Een fontein is een natuurlijke of kunstmatige installatie die water spuit. De druk waarmee het water de ruimte in wordt gespoten kan geregeld worden, evenals de hoeveelheid water. In je tuin kun je een fontein plaatsen in je vijver, maar er zijn nog andere manieren om te kunnen genieten van een fontein in je buitenruimte.

In de openbare ruimte zijn fonteinen vaak ontmoetingsplaatsen. Ook hier in onze stad spuit een fontein met in de zomer daarbij een enthousiaste bende aan spelende kinderen. In parken hebben ze daarentegen een rustgevende factor, voor mensen in de stad die op zoek zijn naar rust en groen. Een fontein heeft zeker een aanvullende en aantrekkende functie in de openbare ruimte van stad of dorp.

De grootste fonteinenshow vind je in Singapore en heet ‘Fountain of Wealth’. Deze bestaat uit 1683 vierkante meter water en spuiten het water 13 meter hoog de lucht in. De hoogste fontein is echter the Palm Fountain in Dubai, die qua oppervlakte iets kleiner met 1335 vierkante meter, maar wel 105 meter! De lucht in gaat. Deze fonteinenshow is voorzien van ruim 3000 ledlampjes en daarmee een lust voor het oog.

Andere bijzondere en bekende fonteinen

In Europa, maar ook over de rest van de wereld kun je prachtige fonteinen en fonteinenshows vinden. Ik zal er enkele voor je noemen, mocht je inspiratie willen opdoen 😉 of eventueel in de buurt zijn. Ze zijn zeker de moeite waard!

 • Simson fonteinen in het Peterhof Paleis in Sint Petersburg
  Peterhof bevat een aantal paleizen en tuinen in Sint Petersburg in Rusland. De tuinen worden ook wel het Versailles van Rusland genoemd. Er zijn veel verschillende unieke waterfonteinen te zien. De meest bekende fontein is ‘De Grote Cascade’. De tuinen en fonteinen trekken miljoenen bezoekers per jaar en behoren tot de meest bekende en toeristische attracties van Rusland.
 • Djedda, de fontein van koning Fahd in Saoedi Arabië
  De Jeddah of Djedda fontein is de hoogste ter wereld, De fontein is zichtbaar in de gehele stad en in het donker mooi verlicht. Hij bestaat uit 1 straal water die de lucht inschiet en een bereik heeft van meer dan 1000 meter.
 • Font Màgica in Barcelona
  Op de berg Montjuiic in Barcelona, bij de gigantische trappen zijn grote fonteinen aangelegd. Halverwege bevindt zich de grootste Font Màgica. Deze magische fontein geeft een 15 minuten durende voorstelling met spectaculair licht, geluid en water.

De Fontana di Trevi in Rome

 • De Fontana di Trevi in Rome
  Misschien wel de beroemdste fontein ter wereld, die zich op het Trevi plein bevindt. De centrale figuur in de fontein is Neptunus, de god van de zee. De legende die bij deze fontein hoort is dat wanneer je een muntje in de fontein gooit, met je rug naar de fontein toe, dat je zal terugkeren in Rome.
 • Bellagio Fonteinen in Las Vegas
  Deze fonteinen geven artistieke, adembenemende en verrassende shows om de 15 minuten. Dit allemaal op verschillende soorten muziek. De kosten zijn niet gering. Het bouwen van deze fontein kostte ruim 40 miljoen dollar! Het is echter wel zeker de moeite waard om te zien hoe de fonteinen dansen op de maat van de muziek.

Fonteinen in Nederland

Hoewel Nederland een echt waterland is, staat het niet bekend om de fonteinen en moet je goed zoeken. De meest bekende zijn de volgende

