vlonder maken

Vlonder maken? Bekijk dit stappenplan!

Wil je graag een vlonder maken? Dan maak je een zeer goede keuze! Een vlonder heeft namelijk veel voordelen voor een tuin. De keuze voor een vlonder kan verschillende redenen hebben. Als je bijvoorbeeld een tuinhuisje gaat maken, kan het zijn dat je het terras er op aan wilt laten sluiten. Hiervoor is een vlonder maken erg handig. Daarnaast kan het ook zijn dat je woning hoger ligt dan je tuin. Een vlonder zorgt er dan voor dat je woning goed bij het terras aansluit. Het grootste voordeel van een vlonder is dat het niet erg belastend voor de ondergrond, waardoor je het gemakkelijk kunt plaatsen. Wij leggen je graag uit hoe.

De eerste stappen van de vlonder

In eerste instantie ga je aan de slag met de ondergrond. Omdat een vlonder doorgaans niet erg belast wordt, hoef je niet perse palen in de grond te slaan. Het is echter wel slim om de fundering zo stevig mogelijk te maken. Je kunt er daarom goed aan doen om enkele betonpoeren te gebruiken om de vlonder stevig in de grond vast te zetten. Zeker als je op de vlonder een groot terras wilt neerzetten, raden wij het aan om de fundering inclusief betonpoeren te bouwen. Uiteraard is het belangrijk om goed de afmetingen te bepalen alvorens je aan de slag gaat met het realiseren van de vlonder.

De ondergrond van de vlonder bouwen

Als je een vlonder gaat bouwen, dien je eerst de ondergrond goed te bewerken. Zorg ervoor dat je ondergrond altijd anti-worteldoek of grind bevat. Dit zorgt ervoor dat er geen planten onder de vlonder kunnen gaan groeien, waardoor je geen last krijgt van planten die tussen de vlonder doorsteken. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende ventilatie is onder de vlonder. Een goed gereguleerde waterafvoer is vervolgens ook erg belangrijk. Met grind heb je al direct een goede afvoer voor het water. Zorg ervoor dat het worteldoek niet direct op de liggers geplaatst wordt. Dit kan namelijk voor vochtproblemen zorgen.

Raamwerk bouwen

Nadat je het worteldoek of het grind hebt geplaatst, ga je aan de slag met het raamwerk. Dit raamwerk bestaat uit hout dat je aan elkaar maakt met vlonderschroeven. Deze vlonderschroeven zijn probleemloos te verwerken, waardoor het niet nodig is om voor te boren in het hout. Draai de schroeven rustig in met een lage stand op de schroefmachine om eventuele scheuren in het hout te voorkomen. Daarnaast blijft er altijd een kans dat de schroeven te warm worden en daardoor afbreken. Gebruik daarnaast nooit spijkers voor de vlonder. Deze kunnen na verloop van tijd omhoog kruipen uit het hout, waardoor je vlonder minder stevig wordt. Gebruik daarom altijd roestvrij stalen schroeven om de vlonder een lange levensduur mee te geven.

De afwerking van de vlonder

Als je het raamwerk gebouwd hebt, kun je de planken in de vlonder gaan plaatsen. Let erop dat de planken altijd van hetzelfde hout is en de planken lang genoeg zijn. Dit zorgt ervoor dat de kans op kleurverschillen zo klein mogelijk blijft. Ook is het belangrijk om het hout goed te behandelen met een beits of een coat. Zo blijft de kleur goed behouden en krijgt houtrot geen kans. Om de afwerking van de vlonder compleet te maken, ga je alle planken na op splinters. Deze wil je natuurlijk niet in je voeten krijgen. Heb je kleine kinderen? Dan kun je er ook voor kiezen om de hoeken van de planken ronder te maken. Zo voorkom je dat de kinderen tegen de punten van de planken aan kunnen  vallen.

unieketuinen.nl