Wat is een mooie kerstboom?

Wat is een mooie kerstboom?

Het wordt kouder buiten en de bomen laten hun blad vallen. In het najaar gaan we ons voorbereiden op de feestdagen. En daarmee volgt de vraag:  “Welke kerstboom kan ik het beste aanschaffen? Wil ik een echte kerstboom of een kunstboom?”

De voornaamste reden om voor een echte boom te gaan is natuurlijk de heerlijke geur, die de boom door je huis verspreid. Een andere eigenschap waar je een boom op uit zoekt is het uiterlijk en of de boom zijn naalden lang houdt. Kerstbomen zijn er in alle soorten en maten. Er is keuze uit de Picea Abies (de kerstspar), de Abies Nordmannia (de Nordmann) of toch een andere soort.

Bekijk de 10 populairste kerstbomen volgens Bol.com.

Welke mooie kerstboom neem jij dit jaar in huis?

Als je de keuze hebt gemaakt voor een echte boom, zijn er nog wat keuzes te maken. Wil je een boom met of zonder kluit? en hoe wil je dat de boom eruit ziet qua vorm en kleur? En zit er nog een verschil in de geur en mate van geur?

Tips voor de aanschaf van een kerstboom

 • Een kerstboom met kluit blijft langer goed en kun je hergebruiken. Als je een niet te groot exemplaar kiest, kun je hem elk jaar in de tuin terug planten. Het is ook makkelijker om een boom met kluit goed rechtop te zetten voordat je hem gaat versieren.
 • Voordat je een kerstboom in je huis zet is het van belang om hem te laten acclimatiseren. Zet je kerstboom daarom eerst 24 uur in je schuur, om hem te laten wennen aan hogere temperaturen.
 • Zet de boom binnen niet te dicht bij de verwarming, de boom zal bij de warmtebron in de buurt sneller uitdrogen en dus zijn naalden verliezen.
 • Plaats de boom op een tochtvrije plek. Dit voorkomt uitdroging en naalden die uitvallen.
 • De boom houdt net als alle andere planten in huis van zonlicht, niet van kunstlicht. Dus een perfect plekje is bij een raam, waar geen verwarming aan is.
 • Let bij het kopen van een boom goed op de vorm. Ga op een afstandje staan, om te kijken of de vorm van de boom naar je wens is.
 • Kerstbomen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren groen, licht, donker, groen met een blauwe gloed, of groen met een zilveren gloed.
 • Je hebt tegenwoordig ook de mogelijkheid om een boom te adopteren. Je zet deze duurzame boom in je huis, met kluit en vervolgens kun je hem na de kerst weer inleveren waar je hem gehaald hebt waar hij gewoon de grond weer in gaat.

Soorten kerstboom

Soorten kerstbomenEr zijn vele soorten kerstboom met allemaal hun eigen uitstraling, geur en kleur. Sommige kerstbomen vallen iets eerder uit, anderen zijn wat smaller van vorm, zodat ze beter passen in een kleinere kamer. Maar.. het is vooral belangrijk dat je een kerstboom kiest die je mooi vindt!

Hieronder een overzicht met kerstboom soorten die veel in Nederland verkocht worden.

Groene kerstspar

De echte kerstboom, de Picea Abies, is de groene kerstspar, dit is volgens velen de best geurende kerstboom. Dit is een goedkopere boom met een wat grillige vorm. Het nadeel is dat de boom snel zijn naalden laat vallen en dat de naalden scherp zijn. Dit is dus een goede optie als je de boom maar voor korte tijd in je woning hebt staan.
Bekijk de groene kerstspar op bol.com

Nordmann kerstboom

De Abies Nordmannia, de Nordmann in de volksmond is een sterke boom. Hij houdt zijn naalden goed vast en heeft niet prikkende naalden. De naalden zijn donkergroen van kleur en prikken niet. Hij heeft een prachtige kegelvormige opbouw, en is hiermee wel een van de duurdere kerstbomen.
Nordmann kopen op bol.com

Servische spar

De Picea Omorica, ook wel servische spar is een veel verkochte boom in Nederland. Deze mooie kerstboom heeft een wat smallere vorm en is beter geschikt voor kleinere ruimtes. Het is een mooie sierlijke boom met minder naaldverlies dan de Picea Abies. De onderzijde van de zachte naalden zijn zilverkleurig.
Servische spar kopen op bol.com

Blauwspar

Picea Pungens ‘Glauca’, dit is een mooie kerstboom met stevige takken. Het is een beetje een gedrongen boom met scherpe naalden. De naalden hebben een blauwgroene gloed en de boom houdt zijn naalden goed vast.
Blauwspar kopen op bol.com

Edele zilverspar

De Abies Procera, ook wel Abies Nobilis en in het Nederlands een edele zilverspar genoemd, is een zilverspar met blauwgroene naalden. De naalden vallen niet uit en de geur is vrij aangenaam.