De Aquanura Show in de Efteling in Kaatsheuvel

 • De Aquanura Show in de Efteling in Kaatsheuvel
 • Een waterorgel dat geïnspireerd is op de Bellagio Fonteinen in Las Vegas. Het fonteinenspektakel is aangelegd in 2012 ter ere van het 60 jarige bestaan van de Efteling.
 • Drakenfontein in ’s-Hertogenbosch
  In 1903 is dit standbeeld geplaatst. In eerste instantie zou deze bedoeld zijn als drinkfontein, maar deze functie heeft de fontein nooit gehad. De fontein staat op een drukke kruising in het centrum, voor het Centraal station van de stad.
 • De binnenhoffontein in ’s-Gravenhage
  Sinds 1885 staat deze fontein met het beeld van Willem II van Holland. Deze fontein is een rijksmonument. Zoals de naam al zegt staat de fontein op het binnenhof in ’s-Gravenhage.
 • Hide and See(k) op het museumplein Zuid in Amsterdam
  Amsterdam telt zo’n 80 fonteinen, zeer uiteenlopend van soort. Deze Hide and See(k) is een soort die je ook veel op andere plekken in Nederland is stads of dorpskernen kunt vinden. Het water spuit in diverse hoogtes en formaties omhoog. In dit geval met een pauze van 12 seconden, waarin je in het midden van de fontein kunt gaan staan. De fontein ligt in de vrij toegankelijke tuinen van het Rijksmuseum.

Hopelijk heb je uit deze verschillende variaties en voorbeelden van fonteinen wat inspiratie op kunnen doen om een keuze te maken voor een fontein in jouw eigen tuin. Ga je voor rustig en kabbelend achtergrond geluid of kies je voor een ware knaller in kleur en de eyecatcher in je tuin. Een bijkomend voordeel van een fontein in je vijver is dat deze zorgt voor lucht in je vijver, wanneer je hem in je vijver plaatst.

Drijvende fontein op zonne-energie

Een kleine soort die in elk water in elke vijver en op elke plek kan is een drijvende fontein. Naast dat dit een fontein is, kun je hem ook gebruiken als vogelbad of waterschaal. Deze milieuvriendelijke soort is een aanwinst en kan in elke tuin. Ook op je balkon kun je genieten van deze kleine fontein. Wanneer je deze aanschaft moet je wel zorgen voor een plekje in de zon. De fontein doet namelijk zijn werk op basis van zonne-energie. Dat betekent dat hij het niet doet, wanneer er geen zon is.

Kleine vijver met fontein

Bij een fontein moet je nagaan tot welke hoogte je wilt dat je water omhoog spuit. In de specificaties per pomp kun je zien wat de pomp aankan. Er zijn energiezuinige en minder energiezuinige pompen. Dit lees je in het verbruik, het aantal watt dat de pomp verbruikt.

Bekijk  de specificatie maximale opvoerhoogte op de verpakking van de vijverpomp. Deze geeft aan hoe hoog de pomp het water maximaal kan verpompen van de aanzuigplek van de pomp tot aan hoe hoog de fontein is. Een vijverpomp heeft verschillende sproeikoppen. De sproeikoppen die bij de fontein bijgeleverd worden kun je vinden op de verpakking. 

Soorten waar je uit kunt kiezen zijn:

 • Spuitkop, voor een rechte straal
 • Dunfilmsproeier, voor een soort van glazenbol-effect
 • Roterende fontein, meerder rechte stralen evenredig verdeeld naar de zijden
 • Waterscherm
 • Sproeikoppen met diverse stralen, divers in aantal en richting
 • Klassieke sproeikop

Vijver fontein zonder pomp

Een fontein zonder pomp is een pomp op zonne-energie. Ik heb geen andere fonteinen zonder pomp kunnen vinden. Er zijn professoren die zich buigen over dit soort systemen, maar de materie kwam op mij dermate ingewikkeld over, dat ik het jullie ga besparen.

Fontein voor grote vijver

Fonteinen voor in een grote vijver zijn fonteinen die een grotere capaciteit en grotere maximale opvoerhoogten aankunnen. Ik heb op internet gezocht naar de grootste opvoerhoogtes. Ik kom hier opvoerhoogtes van circa 10 meter tegen dat is hoger dan een normaal huis. Dus dit lijkt me al erg hoog. Het begint bij circa 0,5 tot 1.00 meter. Voor goede informatie over een forse fontein zou ik een expert raadplegen.

Fonteinornamenten

In ornamenten met fonteinen heb je erg veel keuze. Je kunt zoeken in het materiaal wat je mooi vind, in de stijl of het soort beeld. Ik zal hier nog wat uiteenlopende voorbeelden laten zien van wat er op de markt is.