7x een waterval voor in je tuin

Water brengt leven en geluid in je tuin. Het kabbelende water is rustgevend en het geeft een gezellig achtergrond geluid. Een waterval trekt allerlei insecten en kleine dieren zoals vogels of egels naar je tuin. Wist je dat water in je tuin er voor zorgt dat de temperatuur in de tuin lager is in een hete zomer?

Als je een echte waterliefhebber bent, mag er natuurlijk geen water ontbreken in je tuin. Je kunt dan kiezen voor een vijver, maar ook een beekloop, een waterval, een fontein of een minivijver zijn mogelijkheden. Wil je meer lezen over soorten vijvers in je tuin lees dan dit artikel Welke vijver kies jij. Een waterval of beekloop produceren geluid in je tuin. Dit geluid kan onwenselijk geluid overstemmen. Nog een goede reden om een cascade aan te (laten) leggen. De belangrijkste is natuurlijk omdat het erg mooi is. Ze zijn in elke stijl of smaak aan te leggen.

Beekloop

Een beekloop is een overloop van water van een hoger gelegen punt naar een lager punt, hierbij stroomt het water naar beneden. Hierbij wordt het water op verschillende punten gestopt door een blokkade. Een blokkade kan bijvoorbeeld een reeks van keien zijn, maar ook een al dan niet zichtbare  bak, die overstroomt wanneer er een overschot aan water is.

Waterval

Een waterval is stromend water wat van een hoger punt naar een lager punt ‘valt’. Hierin zie je minder overloop. Het water valt als het ware steil naar beneden. In de natuur ontstaan watervallen door het uitslijpen van een rivierbedding gedurende vele jaren. Andere watervallen ontstaan in bergachtig gebied, waar het water de snelste route zoekt omlaag.

Hoe maak je een waterval?

Een waterval is een stroom water van een hoger naar een lager gelegen punt. De lengte en de afdaling is afhankelijk van je wensen en de ruimte die je hebt. Bij een waterval in je tuin moet je ervoor zorgen dat het water ook weer terug komt bij het hoogste punt. Dit doe je door gebruik te maken van een pomp. Er zijn pompen met verschillende capaciteiten. Met de lengte van de waterval of beekloop en de hoeveelheid water die er doorheen stroomt bereken je de benodigde capaciteit van de geschikte pomp. Het water moet op het laagste punt opgevangen worden in een vijver of een waterreservoir. Vervolgens heb je stroom nodig voor de pomp en een waterslang, waardoor het water terug wordt vervoerd naar het hoogste punt.

Naast deze technische benodigdheden zijn er de esthetische benodigdheden. Je kunt een voorgevormde beekloop of waterval aanschaffen of zelf met materiaal aan de slag gaan. Je moet zorgen dat het water uit je fontein of beekloop niet weg kan, maar allemaal in je reservoir of vijver terecht komt. De aankleding kun je doen met forse keien, grote stenen, kiezels. Ook waterbakken die van allerlei materiaal gemaakt zijn kun je ervoor gebruiken. Om wat voorbeelden te noemen, kun je denken aan halve wijnvaten, regentonnen, schalen van keramiek of steen, roestvrijstalen vormen, en ongelimiteerd ander materiaal dat geschikt is om water op te vangen.

Soorten watervallen

Soorten watervallen

Een waterval kun je maken zoals je zelf wilt, in de afmetingen, materialen en kleuren die je zelf kiest. Je kunt hier gaan van heel natuurlijk tot uitgesproken of een modern en strak ontwerp. Zorg er wel voor dat je wensen veilig en technisch goed gemaakt worden. Wanneer je zelf minder technisch aangelegd bent, kun je hiervoor een vakman inschakelen. Ik zal aan de hand van wat advertenties van bol.com wat voorbeelden laten zien, zodat je inspiratie krijgt voor in je eigen tuin.

