blauwgras

Sesleria autumnalis, ook bekend als Blauwgras of Fonteinkruid

De tuin, een plek om thuis te komen! Sesleria autumnalis, ook bekend als blauwgras of fonteinkruid, is dé perfecte aanvulling om extra van jouw mooie tuin te kunnen genieten. Deze groenblijvende plant heeft unieke en aparte bladeren en onder de juiste omstandigheden bloeit sesleria de hele lente en zomer met zilverwitte bloemaren, die later bruin worden. Dit is een fantastisch gezicht is voor elke tuin gecombineerd met felle kleuren en opvallende vormen. Ben je benieuwd wat deze blauwgras plant nog meer kan doen voor jouw tuin? Lees dan snel verder!

Blauwgras

Denk je eraan om blauw gras voor je tuin te kopen? Een goed idee! Blauw gras, ook bekend als sesleria autumnalis, is een prachtige soort die een mooie uitstraling geeft en tegelijkertijd veel milieuvoordelen biedt. Het is lid van de Poaceae familie, waartoe ook andere belangrijke grassen behoren zoals haver, tarwe en rogge. Sesleria autumnalis is niet alleen mooi, maar dus ook goed voor het milieu omdat het de bodem minder verdicht en de temperatuur matigt. De wortels van de blauw gras plant helpen erosie te voorkomen en leveren voedsel en habitat voor verschillende diersoorten. Ook het onderhoud is vrij makkelijk, namelijk af en toe maaien en bemesten en binnen no-time is jouw blauwgras in volle glorie!

Blauwgras planten

Het planten van je Sesleria autumnalis in de late lente of vroege zomer is dé perfecte manier om een mooie tuin te creëren! Start met het kiezen van een mooi plekje voor je Sesleria. Het beste is een plek die minstens een halve dag direct zonlicht heeft. Blauwgras planten hebben goede zelfherstellende kwaliteiten, waardoor het een ideale keuze is voor jou als tuinier die prachtige groene tuin wilt aanleggen!

Sesleria autumnalis combineren

Als je op zoek bent naar ideeën over welke planten met sesleria autumnalis combineren, dan kun je overwegen om heidegras of fijn zwenkgras zoals kauw zwenkgras of sterk kruipend roodzwenkgras toe te voegen. Bovendien kunnen kleine vaste planten zoals drift, heide en kruipende flox in het voorjaar voor een mooi kleurenspel zorgen in je tuin. Kies vooral mooie planten die goed passen bij jouw tuin!

Blauw gras verzorgen

De beste manier om blauw gras verzorgen is door het te voorzien van zon, water en voeding. Zo kun je je sesleria het beste ongeveer 5-6 uur per dag zonlicht bieden! Wat water geven betreft, gebruik de 1-2 cm regel; je tuin 1-2 cm water per week geven zou ideaal zijn, dit kan via een sproeisysteem of handmatig. Voor het beste sesleria autumnalis onderhoud is het belangrijk om met een langzaam vrijkomende meststof te kiezen, zodat het voldoende voedingsstoffen krijgt.

Blauwgras snoeien

Blauwgras snoeien kun je het beste in het late voorjaar of de vroege zomer doen. Dit is namelijk hét moment dat het gras actief groeit! Er is dan meer fotosynthetische activiteit en dus gezonde nieuwe groei. Snoei de grassprieten parallel aan de grond en verwijder dode of door ziekte aangetaste delen van de sprieten. Let erop bij sesleria autumnalis snoeien dat je niet te veel snoeit, want dat veroorzaakt stress bij de plant. Regelmatig bemesten en water geven zal je blauwgras helpen om een snelle hergroei na het snoeien te bevorderen en om zijn natuurlijke vorm en kleur te behouden.

Soorten blauwgras

Ja, er zijn verschillende soorten blauwgras planten! Ben je nieuwsgierig naar de verschillende soorten blauwgras planten? Wil je meer weten over hun unieke kenmerken en eigenschappen waardoor ze in grote lijnen van elkaar verschillen? Lees hieronder meer over de verschillende varianten!

Sesleria nitida

Sesleria nitida, algemeen bekend als blauw zwenkgras, is een inheemse soort uit Europa en West-Azië. Dit grasras is een ideale keuze voor iedereen die op zoek is naar een winterhard en snelgroeiend gras dat kan gedijen in ongunstige omstandigheden. Het is bijzonder tolerant voor koude temperaturen en schaduwrijke omstandigheden, waardoor het perfect is voor beboste gebieden.

Sesleria caerulea

Sesleria caerulea is een siergras dat gekenmerkt wordt door stijve, pezige sprieten met een zeer kenmerkende blauw groene tint, die in de herfstmaanden verkleuren naar gele en bruine tinten. Als groenblijvend gras gedijt het zowel op zonnige als schaduwrijke plaatsen waar de temperatuur niet onder nul komt, zolang de grond, maar goed gedraineerd is. Zijn vermogen om droogte te verdragen maakt het mogelijk het te gebruiken als bodembedekker of voor de tuin.

Sesleria heufleriana

Sesleria heufleriana is een variëteit van blauwgrasland, meestal aangeduid als ‘herfst veengras’. Het is inheems in Eurazië, van het Middellandse Zeegebied tot in Korea. Dit gras vormt een mooi geheel en geeft een goede bodembedekking gedurende de lente- en zomermaanden. Sesleria heufleriana heeft fijnbladig grijsgroen blad met een onvertakte bloeiwijze. De bladerkluiten vormen een groenblijvende vaste plant die 15 cm hoog kan worden.

Blauwgras kopen

Blauwgras kopen? Het is belangrijk om de verschillende soorten  blauwgras planten te onderzoeken om er zeker van te zijn dat je de beste kwaliteit krijgt voor jouw tuin. Let bijvoorbeeld bij de aanschaf op soorten die bestand zijn tegen droogte en temperatuurwisselingen, zodat je mooie sesleria het hele jaar kan overleven zonder te veel gedoe. Maar vergeet ook niet dat het goed is om te bekijken wat voor soort grond je in je tuin hebt, zodat je wel planten koopt die speciaal voor jouw grond zijn afgestemd. Met deze tips hopen we dat je een fantastische blauw gras plant kunt vinden die perfect past in jouw tuin!

Blauwgras online kopen

unieketuinen.nl