japans bloedgras

Japans Bloedgras, sierlijk gras met rode herfstkleur

De Imperata cylindrica, oftewel Japans bloedgras, is een échte eyecatcher in jouw tuin! Dit levendige gras groeit in een unieke ronde vorm, rechtopstaand vanaf de basis met gekartelde punten die in verschillende richtingen wijzen. Het valt echter het meest op door zijn opvallende kleur – een smaragdgroene tint waardoor het opvalt tussen de omringende planten. En wist je dat Japans bloedgras relatief makkelijk te verzorgen is? Deze grassoort wordt gelukkig van zacht grond en verdraagt zowel droogte als zware regenval! Ja, Imperata Red Baron is een mooie keuze voor je achtertuin oase!

Imperata ‘Red Baron’

Het Japans bloedgras, ook wel de ‘Imperata Red Baron’ genoemd, is een spectaculair gezicht. Een uniek siergras met opvallende roodbladige sprieten die glinsteren in het zonlicht. Deze schoonheid dankt haar bijnaam aan haar gelijkenis met de cockpit kleuren van het vliegtuig van Baron Manfred von Richthofen uit WO I. Hij valt verder op door zijn onderhoudsvriendelijkheid en zijn vermogen zich goed aan te passen aan verschillende bodems en klimaten. Imperata Red Baron is een ondersoort van de Imperata Cylindrica, die wereldwijd zo nuttig is gebleken voor het behoud van de bodem, dat hij is uitgeroepen tot ’s werelds meest gebruikte grassoort! Op zoek naar een andere soort, lees hier meer over verschillende siergrassen.

Japans bloedgras combineren

Het combineren van Imperata Cylindrica met de juiste planten in je tuin kan je buitenruimte compleet transformeren! Combineer Japans bloedgras met buffelgras voor een mooie uitstraling. Of als je het wat opvallender wilt maken, meng het met blauwe liriope en plant ze in felle kleuren voor een opvallend middelpunt. Probeer voor een traditionele look de prachtige red baron te combineren met roze muhly grass en contrasterende kleuren riet. Wat je ook kiest, deze combinaties brengen je tuin zeker tot leven en creëren een geweldige, aangename omgeving waar je van kunt genieten! Lees meer tips om een japanse tuin te creëren.

Japans bloedgras snoeien

Het snoeien van Japans bloedgras in je tuin is de perfecte manier om het er fris en gezond uit te laten zien! De beste tijd om dit te doen is in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Snoeien betekent simpelweg het afsnijden van dode planten stengels en bladeren, of ze terugsnoeien om ze te verkleinen. Terugsnoeien mag in de lente en dan tot ongeveer 10cm hoogte.

Alles wat je nodig hebt, is wat basis snoeigereedschap – een paar handschoenen en snoeischaar of takkenschaar. Zonder regelmatig snoeien kan dit siergras onhandelbaar worden en overwoekeren, dat zou erg jammer zijn.

Veelgestelde vragen over Japans bloedgras

Woekert japans bloedgras?

De Imperata Red Baron woekert niet of nauwelijks. Het is gemakkelijk te vermeerderen met stekken of wortelstokken – ideaal voor tuiniers die deze plant over hun tuin willen verspreiden zonder zich in het zweet te werken!

Is Japans Bloedgras giftig?

Vanwege de kleur van het blad kun je je afvragen of het opvallende uiterlijk zoals zijn felrode bladeren betekent dat hij giftig is voor mensen. Het goede nieuws is dat Red Baron niet giftig is, maar probeer het niet te proeven – het smaakt vreselijk!

Is Japans Bloedgras wintergroen?

Nee, dit siergras is niet groenblijvend, wat betekent dat de plant niet het het hele jaar door groen blijft! De plant is wel winterhard, dus verschijnt in het voorjaar weer boven de grond met verse nieuwe frisgroene sprieten.

Japans bloedgras kopen

Japans bloedgras wordt ongeveer 40 centimeter hoog, hierdoor is dit siergras perfect als borderplant, maar kan je hem ook als bodembedekker gebruiken. De Imperata Cylindrica heeft maar heel weinig onderhoud nodig, en kan prima in de volle zon staan of in de halfschaduw. Hij kan iets slechter tegen een plek volledig in de schaduw. Deze plant is prima winterhard, maar blijft niet groen in de winter. Het blad wordt dan bruin.

Vergelijk de prijzen van Red Baron in onze webshop en kies de hoeveelheid die bij jouw tuin en tuinideeën past. De geadviseerde plantafstand is ongeveer 30cm. Je hebt dan zeven tot negen stuks nodig per m2.

unieketuinen.nl