Hortensia Soorten

De 17 mooiste Hortensia Soorten

Je houdt ervan of je houdt ervan 😊. Hortensia’s ze lijken allemaal op elkaar, maar toch zijn er zoveel verschillende soorten. Ruim 500 verschillende kweekvormen in alle soorten hortensia’s. Een onderverdeling in Hortensia’s is de volgende:

  • Hortensia Annabelle (arborescens),
  • klimhortensia (anomale of seemannii),
  • pluimhortensia (paniculata),
  • boomhortensia (aspera, villosa of heteromalla),
  • hortensia (serrata of involucrata),
  • eikenbladhortensia (quercifolia)
  • boerenhortensia (macrophylla)

Deze soorten hebben dan weer verschillende variëteiten. Ik zal per groep, wat mooie soorten met je delen in dit artikel.

Hortensia Annabelle

Ik schreef al een artikel over de Hortensia ‘Annabelle’.

Hydrangea arborescens Annabelle is een sterke witbloeiende Hortensia met een hele grote bloem. De doorsnede van de bloem kan tot 25 centimeter bedragen. De Hortensia Annabelle is er in nog 2 mooie soorten, een kleinere sterkere soort en een roze soort.

Hortensia arborescens ‘Strong Annabelle’

Deze witte compactere soort van de ‘Annabelle’ heeft stevigere stelen, de bloem is wat kleiner, maar hij bloeit net zo rijkelijk als de gewone ‘Annabelle’. Door de sterkere takken blijft de bloem wel overeind wanneer er een flinke bui valt of het hard waait. Dit in tegenstelling tot de ‘Annabelle’, die de topzware bloemen in die omstandigheden (haast) niet rechtop kunnen houden.

Hortensia arborescens ‘Pink Annabelle’

De ‘Pink Annabelle’ is vergelijkbaar met de ‘Strong Annabelle’. De kleur van de bloemen is licht roze. Ik herinner me nog dat een kennis me een exemplaar gaf, toen deze soort nog vrij onbekend was. Ik kreeg hem tijdens de housewarming van ons nieuwe huis, ruim 15 jaar geleden. Inmiddels is de soort een favoriet van velen.

Klimhortensia

Klimhortensia

De meest bekende klimhortensia is de Hydrangea Anomale Peteolaris. Deze zelfhechtende klimhortensia bloeit met cremewitte bloemen het liefst op de oost, west of noordkant van een huis, muur of schutting in de halfschaduw. Deze sterke, robuuste plant heeft schermvormige bloemen.

Hydrangea Anomale var. Corifolia

Cordifolia is een meer bescheiden klimmer. De witte kleine bloem en hartvormige bladeren van deze plant zijn zeer geschikt voor op een kleine muur. Hij klimt ook met zelfhechtende wortels en kan 2 tot 4 meter hoog klimmen.

Schizopragma hydrangoides

Deze derde soort is een bijzondere klimmer die op de hortensia lijkt. Het is wel een forse klimmer, die tot 10 meter kan groeien. De varieteit ‘moonlight’ heeft grijsgroen blad en een bijzondere bloem.

Pluimhortensia

Omdat de bloeiwijze, de pluim op een schapekop lijkt, wordt dit in de volksmond de schapekop Hortensia genoemd. Hydrangea Paniculata is een van de weinige hortensia’s die graag in de zon staat. Over het algemeen bloeien ze van juli tot en met augustus. Pluimhortensias zijn als struik of op stam te koop.

Hydrangea Paniculata ‘Limelight

Wellicht de meest bekende soort is de Hydrangea Paniculata ‘Limelight’. Staat toevallig ook in mijn tuin 😊 op stam. Het is een hele makkelijke plant. Prachtige kleur van bloem en bloeit jaar na jaar met de mooie limoengroene pluimen.

Hydrangea Paniculata ‘Vanille Fraise’

De bloem doet eer aan de naam, de hortensia bloeit in 2 kleuren, vanille bloemen die verkleuren van lichtroze naar donkerroze. Een heel bijzondere bloeiwijze. Zo heb je in juli een witte pluimhortensia, en in september, oktober een roze.

