Miscanthus sinensis

Miscanthus sinensis: 11 spectaculaire soorten

Een van de vele rietsoorten of siergrassoorten is Miscanthus sinensis, Prachtriet. Dit is een riet dat snel en sterk groeit. De groeivorm is prachtig, met het sierlijke groene blad, dat in een boog naar beneden hangt. Miscanthus sinensis bloeit niet altijd. Als prachtriet bloeit, dan is dat met roze pluimen in het najaar.

In het najaar sterft de plant in zijn geheel af. In het voorjaar, maart, kun je de pol in zijn geheel afsnoeien tot 10 a 20 centimeter boven de grond.

Prachtriet

Miscanthus wordt ook wel prachtriet genoemd of olifantenriet. Dit laatste komt doordat er varianten zijn, die 300 cm hoog kunnen worden. Prachriet bloeit in augustus of september, eerst met beige witte pluimen, die verkleuren naar goudbruin en zilvergrijs, afhankelijk van de soort. Het blad verkleurt in het najaar bruin, maar kan gedurende de winter gewoon aan de pol blijven zitten. Hierdoor heeft de pol in de winter bescherming van het blad en heb je een mooi wintersilhouet in je tuin.

Chinees prachtriet

Naast prachtriet is ook Chinees prachtriet dezelfde soort Miscanthus sinensis. Chinees prachtriet is er in veel verschillende soorten. De hoogten variëren van 100 tot 300 cm. De kleur van de bloempluimen verschilt van wit, tot koperkleurig tot rood. Van eind augustus tot september/ oktober is de bloeiperiode. De plant is goed te gebruiken als solitair, bijvoorbeeld op de hoek van een border of langs een vijver. Lees verder voor informatie over de verschillende soorten Miscanthus.

Soort Bladkleur Hoogte Bloeiend
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ Groen, bruine herfstkleur 140-160 Zilvergrijze pluimen
Miscanthus giganteus Groen met witte nerf, geelbruine herfstkleur 250-300 Zelden, witte bloempluimen
Miscanthus gracillimus Groen met witte nerf, eelbruine herfstkleur 160-180 Zelden
Miscanthus ‘Morning Light’ Groen, wit, zilvergrijs, geelbruine herfstkleur 120-150 Zelden
Miscanthus sinensis ‘Red Chief’ Groen, oranje rode herfstkleur 120-150 Roodbruine bloempluimen
Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ Groen, gele herfstkleur 150-200 Roodbruin/paarse pluimen
Miscanthus malepartus Groen met witte nerf, rode herfstkleur 160-200 Bruinrode bloempluimen
Miscanthus adagio Breed zilvergrijs blad, gele herfstkleur 100-150 Licht paars/roze pluimen
Miscanthus zebrinus Dwars groen-geel gestreept 160-200 Crème gele bloempluimen
Miscanthus ‘Red Cloud’ Groen, met bruinverdorde herfstkleur 80-100 Rode bloempluimen
Miscanthus sinensis ‘Purple Fall’ Groen, paarskleurige herfstverkleuring 100-150 Crème/ rozige bloempluimen

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’

Een bekende soort onder de Miscanthus sinensis is ‘Kleine Silberspinne’. Dit siergrassoort groeit met zilvergrijze bloempluimen in de maand september. De hoogte van de volwassen plant is tussen de 140 en 160. Het liefste staat miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ op een zonnige plek in een vochthoudende bodem. Uitgebloeide halmen kun je in maart wegknippen. Mocht de plant in de winter lelijk zijn geworden, kun je ook het blad wegsnoeien tot op 10 a 20 centimeter boven de grond. Is de pol te groot geworden, dan kun je deze delen door de pol te splitsen met een scherpe schop. Plant de 2 of 3 delen daarna opnieuw uit in de grond.

Miscanthus giganteus

Olifantengras, Chinees riet, Chinees prachtriet zijn Nederlandse benamingen voor Miscanthus giganteus. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze rietsoort een flinke afmeting met 250 tot 350 centimeter. Het blad is groen van kleur met een witte middennerf en hangt over. In september en oktober verschijnen er aantrekkelijke witte bloempluimen, die de sierwaarde behouden, gedurende de winter. De bloei is wel afhankelijk van een warme zomer en niet gegarandeerd.

Miscanthus gracillimus

Een van de oudste en daarom ook bekendste soorten is Miscanthus Gracillimus. Helaas bloeit de soort bijna niet in ons klimaat. Toch is het een aantrekkelijke blad plant. Het groeit mooi polvormig tot een hoogte van 175 centimeter. Het smalle blad valt sierlijk afhangend, waardoor het een soort bolvorm ontstaat. In het najaar kun je de plant wat opbinden, en in maart snoeit je de pol af tot 10 a 20  centimeter boven de grond. Miscanthus Gracillimus is goed winterhard.