Ceder kerstboom

Zoek je een alternatief voor de kerstboom? Je ziet tegenwoordig steeds meer ceder kerstbomen in hippe interieurs terugkomen. Je moet er wel van houden, want ze zijn een stuk ranker en kleiner dan de ‘normale kerstboom’.

De Ceder is een boom die gewoon voor buiten is bedoeld, dus als je hem als kerstboom binnen wilt zetten kan hij wel wat uitvallen als je hem langer laat staan. Als je hem na de kerstperiode in je tuin plant, dan heb je er wel jaren plezier van. Hij is prima winterhard en vraagt niet veel verzorging. Je kan hem in de volle zon zetten, maar in de schaduw doet hij het ook prima. Een makkelijke boom dus.

Als je hem als kerstboom gebruikt, geef hem dan niet teveel water. De ceder kerstboom heeft een hekel aan natte wortels, dus laat hem goed droog worden tussen het water geven door.

Een bijkomend voordeel; omdat de ceder kerstboom erg elegant is, kun je prima volstaan met een paar ballen en wat lichtjes. Scheelt weer kerstballen kopen!

Welke kerstboom valt niet uit?

Een belangrijke tip is om een verse boom aan te schaffen. Dit kun je testen door te schudden met de boom, op het moment dat je hem koopt. Als er dan al naalden uitvallen, kun je al voorzien dat de naalden thuis snel uit zullen vallen. De meest geschikte boom op het gebied van het vasthouden van de naalden zijn de Nordmann en de Zilverspar. Goede tweede zijn de Conica en de Koreana.

De Nordmann kerstboom heb ik hierboven al besproken, is een erg mooie, sterke boom die zijn naalden behoud. Heeft een mooie breed uitlopende vorm naar de onderkant toe. De naalden prikken niet.

De Zilverspar is een minder bekende boom. Hij heeft echter dezelfde eigenschappen als de Nordmann, maar dan in een andere kleur. Waar de Nordmann een echte donkergroene kleur heeft, heeft de Lasiocarpa een bijzondere blauwgroene kleur. Hiermee heeft de boom een erg chique uitstraling. Het is een naaldvaste boom in een goede vorm met naalden die niet prikken.

Bijzondere kerstboom

De Dwergspar is een bijzondere kerstboom. Het boompje wordt namelijk maar 100 centimeter hoog. Het is een dwergvorm, die erg geschikt zijn voor kleine ruimtes, om op de vensterbank of bij de voordeur te plaatsen. Dit is een vol gedrongen boompje, omdat de groei langzaam is. De boom heeft een groene kleur en volle takken met naalden die haast niet uitvallen.
Picea glauca ‘Conica’ bekijken op bol.com

Abies Koreana, de zilverspar

De Abies Koreana is een langzaamgroeiende zilverspar, die ook goed zijn naalden behoud. De vorm van de boom is piramidaal. De takken staan dicht bijeen, de naalden hebben een geelachtig grijze kleur.

Welke kerstboom wil je in de tuin?

Niet alleen voor de kerst, maar ook in je tuin kun je met sparren of dennen een gewenst beeld bereiken. De verzamelnaam is conifeer. Je hebt veel soorten coniferen en dan per soort weer variëteiten. Een aantal soorten zijn:

 • Abies, (zilverspar)
 • Auracaria, (slangenden)
 • Cedrus, (ceder)
 • Chamaecyparis, (schijn-cipres)
 • Cryptomeria, (japanse ceder)
 • Cupressocyparis, (cupres)
 • Ginkgo, (ginkgo)
 • Juniperus, (jeneverbes)
 • Larix, (Japanse lork)
 • Metasequoia, (-)
 • Microbiota, (-)
 • Picea, (spar)
 • Pinus, (den)
 • Sequoia, (Sequoia)
 • Sequoiadendron, (Mammoetboom)
 • Taxodium, (moerascypres)
 • Taxus, (venijnboom)
 • Thuja, (levensboom)

Deze soorten hebben dan variëteiten met latijnse namen. Aan deze namen kun je zien wat voor vorm of kleur de boom heeft. Zo betekent Glauca: blauw, dit is een boom met naalden met een blauwe gloed. Columnaris is een aanduiding voor een zuilvormige boom. Gracilis is een sierlijke boom, Pendula een boom met hangende takken. Deodora betekent dat de boom een geur verspreid. En Nana betekent dat de boom klein is.

Welke kerstboom je ook neemt, ik wens je veel plezier van je boom en fijne feestdagen!

Veel plezier van je boom en fijne feestdagen

unieketuinen.nl