Riet

Waarom Riet een geweldige plant is voor in je tuin

Phragmites Australis, oftewel riet, kan een geweldige aanvulling zijn op je tuin! Het is een veelzijdige plant met lange stengels die wel één tot drie meter hoog worden. En dat niet alleen, zijn volle uitstraling maakt hem ideaal voor elke omgeving! Deze winterharde plant kan praktisch overal geplant worden, dus ook in jouw tuin. Met hun dichte, maar wortel loze aard geven ze stabiliteit aan gebieden, en als ze eenmaal gevestigd zijn hebben ze minimaal onderhoud nodig, wat perfect is voor drukke huiseigenaren.

Riet heeft niet alleen praktische toepassingen in de tuin, maar ziet er natuurlijk ook fantastisch uit! Een mooie massa gebladerte en hoge rietpluimen in de nazomer. Dit maakt dit siergras tot een geweldige optie voor in je tuin en zal zeker de aandacht trekken!

Rietpluim

Rietpluimen in de tuin kunnen een werkelijk prachtig gezicht zijn! Het is alsof je kijkt naar een wolk van heerlijke pluisjes. Phragmites Australis bloeit van juli tot oktober met een paarsachtige of bruinachtige rietpluim. Deze pluim kan rechtop staan, maar, vooral later in de bloei, ook gaan overhangen.

Riet kopen

Phragmites australis kopen voor in je tuin? Een goed idee! Riet staat graag nat, dus plant hem bij voorkeur in een natte, voedselrijke grond, bijvoorbeeld dicht bij een vijver. Let bij je aankoop wel op de plantafstand. Voor Phragmites is het advies om drie planten per strekkende meter te planten, of vijf per m2.

In principe kun je riet het hele jaar door planten. Alleen bij vorst wordt dit afgeraden.

Riet snoeien

Is het belangrijk om riet te snoeien? Het antwoord daarop is ja! Het snoeien van riet bevordert namelijk de groei en dichtheid, en is vooral belangrijk voor jonge planten. Begin met het dragen van handschoenen om jezelf te beschermen tegen scherpe randen, en gebruik een takkenschaar of schaar met lange steel om op veilige afstand van de grassprieten te blijven. Knip alles weg wat er dood of ongezond uitziet, en knip dan elk sprietje bij de basis af om een gezonde hergroei te bevorderen.

Zorg ervoor dat je niet meer dan 25% van de plant afsnoeit. Als je namelijk te veel snoeit, dan mist de plant een deel van zijn stengels en bladeren om zichzelf in stand te houden. Overweeg om dode of zieke delen van het riet te verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe groei, en om oude stengels uit te dunnen die licht tegenhouden voor andere delen van de plant. Met een paar minuten inspanning om de paar maanden kun je ervoor zorgen dat je Phragmites er gezond en fantastisch uit blijft zien!

Wanneer riet snoeien?

De beste tijd om riet te snoeien is in de herfst, wanneer een deel van het overtollige gebladerte al is afgestorven en het weer nog mild genoeg is om buiten te werken. In deze tijd heb je ook beter zicht op wat er gesnoeid moet worden. Snoeien in de herfst betekent dat er minder kans is op vorstschade of bruine bladeren die je rietplanten in de winter en het voorjaar aantasten. Bovendien zorgt het ervoor dat meer voedingsstoffen elk deel van je riet bereiken wanneer de lente eindelijk aanbreekt!

Riet planten

Riet planten (Phragmites australis) is een fantastische manier om je tuin er prachtig groen en vol uit te laten zien. En het geeft ook een natuurlijke uitstraling aan je buitenruimte! De beste plaats om riet te planten is op een vochtige en lichte plaats, bij voorkeur in grond die vocht vasthoudt zoals bijvoorbeeld vlak bij een vijver. Voor het planten moet je een schep  gebruiken om elk gat groot genoeg te maken voor de wortels. Plant elke wortelstok minstens een meter uit elkaar en bedek deze met compost of natuurlijke mest. Houd de grond vochtig met regelmatige irrigatie (bij een tekort aan neerslag). Veel plezier van de prachtige rietstengels in je tuin!

unieketuinen.nl