Boomhortensia

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit een struik. Boomhortensia is een verzameling van verschillende hortensia’s. De bloemen van de soorten hebben gelijkenis. Het zijn schermvormige bloemen, met bloemblaadjes aan de buitenzijden van het scherm en fertiele bloemen in het centum.

Hydrangea Aspera

Hydrangea Aspera

De variëteit Hydrangea Aspera ‘Sargentinia’ is een soort met een prachtige schermbloem. De bloemblaadjes zijn wit met een lila/paars hart en de fertiele bloemen in het centrum zijn lila/paars. De struik kan tussen de 200 en 250 cm hoog worden.

Hydrangea Heteromalla

Hydrangea Heteromalla is ook bekend onder de naam Bretschneideri. De platte schermvormige bloemen met fertiele bloemen in wit bloeien in de maanden juli en juni. Een zeer winterharde soort met een mooie rode bast.

Hydrangea Villosa

Een flink behaard blad heeft deze Japanse Hortensia. De bloemkleur van de fertiele bloemen is roze, het blad aan de randen is licht roze. Echt ook een bijzondere en imposante Hortensiasoort in verschillende variëteiten.

De ‘Blauwe’ Hortensia

Veel wordt er geschreven over hoe je een Hortensia Blauw krijgt, die dan ook weer roze kan worden. Een soort van Toverhortensia. In het artikel over Hortensia’s leg ik je uit wat je kunt doen om een roze hortensia blauw te krijgen en een blauwe weer roze. Als eerst moet je dus de juiste soort hebben hiervoor. De onderstaande twee zijn uitermate geschikt voor als je dit een keer wilt uitproberen.

Hydrangea Serrata ‘Bluebird’

Als je zorgt voor voldoende aluminium of ijzer in de bodem, zul je kunnen genieten van de mooie blauwe kleur die de ‘Bluebird’ kent. Hij bloeit in de maanden juni tot en met september. De bloemen zijn opgebouwd met in het midden fertiele bloemetjes omringd door een scherm met grote steriele bloemen.

Hydrangea Serrata ‘Veerle’

Naast de prachtige bloem, die bestaat uit een scherm met fertiele bloemen omringd door bloemblaadjes, heeft deze soort een prachtige herfstkleur. Het blad wordt in de herfst wijnrood tot dieppaars. Je kunt veel genot hebben van deze veelzijdige plant. Wanneer je na de vroege bloei de ‘Veerle’ terugknipt heb je kans op een tweede bloei.

Eikenbladhortensia

Hydrangea Quercifolia is te herkennen aan de vorm van het blad, dat lijkt op een eikenblad. De eikenbladhortensia bloeit op het oude hout met witte pluimvormige bloemen. De struik wordt 140 tot 160 centimeter hoog. Deze hortensia geniet in het najaar tevens een prachtige dieprode herfstkleur.

Boerenhortensia

Boerenhortensia

Zeker een bekende veel voorkomende soort, de Hydrangea Macrophylla. De boerenhortensia is over het algemeen een minder hoge soort, dus goed geschikt voor de kleinere tuinen. Toepasbaar als solitair of in vakbeplanting. Er zijn veel verschillende kleuren boerenhortensia, wit, verschillende kleuren roze, tot paars en blauw. Een boerenhortensia is een bolhortensia.

Hydrangea Macrophylla ‘Bodensee’

Afhankelijk van de grondsoort waar de ‘Bodensee’ op groeit is de kleur roze, paars of blauw. Deze soort is ook makkelijk te verkleuren naar blauw. Hij bloei in de maanden juni tot en met augustus.

Hydrangea Macrophylla ‘Hamburg’

Ook deze boerenhortensia is een van rozerood tot lila en blauwe bolhortensia. Als je de uitgebloeide bloemen afknipt bevorder je een tweede bloei van de plant. De bolhortensias zijn tevens goed geschikt om te drogen, zodat je nog langer van je bloemen kunt genieten in huis.

Hydrangea Macrophylla ‘Little White’

Dit is een van de laagst blijvende soorten onder de Hortensias. De volwassen hoogte is 60 centimeter. De ‘Little White’ bloeit met bloemen van juni tot en met september in een mooie witte kleur. Net als alle andere hortensia’s heeft ook deze graag voldoende vocht in de zomer.

unieketuinen.nl