge planten te toppen, krijg je meer zijscheuten. Meer scheuten, betekent meer blaadjes en dus meer opbrengst.

Stekken

De basilicum planten die je in de winkel koopt bestaan vaak uit een heleboel plantjes. De potgrond waarin ze gezet zijn, hebben niet voldoende voedingsstoffen om de plant lang mee te laten leven. Daarnaast krijgt de plant een schrikeffect van hun omgeving naar een nieuwe omgeving. Wanneer je langer van deze planten wilt genieten, kun je ze het beste overplanten in een grotere pot met goede vruchtbare grond vol voedingsstoffen. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water krijgt, maar niet drijfnat is. Het beste laat je de plant water opnemen door de pot met gaten onderin te plaatsen in een schaal met water. Ververs dit water regelmatig. Indien je geen grote pot hebt, kun je de plantjes delen en in 2,3 of 4 delen in kleinere potten zetten in vruchtbare potgrond.

Basilicum oogsten

Het oogsten is gemakkelijk, er zijn verschillende manieren. Maar eigenlijk komt het niet zo nauw. Je kunt de stengels oogsten door ze helemaal onderaan af te knippen. De plant zal opnieuw uitlopen. Een andere optie is dat je snoeit net boven de onderste 2 blaadjes. Vanuit deze stengel zullen dan 2 nieuwe stengels ontstaan met nieuwe blaadjes.

Basilicum bewaren

Je kunt Basilicum maar heel kort bewaren. Oogst de blaadjes daarom zo laat mogelijk. Indien het niet anders kan, kun je de blaadjes in een afgesloten plastic zakje in de koelkast maximaal 1 dag goed houden. Wanneer je dit kruid op een later moment in je gerechten wilt gebruiken is het een goed idee om het te verwerken tot pesto en deze in te vriezen. Het drogen van basilicum in de oven is ook een optie, echter hierdoor verlies je veel smaak ten opzichte van de verse blaadjes.

Basilicum soorten

Er zijn meer dan 160 soorten basilicum. Ik zal er hiervan een aantal aan je voorstellen.

Ocimum basilicum of Genovese

Dit is de meest voorkomende soort die je vaak in de supermarkt ziet. Het blad is ovaal met een punt, of afgeronde vorm. De nerven zie je goed aan beide zijden van het blad. Dit heeft de typische bekende basilicum smaak.

Citroen basilicum

Zoals de naam als zegt smaakt en ruikt deze naar frisse citroen. Qua uiterlijk lijkt de plant veel op de ‘Genovese’ met een wat spitser blad.

Rode/Paarse basilicum

Deze soort is een opvallende met zijn roodpaarse blad. De bloemetjes zijn lichtroze van kleur, in tegenstelling tot de witte van de groenbladige varianten. De verzorging en verwerking in gerechten is te vergelijken met de groene soort. De smaak is iets minder sterk.

Thaise basilicum

De Thaise basilicum heeft een pittige anijsachtige smaak. De soort is minder gevoelig en wat makkelijker te telen dan de gewone Basilicum. De stengels van de plant zijn paars en het blad groen. De bloemetjes zijn roze van kleur.

Kaneel basilicum

De naam zegt het wederom, een basilicumsoort met een kaneelaroma. Het plantje heeft paarse stengels met groen blad en purperkleurige bloemen.

Basilicum en dieren

Waar Basilicum en andere kruiden allemaal goed voor kunnen zijn….nou, voor het verjagen van ongewenste insecten. Lees verder…😊

Basilicum tegen vliegen en fruitvliegjes

Meerdere kruiden zorgen ervoor dat je keuken een minder favoriete plek wordt voor fruitvliegjes. Onder andere basilicum en wat takjes lavendel in de vensterbank van je keuken zorgen ervoor dat de fruitvliegjes je keuken minder aantrekkelijk vinden.

Basilicum giftig voor katten

Gelukkig niet, basilicum is niet giftig voor katten. Vaak is het wel verstandig om je kat in de gaten te houden, als hij of zij gaat eten van bijvoorbeeld gras of basilicum. Het is namelijk geen onderdeel van zijn normale dieet. Houd je kat dus in de gaten, mogelijk is er wat anders aan de hand. Ook voor honden is Basilicum niet giftig. Je kunt het ze zelfs wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering.

Basilicum voor het konijn

Net zoals voor de kat en de hond is basilicum ook niet giftig voor je konijn. Geen enkele reden dus om basilicum niet in je (kruiden)tuin te planten.

Basilicum tegen muggen

Het lijkt wel een wonderplantje, ja ook muggen houden niet van de geur van basilicum. Dus zet vooral je planten rondom je zonnige terras, zodat je in de avonduren minder last hebt van vervelende muggen.

Basilicum tegen mieren

In het artikel Hoe kom je van mieren af vermeldde we het al. Wanneer je last hebt van mieren is een middel om ervan af te komen: het planten van een kruidentuintje, waaronder Basilicum.

Samenvatting van Basilicum: een decoratief, smakelijk en nuttige plant.

unieketuinen.nl