kamperfoelie snoeien

Kamperfoelie snoeien, zo makkelijk is het!

De kamperfoelie is een klimplant die met gemak jouw lege muur in de tuin kan vullen. Deze plant wordt ook wel Lonicera genoemd. Deze klimplant kan niet alleen een hele muur bedekken, maar is tot veel meer in staat. Een kleine boompje in de tuin zal het met de kamperfoelie in de buurt moeilijk overleven. De Lonicera verstikt zo’n boompje namelijk met gemak. Daarom is kamperfoelie snoeien belangrijk!

Kamperfoelie snoeien

Als je een kamperfoelie in de tuin hebt staan is het opletten geblazen. Voornamelijk als je wat jonge bomen in de buurt hebt staan. Deze klimplant kan deze boom namelijk verstikken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zie je dit bijna gebeuren? Dan is het de hoogste tijd om de kamperfoelie eens te snoeien. De klimplant kan daar ook prima tegen.

Geef de kamperfoelie na het snoeien altijd voldoende water. Zo kan de plant zich weer goed herstellen en mooi teruggroeien. De klimplant is ook erg blij met wat koemestkorrels na een snoeibeurt. Hier voedt de plant zich mee.

Wanneer kamperfoelie snoeien?

Kan jouw Lonicera, hoe de kamperfoelie ook wel wordt genoemd vrijuit klimmen? Dan is het goed om de klimplant pas te snoeien in maart. Het is dan goed om alle lange en oude takken flink af te knippen. Hierdoor gaat deze klimplant weer prachtig bloeien in de zomermaanden. Je krijgt er dan ook mooie nieuwe bloemen voor terug.

Dat betekent echter niet dat je de plant alleen in maart kunt snoeien. Ook na de bloei is het prima om de plant af te knippen. Soms is de plant gewoon te lang gegroeid, waardoor je van een aantal takken af moet. Je kunt de Lonicera best een keer tot 60 cm boven de grond af te knippen, voornamelijk als deze er verwilderd uit ziet. In dat geval krijg je er weer een prachtige en gezonde klimplant voor terug.

Kamperfoelie stekken

De kamperfoelie ofwel Lonicera is een perfecte plant om een lege muur te bedekken. Wellicht heb je ook nog een schutting die wat bedekking nodig heeft. Je kunt dan een nieuwe kamperfoelie erbij planten, maar je kunt er ook voor kiezen om deze te stekken. Je gebruikt dan jouw kamperfoelie om een nieuwe Lonicera te laten groeien.

Stekken doe je idealiter in de maanden november en december. Je snijdt dan een flink stuk van een goede tak af. Een goede tak wil natuurlijk zeggen dat deze goed gegroeid is en gebloeid heeft. Deze goede tak doop je eerst in de stekpoeder en daarna in een pot met potgrond. Zorg ervoor dat de kamperfoelie eerst binnen kan groeien. Verwen de plant dan ook met genoeg water en bemesting. Als de klimplant genoeg wortels heeft ontwikkeld, kun je deze buiten gaan planten.

Kamperfoelie planten

Heb je net een kamperfoelie gekocht? Dan kun je deze wel meteen buiten planten, zolang het maar niet vriest. Dat betekent dus dat je bijna het hele jaar deze klimplant kunt kopen en planten. Zorg ervoor dat de tuingrond goed bemest is en plant daar de kamperfoelie in. Net zoals bij een gestekte Lonicera moet je deze de komende tijd voldoende water geven.

Let er wel op dat je de plant gaat planten op een plek waar de schaduw en de zon beide half aanwezig zijn. Als er te veel zonlicht op schijnt, kan de grond namelijk verbranden. Dit verbrandt dan niet alleen de grond, maar ook de wortels.

Veelgestelde vragen over kamperfoelie

Je weet inmiddels hoe je een kamperfoelie moet snoeien, stekken en planten. Je wil natuurlijk ook iets weten over de kenmerken van de plant. We beantwoorden jouw vragen hieronder.

Is kamperfoelie groenblijvend?

Er zijn verschillende kamperfoelie soorten te koop. Sommige van deze klimplanten zijn groenblijvend. De Lonicera henryi en de Lonicera japonica zijn daar voorbeelden van. Dit zijn wel planten die ook hun blad laten vallen in de winterperiode. Daarnaast zijn er ook soorten, die niet wintergroen zijn.

Is kamperfoelie giftig?

De kamperfoelie is giftig. Zowel de bladeren als de bessen aan dit blad kunnen misselijkheid en braken veroorzaken. Let daarom goed op je kinderen en huisdieren als zij bij de kamperfoelie in de buurt kunnen komen. Het beste is om meteen naar de huis- of dierenarts te gaan als je ook maar een vermoeden hebt dat iemand ziek is van deze klimplant.

Hoewel de plant voor ons giftig is, heeft deze toch ook genezende eigenschappen. De gedroogde bloemen en bladeren van deze plant hebben een ontsmettende werking. In de Chinese geneeskunde kennen we kamperfoelie als een van de 50 meest gebruikte kruiden. Of je in China, Japan of de rest van Azië nou last hebt van verkoudheid, urineweginfecties, keelontstekingen of griep, kamperfoelie wordt hiervoor gebruikt.

Dat neemt niet weg dat de plant giftig is en blijft. Ga dan ook niet zelf experimenteren met deze klimplant, voordat je nog zieker wordt dan dat je al was.

Is kamperfoelie winterhard?

Deze klimplant is zeker winterhard. De Nederlandse weersverwachtingen kan deze plant gemakkelijk doorstaan. Het is wel oppassen met een net geplante kamperfoelie. Zorg ervoor dat je deze bij vorst wel goed afdekt.

kamperfoelie in bloei

Wanneer bloeit kamperfoelie?

Het is een beetje afhankelijk van de soort, maar de kamperfoelie bloeit het vaakst in het voorjaar en de zomer. De Lonicera fragrantissima is een uitzondering en bloeit juist in de winter en de vroege lente.

Tijdens de bloeitijd komen er prachtige bloemen aan de Lonicera. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende kleuren. Je hebt ze in geel, wit, rood, roze en paars. De roze rode en geelwitte bloemen zijn de bekendste variant. Deze bloemen verspreiden ook een heerlijke zoete geur. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan de takken. Voor ons hebben deze geen waarden, want ze zijn juist giftig.

Deze zoete geur komt je wellicht bekend voor. De geur wordt namelijk veel gebruikt in zeep, badschuim en douchegel. Daardoor kan de geur voor jou heel herkenbaar zijn. De geur wordt alleen nooit ‘kamperfoelie’ of ‘Lonicera’ genoemd. De Franse naam ‘chèvrefeuille’ moet naar deze zoete geur verwijzen. De naam kan dan wel anders zijn, de geuren daarentegen komen precies overeen.

unieketuinen.nl