Miscanthus ‘Morning Light’

De groeivorm van Miscanthus ‘Morning Light’ is een opvallend mooie eigenschap van dit pol vormende siergras. Het sierlijke smalle blad in de kleuren groen, wit en zilvergrijs hangt in een boog naar beneden. De hoogte de wordt bereikt ligt tussen de 120 en 150 centimeter. De plant staat graag op een zonnige plek in een waterdoorlatende bodem. Hij komt goed tot zijn recht als solitair, maar kan ook als vak beplanting worden gebruikt. De plant bloeit zelden in ons klimaat. In het voorjaar afknippen tot 10 centimeter boven de grond.

Miscanthus sinensis ‘Red Chief’

Prachtriet of reuzenriet is de Nederlandse benaming voor Miscanthus sinensis ‘Red Chief’. Red chief is een bossig siergras dat 120 tot 150 cm hoog wordt. Het heeft zijn naam te denken aan de herfstkleur die oranje rood is. De bloeipluimen van augustus tot oktober zichtbaar zijn, zijn roodbruin van kleur en verkleuren naar roomwit tot zilverwit.  Miscanthus sinensis ‘Red Chief’ houdt van een zonnige plek op een goed waterdoorlatende bodem. In het voorjaar kan de pol gesnoeid worden tot ongeveer 10 centimeter van de grond.

Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’

Siergras Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ is een variëteit onder de miscanthus met een breder groen blad. In de herfst verkleurt het blad naar geel. De hoogte is ongeveer 180-200cm. Van augustus tot en met oktober bloeit het siergras met roodbruin/paarse pluimen. Op een goed waterdoorlatende plek in de zon in de border, kan hij als solitair of als vak beplanting gebruikt worden. Deze soort is goed winterhard.

Miscanthus malepartus

Een prachtriet dat een bossige opgaande vorm heeft met een smal groen blad met witte nerf. In het najaar verkleurt dit blad naar een opvallend rode herfstkleur. Van augustus tot en met oktober verschijnen rozige bloempluimen die later roomwit kleuren. Malepartus houdt van een zonnig standplaats en een goed waterdoorlatende bodem. In maart snoeien tot 10 centimeter boven de grond.

Miscanthus adagio

Zoals de meeste Miscanthus soorten, is Miscanthus Adagio een sterke winterharde soort. Hij staat graag in de zon op een waterdoorlatende bodem, omdat de wortels niet van vocht houden. In de winter laat je het blad aan de plant zitten ter bescherminig, deze knip je in maart op 10 centimeter boven de grond af. In augustus en september bloeit deze soort met lichtpaars/roze pluimen. Het matig brede blad wat zilvergrijs is verkleurt in het najaar geel. De hoogte van de volwassen plant is maximaal 150 centimeter.

Miscanthus zebrinus

Een opvallend en grappig dwarsgestreept blad en daarmee een eyecatcher in de border. De plant wordt ongeveer 160-200 centimeter hoog. Liefst staat hij in de zon of lichte schaduw. De Nederlandse benaming is Zebragras. De pluimen zijn crème geel, verkleurend naar bruin in de herfst. In de winter verkleurt het blad naar bruin, wat je vervolgens in maart in zijn geheel op 10 centmeter boven de grond afsnoeit voor een nieuw seizoen.

Miscanthus ‘Red Cloud’

Een lagere soort Miscanthus is Miscanthus ‘Red Cloud’ met een hoogte van ongeveer 100 centimeter. Een polvormend siergras met een losse overhangende groeiwijze met smal groen blad. Hij staat graag op een zonnige plek in de border, geschikt als solitair of vak beplanting.  In augustus en september bloeit het siergras met opvallend rode pluimen.

Miscanthus sinensis ‘Purple Fall’

Last but not least, de Miscanthus sinensis ‘Purple Fall’. Japans sierriet met een spectaculaire najaarskleur. Het verkleurt van groen naar donkerpaars/ wijnrood. In augustus tot oktober bloeit ‘Purple Fall’met roze/ crème kleurige bloempluimen. De hoogte van het siergras is 100 tot 150 centimeter. Pas in het voorjaar, eind maart het blad wegsnoeien tot 10 centimeter boven de grond. Hierdoor heeft de pol in de winter wat bescherming van het verdorde blad.

Heb je nog vragen over siergras of de verzorging hiervan, mogelijk vind je het antwoord in het siergras artikel waarin 10 vragen en antwoorden over siergras staan.

unieketuinen.nl