Tuinkas, inspiratie & informatie

Waarom zou je eigenlijk een tuinkas willen? Het grootste voordeel van de tuinkas is het verlengen van het seizoen, dus je kunt langer plantjes zaaien, paprika’s oogsten, bloemen stekken etcetera. Een tuinkas is een licht doorlatend huisje dat bedoeld is voor het zaaien en telen van eigen oogst. De wanden zijn licht doorlatend en sluiten goed af om de temperatuur in de kas op peil te houden.

Tuinkas kopen

Een tuinkas kun je in een tuincentrum kopen, bij een bouwmarkt of bij legio online webwinkels. De keuze is echt te groot. Heb je voorkeur voor een ‘echte’ winkel, dan kun je eens bij de Hornbach of bij Intratuin kijken. Je kunt vaak een kas gemonteerd bewonderen en kijken of deze afmetingen voldoen aan je wensen (en aan de ruimte in je tuin).

Een tuinkas kopen via een webshop kan ook betrouwbaar. De gemiddelde webshop levert de producten vaak snel en bieden ook gewoon garantie, net zoals een ‘normale’ winkel.

Voor mijn kweekkas heb ik gekeken op de webshop van Intergard. Ze hebben diverse kassen van verschillende formaten, maar niet zoveel dat ik er keuzestress van kreeg.

Bekijk hier het aanbod tuinkassen op intergard.nl.

Goedkope tuinkas

De prijs van een tuinkas hangt natuurlijk helemaal af van het formaat wat je wilt natuurlijk. Wil je de hele buurt blij maken met jouw gekweekte komkommers, of ga je voor een rucola oogst die op één boterham past.

Meestal worden de grotere tuinkassen, waar je in kunt lopen zeg maar, kweekkassen genoemd. De prijs van deze kweekkassen begint rond de 500 tot 600 euro.

Naast kweekkassen heb je ook muurkassen. Deze kassen plaats je tegen een muur, en zijn over het algemeen kleiner en dus goedkoper dan kweekkassen. De prijs van een muurkas begint rond de 250 euro.

Er is ook zoiets als een moestuinbak, of kweektafel, met een kap. Deze kweektafel is een bak op hoge poten en door de kap kun je ook in deze bak perfect plantjes kweken. Je hebt uiteraard wel minder ruimte dan in een muurkas of kweekkas. De prijs van een kweektafel ligt ook stukken lager, deze begint rond de 30 euro, maar dat is dan exclusief de kap.

De goedkoopste variant van een tuinkas is een soort tent van doorzichtig materiaal. Het voordeel van deze exemplaren is dat ze razendsnel op te zetten zijn, het nadeel is dat ze uiteraard wel wat minder stevig zijn dan de glazen tuinkassen.

Mini of kleine tuinkas

Zoals ik net al heb je kweekbakken, kweekkassen, tuinkassen in allerlei soorten en maten. De kleinste zijn bijvoorbeeld gewoon bakken die je op je vensterbank kunt zetten van het formaat van een A3. Deze kweekbakken met deksels kun je gebruiken om zaadjes te ontkiemen die je daarna verpot of in de tuin plant.

Tuinkas van glas

Tuinkassen van glas worden getypeerd naar aanleiding van de dikte van het glas. De tuinkassen bij intergard bevatten bijvoorbeeld tuindersglas van drie millimeter dik. Dit tuindersglas is voordelig in prijs en eenvoudig te vervangen. Andere voordelen van tuindersglas is dat het veel licht doorlaat, waardoor de gewassen beter groeien, en je kunt vanaf de buitenkant zien of het lekker groeit. Daarnaast is het zeer duurzaam en ook zeer bestand tegen atmosferische en chemische invloeden, bijvoorbeeld van schoonmaakmiddelen. Dit tuindersglas heeft een isolatiewaarde van 6 W/m² K.

Tuinkas aluminium frame

tuinkas intergardIk wil toch graag even één specifieke tuinkas uitlichten en dat is de kweekkas van Intergard. Deze kas is er in diverse afmetingen en de prijs start bij 580 euro.

Deze tuinkas of hobbykas is bestemd voor de hobbyist en gevorderde kweker en bevat tuindersglas van 3 mm dik, een dakraam, integraal verwerkte dakgoten en een schuifdeur. De kas is eenvoudig te monteren.

Bekijk deze tuinkas.

Tuinkas zwart

Net zoals stalen zwarte frames voor binnendeuren hip zijn, is het ook hip om een tuinkas te hebben met een zwart frame. Het merk Gardenmeister heeft een Prestige lijn. De glazen tuinkassen uit deze lijn hebben een prachtig, stijlvol zwart frame met 4 mm dik veiligheidsglas. Ze zijn wel pittig geprijsd, de goedkoopste uit deze lijn is 1450 euro.

Houten tuinkas

Is jouw tuin meer klassiek ingericht, dan vind je een aluminium frame kweekkas misschien niet de beste keuze voor je tuin. Uiteraard kun je ook kassen met een houten frame kopen, of zelfs zelf maken.  Als je een houten tuinkas aanschaft, moet je goed opletten op het type hout en dan vooral op hoe goed dit hout bestand is tegen weersinvloeden.

Hout is over het algemeen duurder dan aluminium, dus een houten tuinkas heeft een hoger prijskaartje dan de aluminium variant.

Tuinkas inrichten

Ok, je hebt ondertussen bedacht dat je een tuinkas wilt hebben en wellicht ook al welke kas dit zou moeten zijn. Maar.. dan ben je er nog niet, je zult ook de kas moeten inrichten. Je kunt natuurlijk je oude houten tafel in de kas plaatsen, maar dat is dan weer niet zo licht doorlatend voor de planten die je bijvoorbeeld op de grond plaatst.

Voor kweekkassen zijn speciale kweekrekken verkrijgbaar. Deze kweekrekken hebben bijvoorbeeld twee ‘etages’ en zijn gemaakt van aluminium buizen. Deze zijn licht doorlatend en je kunt er gemakkelijk je kweekpotjes tussen klemmen.

Je kunt ook kiezen voor een draadstaal rek of een lichte, smalle aluminium kweektafel in je tuinkas. Handig voor als je tuinkaswerk aan het doen bent.

Tuinkas accessoires

Wil je je tuinkas nog verder upgraden? Heeft hij al regenwater opvang? Je kunt een regenpijpset voor je tuinkas of muurkas aanschaffen, zodat je het regenwater kunt opvangen en dit duurzaam kunt hergebruiken in je kas.

Automatische raam- en deuropeners zijn een must voor de echte pro. Het luchten van een kweekkas is van levensbelang. Een automatische raamopener reageert op de temperatuur, als het warm wordt dan zet de olie in de raamopener zich uit, waardoor het raam zich opent en als het kouder wordt, dan zal hij weer sluiten. Check wel even of deze ook op jouw tuinkas passen.

Er is ook zoiets als schermgaas. Is het een tikje te heet? Dan kunnen de plantjes in je kas wel wat schaduw gebruiken. Plaats schermgaas aan de zonkant van je kweekkas en houdt de zon tegen. Er is wit schermgaas, schaduwdoek, deze heeft een schermcapaciteit van 15% en groen schermgaas met een schermcapaciteit van 30%.

unieketuinen.nl