Kleine waterval

Een kleine cascade die je zo op je balkon of terras plaatst. Als je deze prachtige schalen aankleed met beplanting creëer je een schitterend tafereel om van te genieten.

Zet daarbij mooie wintergroene bladplanten en een bloeiende soort, zoals bijvoorbeeld een Canna, je hebt deze in de kleuren wit, oranje, roze, rood en meerkleurig en bloeien van juli tot oktober.

Waterval met vijver

Een waterval die in schalen overlopen en uiteindelijk in je vijver belanden. Dit is een stevige wateroverloop, gemaakt van Composiet. Dit zwarte ornament staat chique in elk ontwerp. Het bevat zowel een fontein als een pomp met een kabel van 4 meter.

Kunststof waterval

Wanneer je een natuurlijk uitziende waterval of beekloop in je tuin wilt, kun je deze zelf creëren met behulp van grote keien, kleinere stenen en grind, Wanneer je deze in een uitgegraven geul op vijverfolie weglegt, maak je de beekloop precies in de vorm en maat die je wilt in je tuin. Let hierbij wel goed op dat het water niet uit de beekloop kan stromen en dat er voldoende afschot is. Het water komt dan in het waterreservoir bij de pomp, die het water vervolgens terug naar het beginpunt pompt.

Er zijn ook kant en klare ‘rotspartijen’ nagemaakt van kunststof materiaal. Wanneer je dit mooi aankleedt met wintergroene beplanting en eventueel wat kiezels toevoegt, is het haast niet te onderscheiden. Een voorbeeld van een kunststof beekloop zie je hier.

Waterval met verlichting

Ken je de show Aquanura in attractiepark de Efteling? Een hele mooie voorstelling met water, licht en geluid. Creëer je eigen mini Aquanura in je tuin! Elke waterval kun je aankleden met verlichting. Er zijn ledstrips en lichten die geschikt zijn voor onder water. Deze kun je laten schijnen op de plekken in de waterval of vijver die in het donker verlicht worden. Je krijgt dan een gezellige sfeer op een zomeravond of in de winter wanneer het al vroeger donker is. De lichten kun je instellen met verschillende kleuren.

Waterval met verlichting

Waterval met rotsen

Een natuurlijk waterval, zoals je op de afbeelding ziet, is gemaakt met rotsen. Grote keien en kleinere keien. Deze is van een vijver die in een grote bosrijke omgeving ligt. Je kunt ziets in het klein namaken. Gebruik hiervoor dezelfde basis als voor een beekloop. Een aflopende geul met daarin keien, waartussen het water naar een lager gelegen deel ligt en uiteindelijk in de vijver terecht komt. Creëer een kleinere versie met kleinere keien maar wel in verschillende afmetingen. De aankleding rondom de vijver en beekloop maakt ook een groot deel uit van de sfeer die je wilt bereiken.

Waterval met rotsen

Moderne waterval

Deze waterval is eer geschikt voor een moderne tuin met water. Je kunt de waterval gebruiken voor bij de vijver, maar ook in een zwembad. De waterval is gemaakt van RVS wat tevens bestand is tegen chloor water. Ook in een oosterse tuin zal deze waterval een echte eyecatcher zijn. Wanneer je geen vijver hebt, zou je deze fontein ook kunnen laten uitkomen op kiezels, waaronder een niet zichtbaar reservoir geplaatst is. In en bij dit reservoir kun je dan de pomp en overige montage verwerken.

Waterval uit de muur

Eenzelfde soort als de moderne waterval is een waterval die uit de muur komt. Een brede waterval die uitloopt over een gebogen vorm gemaakt van roestvrij staal. De breedte van de design waterval is op deze afbeelding 90 centimeter. In dit geval kun je de waterval uit laten komen in een waterreservoir of een vijver. De waterval kan worden ingemetseld in de muur, of vastgezet worden op een wand. Je kunt deze waterval ook kiezen met verlichting. 

unieketuinen.nl