Hortensia Annabelle

Hortensia Annabelle, de meest populaire bolhortensia

Een van de meest bekende hortensia’s is de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’. Deze populaire bolhortensia heeft zeer grote witte bolbloemen die bloeien op het jonge hout. Een naam die in de volksmond voor deze hortensia gebruikt wordt is de sneeuwbalhortensia.

Annabelle Hortensia

De hydrangea arborescens ‘Annabelle’ staat graag op een lichte plaats in je tuin. Bij een te sterke zon in de zomer staat de plant liever niet in de volle zon. Op een plek in de half schaduw voelt hij zich het meest thuis. De bloemen bloeien in de maanden juli, augustus en september. De bloeikleur is wit. Omdat het een hortensia is die op het jonge hout bloeit, moet je hem vroeg in het jaar snoeien. Over snoeitips voor de verschillende Hortensias kun je in het artikel Hortensia snoeien meer lezen.

Hortensia Annabelle snoeien

Voor de ‘Annabelle’ geldt dat je hem het beste in maart of april kunt snoeien. De takken kun je snoeien tot op een hoogte van 15 tot 50 centimeter. Hoe meer je snoeit, hoe harder die zal gaan groeien. Wil je dus een compacte stevigere struik, dan kun je het beste snoeien tot op 50 centimeter. Wil je dat de plant hoger uitloopt, dan snoei je rigoureuzer tot op 15 centimeter. Voor de bloei van de bloem geldt hetzelfde. Is de plant verder teruggesnoeid, dan zal deze langere stelen krijgen en grotere bloemen, dan wanneer er minder gesnoeid is.

Verzorging Hortensia Annabelle

Verzorging Hortensia Annabelle

Zoals voor elke Hortensia is het belangrijk dat je ze voldoende water geeft, zeker in de warme droge zomers die we momenteel ervaren. Je kunt dan het beste elke dag water geven. Liefst na zonsondergang, of voor zonsopgang. Wanneer de druppels water namelijk in de zon op de bloem of het blad komen is er een grote kans op verbranding. Hierdoor krijg je bruine plekken op je bloemen of bladeren.

De witte bloemen van de populaire ‘Annabelle’ soorten kunnen een diameter krijgen van wel 25 centimeter. In het begin van de bloei is de kleur van de bloemen bleekgroen, dit verkleurt naar wit en vervolgens limegroen. In het najaar verkleuren de bloemen naar paarsachtig bruin. Het blad van de plant is lichtgroen en rond van vorm.

Hortensia Annabelle ondersteunen

Als je plant te hard groeit, door bijvoorbeeld teveel voedingsstoffen in de grond of stevige snoei, heb je kans op slappe stengels. De Hortensia ‘Annabelle’ heeft dan wat ondersteuning nodig in de vorm van een plantensteun. De bloemen van de ‘Annabelle’ zijn namelijk zo groot dat er kans is dat ze bij een bui of veel wind omvallen. Dat zou zonde zijn van je bloeiende Hortensia. Gebeurt het onverhoopt toch dat je een afgebroken tak hebt, snoei deze dan tot net boven de grond af. De plant zal er verder geen last van hebben. De Hydrangea arborescens Annabelle Strong is een soort die wat dikkere stengels heeft. Deze zal veel minder ondersteuning nodig hebben of zelfs helemaal geen.

Hortensia Annabelle roze

Er is ook een roze variant van de ‘Annabelle’, namelijk de Hydrangea arborescens ‘Pink Annabelle’ ook Hydrangea arborescens Invincibelle’ genoemd.

Hydrangea Annabelle Strong

Hydrangea arborescens ‘Annabelle Strong’ is de wetenschappelijke naam voor deze sterke Annabelle soort. De ‘strong Annabelle’ wordt minder groot dan de ‘Annabelle’. De takken zijn wat steviger. Daarom is deze plant beter in staat om de topzware grote bloemen te dragen. Je kunt ze planten in een verhouding van 3 tot 5 per vierkante meter. De planttijd is gedurende het hele jaar door, tenzij het vriest. De bloeikleur van de ‘Annabelle Strong’ is wit, net als de gewone ‘Annabelle’.

Een andere naam voor de Hortensia ‘Annabelle Strong’ is Hydrangea arborescens ‘Incrediball’. Omdat de ‘Annabelle Strong’ iets vroeger in bloei komt, namelijk van juni tot en met september is het raadzaam om de snoei in maart te doen.

Hydrangea arborescens Pink Annabelle

De roze versie van de ‘Annabelle’ soort bloeit van juni tot en met september met roze bloemen. De ‘Pink Annabelle’staat het liefst op een plek in de halfschaduw of schaduw. Ze worden ongeveer 980 centimeter hoog. Een andere naam voor de Hydrangea arborescens ‘Pink Annabelle’is Hydrangea arborescens ‘Invincibelle’. De ‘Pink Annabelle’ bloeit met wat kleinere bloemen dan de gewone ‘Annabelle’. Het voordeel hiervan is dat er daarom minder kans is op topzware bloemen en er zal dus minder kans zijn op omvallen.

De snoeimethoden zijn voor alle ‘Annabelle’ soorten hetzelfde. Hoe korter je de plant snoeit in het vroeg voorjaar of late winter, hoe langer en dunner de stengels en hoe groter de bloemen zullen worden. De uitgebloeide bloemen kun je aan de plant laten zitten, voor een mooi decoratief beeld in de winter. Je kunt ze ook afknippen en drogen, zodat je er nog langer van kunt genieten.

unieketuinen.nl